Κοινό φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές παρουσιάζουν Γαλλία - Γερμανία

Κοινό φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές παρουσιάζουν Γαλλία - Γερμανία

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα το περίγραμμα της πρότασής τους για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασίζεται σε ένα μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί στη Γαλλία, ανέφερε η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung στην ηλεκτρονική της έκδοση αργά το βράδυ της Κυριακής.

Βάσει της κοινής γαλλογερμανικής πρότασης, τα έσοδα από τον νέο φόρο θα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του νέου κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης. Οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην εφαρμογή του μέτρου θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τα έσοδα που θα εξασφαλίζουν από αυτόν ως μέρος της συμβολής τους στον ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ, διευκρίνισε η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σχεδιάζουν να συζητήσουν το σχέδιο αυτό με τους ομολόγους τους των υπολοίπων χωρών-μελών της ΕΕ στο περιθώριο του συμβουλίου τους στις Βρυξέλλες εντός της ημέρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Με βάση έγγραφο για την κοινή θέση, τα τέλη στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που προτείνεται να εφαρμοστούν θα αποτελέσουν ένα «σημαντικό στοιχείο» στην προσπάθεια για την ενίσχυση της ΕΕ, ενώ σημειώνεται ότι η πρόταση αναμένεται να συμπεριληφθεί στη συμφωνία-πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των ενισχύσεων της κοινότητας από το 2021 ως το 2027, με την ψηφοφορία για το θέμα να προβλέπεται να διεξαχθεί το 2020.

Η πρόταση βασίζεται σε ένα σύστημα που τελεί ήδη σε ισχύ στη Γαλλία, με βάση το οποίο όλες οι συναλλαγές που αφορούν μετοχές εισηγμένων εταιρειών με κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ φορολογούνται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ζιντόιτσε.

Πάντα κατά την εφημερίδα, η Γαλλία τάσσεται υπέρ της ιδέας όλα τα έσοδα από τον νέο φόρο να διατίθενται στον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία θεωρεί ότι ένα μέρος του ποσού αυτού θα μπορούσε επίσης να διατίθεται στον ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι Λεμέρ και Σολτς θέλουν να συζητήσουν την πρόταση αυτή με το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, ενώ θα πρέπει επίσης να εξεταστεί πώς θα γίνεται στο εξής η διαχείριση των εσόδων σε όσες χώρες έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή τέτοιους φόρους (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία και Ελλάδα).

Η Γαλλία και η Γερμανία συζητούν εξάλλου ένα σχέδιο με βάση το οποίο υπολογίζονται τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις χώρες που δεν θα έχουν μεγάλα έσοδα από έναν τέτοιο φόρο, διότι απλούστατα δεν εδρεύουν σε αυτές εταιρείες τέτοιου μεγέθους, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ