Της Μαίρης Βενέτη
Τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ ανακοίνωσε την επανεκκίνηση του QE, σε μια απόφαση που δίχασε τα στελέχη της ΕΚΤ, όπως φάνηκε από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ.
Όλα δείχνουν ότι η νέα πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα βαδίσει στο δρόμο που χάραξε ο Super Mario, ενώ με πρόσφατες παρεμβάσεις τους στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησαν να αιωρηθεί στον αέρα η αίσθηση ότι η τόνωση των αγορών, στο άμεσο μέλλον, πιθανότατα να περιλαμβάνει και άλλες δράσεις...
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ όχι μόνο υπεραμύνονται αυτές τις ημέρες των μέτρων που ανακοίνωσε στην τελευταία της συνεδρίαση η ΕΚΤ, αλλά με κάθε ευκαιρία
« προαναγγέλλουν» τη λήψη επιπλέον μέτρων, αν ο φόβος της ύφεσης συνεχίσει να πλανάται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία.
Μάλιστα την τακτική αυτή ακολουθούν και τραπεζίτες που είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους τον Σεπτέμβριο όσον αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και ειδικά αυτές που αφορούσαν τις αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Εσθονίας Madis Muller για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Bundesbank στη Φρανκφούρτη είπε χαρακτηριστικά στους φοιτητές : «Αυτή τη στιγμή κάνουμε ασυνήθιστα πράγματα.
Θα μπορούσατε φυσικά να φανταστείτε ακόμα πιο ασυνήθιστα πράγματα αν η κατάσταση είναι πραγματικά κακή».
Εν ολίγοις ο Muller υπονόησε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, εάν η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ επιδεινωθεί σημαντικά.
Βέβαια αρνήθηκε να αναφέρει ποια συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ…. ή μήπως τα υπέδειξε ,αλλά εμμέσως;
Αφού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσουμε τα κρατικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που αγοράζουμε τώρα», λίγο αργότερα ανέφερε τις Κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και της Ιαπωνίας ως παραδείγματα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής που επιδιώκουν την τόνωση των οικονομιών τους.
Όμως η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα τράπεζας που αγοράζει μετοχές και μάλιστα κυρίως αμερικανικές.
Επομένως, μήπως ο διοικητής της τράπεζας της Εσθονίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αγοράς μετοχών από την ΕΚΤ, παρά τις ενστάνσεις που είχε τον Σεπτέμβριο απέναντι στις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι;
Ένα επιπλέον μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Σλοβένος Κεντρικός Τραπεζίτης Bostjan Vasle προχώρησε ακόμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για χαμηλότερα επιτόκια, εάν φυσικά αλλάξει επί τα χείρω η κατάσταση .
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Το πακέτο μέτρων του Σεπτεμβρίου αποδίδει, αλλά εάν αλλάξει η κατάσταση, υπάρχουν περιθώρια για χαμηλότερα επιτόκια».
Φυσικά έναντι να μην εκληφθεί η παραπάνω φράση σαν κόκκινο πανί από τις αγορές, ο Vasle υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, καθώς η οικονομία παρά την αδυναμία της βιομηχανίας αναπτύσσεται με βάση τις προβολές της ΕΚΤ, χάρη στις υπηρεσίες και την αγορά εργασίας που παραμένουν θετικές.
Μόνο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos αναγνώρισε σε πρόσφατες δηλώσεις του τις αρνητικές επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων στην κερδοφορία των τραπεζών, εκτιμώντας όμως ότι είναι απαραίτητα έναντι να αποφευχθεί η ύφεση της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Ακόμα και αυτός λοιπόν έδωσε με κομψό βέβαια τρόπο «την ευχή του» για τη συνέχιση της αντισυμβατικής πολιτικής της ΕΚΤ.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.