Της προσφοράς του όσον αφορά στη συνοχή της Ευρώπης και της ευρωζώνης τα χρόνια της κρίσης υπεραμύνθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε συνέντευξή του στην εσθονική εφημερίδα Aripaev.
Τόνισε δε ότι αν και τελικά θα εκδηλωθεί κάποια στιγμή και νέα κρίση, η Ευρώπη είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να την αντιμετωπίσει από ό,τι πριν 8 χρόνια.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην Ελλάδα και ειδικά στη νυν κυβέρνηση για την πολιτική την οποία άσκησε στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της, το 2015.
«Ο ESM πρόσφερε βοήθεια στις χώρες που έχαναν την πρόσβασή τους στις αγορές. Χωρίς αυτή τη βοήθεια, χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ελλάδα ή η Πορτογαλία ενδεχομένως θα είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το ευρώ και αυτή θα ήταν μια εξέλιξη η οποία θα άλλαζε πραγματικά την Ευρώπη», δήλωσε ο Klaus Regling, για να προσθέσει ότι «χειριστήκαμε τις καταστάσεις σε πέντε χώρες και επιτύχαμε στις τέσσερις, οι οποίες ανταμείφθηκαν».
Ειδικά για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε: «Η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση, καθώς αντιμετώπιζε τα πιο δύσκολα προβλήματα και είχε την λιγότερο ισχυρή κυβέρνηση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Επίσης, κατά το πρώτο μισό του 2015, ακολούθησαν πολιτικές προς την αντίθετη κατεύθυνση και έτσι, πολλές από τις θετικές εξελίξεις που είχαν αρχίσει να γίνονται ορατές το 2014 χάθηκαν. Η οικονομία υποχώρησε εκ νέου».
Πάντως, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον, τονίζοντας ότι στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα «η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο». «Ένα κτυπητό παράδειγμα είναι οι δημοσιονομικές εξελίξεις: Από ένα έλλειμμα 15,5% του ΑΕΠ που είχε όταν επλήγη από την κρίση, πέρυσι είχε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα μειώθηκε 25%, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις μειώθηκαν. Υπήρξαν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στην υγεία, στη φορολογία στην αγορά εργασίας και τις αγορές προϊόντων. Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Έχουμε ακόμη 11 μήνες του προγράμματος του ΕΜΣ και, αν εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν, έχουν καλές πιθανότητες να βγουν το επόμενο έτος», είπε.
Όσον αφορά την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Regling απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει ονομαστική μείωση, λέγοντας ότι ήδη έγινε κάτι τέτοιο το 2012. Πρόσθεσε, επίσης, ότι λόγω της ύπαρξης του ESM, ο οποίος κατέχει σήμερα το 50% του ελληνικού δημόσιου χρέους και έχει τη δυνατότητα να δανείζεται στις αγορές με πολύ χαμηλά επιτόκια, ο ελληνικός προϋπολογισμός, ανέφερε, εξοικονομεί περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως από τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει ήδη, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 5% του ΑΕΠ.
Σημείωσε δε ότι αυτό που μπορεί να εξετασθεί είναι μία πρόσθετη επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής των δανείων. για το ελληνικό χρέος. Επιπλέον, πρόσθεσε, «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, εάν είναι αναγκαία, στο τέλος του προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο. Κανείς δεν αναμένει ονομαστικά «κουρέματα», αλλά αυτό που πιθανόν να εξετασθεί είναι η περαιτέρω επιμήκυνση των περιόδων με χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους».