Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει λήξει το θέμα της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων και του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.
Η άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα και η παρουσίαση από τα τεχνικά κλιμάκια του τελικού σχεδίου θα οδηγήσει στην κατάθεση των δύο νομοσχεδίων στη Βουλή τα οποία κοντεύουν να γίνουν... σίριαλ.
Βέβαια, οι συντελεστές για όσους αποκαλύψουν εισοδήματα δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από το 50-60%, ενώ στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα θα συμπεριληφθούν σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όλες οι αποδείξεις ακόμα και οι ιατρικές, διαφορετικά δεν θα γίνονται δεκτές από την εφορία.
Όλες οι δαπάνες με χρήση κάρτας
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:
Σε ό,τι αφορά στο πλαστικό χρήμα, όπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος έχουν λυθεί πολλά προβλήματα και μένουν τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως στον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό.
Σε ότι αφορά στις αποδείξεις οποιαδήποτε δαπάνη της φορολογικής δήλωσης θα γίνεται αποδεκτή μόνο εάν γίνεται μέσω τραπέζης. Είτε αφορά δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολόγητου, είτε ιατρικές δαπάνες, είτε αγορά αυτοκινήτου. Επί της ουσίας όλες οι δαπάνες θα πρέπει γίνονται με τη χρήση καρτών. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να βάλουν μηχανήματα POS στα καταστήματα.
Από το νέο έτος η εφορία θα κάνει δεκτές μόνο όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking). Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων.
Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολόγητου που ισχύουν σήμερα (8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω) θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματος τους.
Για εισόδημα από 9.545 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%, για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%, ενώ για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.
Παντού POS
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι τα μηχανήματα POS πρέπει να τα εγκαταστήσουν όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα μαζικής εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης.
H υποχρέωση εγκατάστασης και λειτουργίας POS θα επεκταθεί εντός του 2017 και σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα με στόχο να συμμορφωθούν όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δημιουργηθεί ειδικό μητρώο επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στο οποίο θα καταγράφονται και θα εντάσσονται όσοι έχουν POS.
Σε ότι αφορά τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό το σχέδιο προβλέπει τη χρήση του λογαριασμού για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας φόρου μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών. Το ποσό που θα απομένει στον λογαριασμό ή τμήμα αυτού θα κατευθύνεται για την πληρωμή παλαιών οφειλών των υπόχρεων. Με τον τρόπο αυτό οι τρέχουσες υποχρεώσεις των επαγγελματιών θα καταβάλλονται κανονικά και τα υπόλοιπα ή τμήμα αυτών θα κατευθύνονται για παλαιές οφειλές προς το δημόσιο.
Από την πλευρά τους οι φορολογούμενοι και συγκεκριμένα μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.
Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων με φόρο έως 60%
Ο φόρος για όσους αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματα τους στην εφορία θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60% ανάλογα με το ελεγκτικό στάδιο που βρίσκεται κάθε υπόθεση ενώ θα έχουν στη διάθεση τους χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα κεφάλαια αυτά.
Ειδικότερα:
- Με συντελεστή 50% θα φορολογηθούν όσοι εμφανίσουν στην εφορία τα χρήματα τους χωρίς να έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα από τις φορολογικές αρχές, δηλαδή χωρίς να έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος.
- Με συντελεστή 55% θα φορολογηθούν όσοι έχουν κρυφά εισοδήματα, αλλά για αυτούς έχει ξεκινήσει ο έλεγχος χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί.
- Ο ανώτατος συντελεστής 60% θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.