Οι γνώστες του θέματος μιλούσαν για μια ενεργή ωρολογιακή βόμβα και σε πολύ μεγάλο βαθμό είχαν δίκιο. Warrants εφοδιασμένα με ρήτρα ΑΕΠ τα οποία δόθηκαν στους ομολογιούχους που συμμετείχαν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους του 2012 ως έξτρα κίνητρο για να πουν το «ναι», κινδύνευαν να ενεργοποιηθούν μέσα στην επόμενη διετία υποχρεώνοντας το υπουργείο Οικονομικών να πληρώνει έως και 500 εκατ. ευρώ επιπλέον για τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.
Αυτή την ωρολογιακή βόμβα σπεύδει να απενεργοποιήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και καταβάλλει κάτι περισσότερο από 160 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους των warrants προκειμένου να ανακτήσει την κατοχή και στην πραγματικότητα να κλείσει μια τεράστια εκκρεμότητα που πηγάζει από τo «σκοτεινό» παρελθόν του 1ου μνημονίου και του PSI.
Γιατί να βγάλει τώρα από το ταμείο του το κράτος περί τα 160 εκατ. ευρώ -η συναλλαγή προαναγγέλθηκε ήδη και θα γίνει μέσα στον Μάιο- για να αγοράσει ένα επενδυτικό προϊόν που εδώ και 13 χρόνια δεν έχει κοστίσει σε τόκους ούτε ένα ευρώ; Η απάντηση βρίσκεται στο ρίσκο που ελοχεύει για τη χώρα.
Τα συγκεκριμένα warrants κουβαλούν ρήτρα… ΑΕΠ. Έχουν ονομαστική αξία άνω των 60 δις. ευρώ και αν ενεργοποιηθούν, υποχρεώνουν τον εκδότη (δηλαδή το ελληνικό δημόσιο) να πληρώνει ετήσιους τόκους έως και 1% επί της ονομαστικής αξίας. Αυτό σημαίνει έως και 600 εκατ. ευρώ ετησίως σε θεωρητικό επίπεδο.
Για να ενεργοποιηθούν τα warrants και να βάλει το χέρι στο ταμείο το Ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να συντρέξουν ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις: το ονομαστικό ΑΕΠ να ξεπεράσει τα 266 δις. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ να είναι υψηλότερος του 2%.
Με τον ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων ετών αλλά και τον πληθωρισμό (σ.σ το ονομαστικό ΑΕΠ επηρεάζεται και από τις δύο παραμέτρους) να προσεγγίζει φέτος τα 250 δις. ευρώ, είναι ζήτημα δύο ετών να φτάσουμε στα 266 δις. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Από εκεί και πέρα, η ιστορία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του 2% είναι πλέον ένας εφικτός στόχος για την Ελλάδα.
Τα warrants είναι τίτλος διαπραγματεύσιμος στις αγορές ομολόγων. Η τιμή με βάση την οποία θα γίνει η εξαγορά προκύπτει από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών και οδηγεί στο ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο ήτοι τα περίπου 160 εκατ. ευρώ.
Το δικαίωμα αγοράς του ελληνικού δημοσίου έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τους κατόχους των warrants οι οποίοι θα εισπράξουν το ποσό που προαναφέρθηκε και θα χάσουν το δικαίωμα να ελπίζουν στην είσπραξη τόκων μαμούθ για την περίοδο έως και το 2042 οπότε και λήγει η ισχύς των συγκεκριμένων τίτλων