Σημαντικό πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό φέρνει η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να καθυστερήσει η πλήρης άρση των μέτρων του lockdown κατά τέσσερις εβδομάδες στη Βρετανία. Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες που επικαλείται η Daily Mail, η Ελλάδα δεν αναμένεται να δει σημαντικές ροές Βρετανών τουριστών πριν από τον Αύγουστο.
Όπως δηλώνει η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στην ουσία η πανδημία κυριαρχεί και φέτος στον τουριστικό κλάδο, ενώ εκτιμά πως η απόφαση για άρση των μέτρων lockdown στη Βρετανία από τα τέλη Ιουλίου θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό.
«Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στη χώρα μας, στην ουσία οι προσδοκίες που είχαμε για μία καλή τουριστική σεζόν δεν αναμένεται να επαληθευτούν, εφόσον δεν ενταχθεί η Ελλάδα στην πράσινη λίστα και έτσι ίσως δούμε τουριστικές ροές από τον Αύγουστο και ύστερα» σημειώνει η ίδια.
Και εκτιμά πως από την κίνηση αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού θα επηρεαστούν σημαντικά μια σειρά από επιχειρήσεις στα αστικά κέντρα και στα νησιά, καθώς «οι Βρετανοί τουρίστες δεν κατανάλωναν μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που ξόδευαν ήταν εκτός ξενοδοχείων».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος που κάνει λόγο για χαμένη σεζόν. Όπως αναφέρει, «το πλήγμα είναι διπλό. Αφενός η δεύτερη αγορά στο νησί της Ρόδου και πανελληνίως ίσως έρθει μόλις ένα μήνα στη χώρα, αφετέρου οι ξενοδόχοι στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες ρίχνουν τις τιμές τους».
Από τη μεριά του ο Αλέξανδρος Συνετός, ιδιοκτήτης του Aelos Boutique κάνει λόγο για τουριστικά πακέτα Βρετανών, που είτε ακυρώνοται, είτε μετατίθενται για τα μέσα Αυγούστου.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, μετά την ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον για παράταση στην άρση των περιορισμών του lockdown, απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς με κοινοποίηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αναφέροντας πως «η βρετανική αγορά παραμένει κλειστή και οι κρατήσεις είναι περιορισμένες με την επανεκκίνηση του τουρισμού να έχει σημαντική καθυστέρηση», ενώ ζητά στήριξη του τουριστικού κλάδου με την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών.
Τα παραπάνω ενέχουν τον σοβαρό κίνδυνο να ανατραπεί ο φετινός στόχος για τουριστικά έσοδα ίσα με το 40% εκείνων του 2019, καθώς βασικές για τη χώρα αγορές παραμένουν ακόμα κλειστές.