Η συνέχιση των σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών, η προώθηση περιβαλλοντικά βιώσιμων πρακτικών καθώς και η προώθηση καινοτομίας και τεχνολογίας αποτελούν τις βασικές λύσεις που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση, με βασικό στόχο την σταθεροποίηση της οικονομίας καθώς και τη μείωση του χρέους.
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, στην εναρκτήρια ομιλία του, στο 5ο Συνέδριο του Επιμελητηρίου το οποίο έχει κεντρικό θέμα «Ο κόσμος σε μετάβαση».
Η επιλογή του τίτλου, τόνισε ο κ. Κάλλιας, αντικατοπτρίζει όλες τις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις που επηρεάζουν όλες τις οικονομίες του κόσμου, όπως η κλιματική αλλαγή, τα γεωπολιτικά, αλλά και την εμφάνιση εξελιγμένων τεχνολογικών μέσων, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ειδικά η ελληνικά οικονομία, πρόσθεσε ο κ. Κάλλιας αντιμετωπίζει ένα σύνολο προκλήσεων λόγω εξωτερικών, κυρίως, παραγόντων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι εκλογές στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, όπου θα έχουν άμεση επίδραση στην παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, η κλιματική αλλαγή, ο υψηλός πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια.
Παράλληλα, οι πολιτικές εμπορικών πολέμων, οι περιορισμοί στις επενδύσεις επηρεάζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ακόμη, η άνοδος της ακροδεξιάς σε χώρες της Ε.Ε. δημιουργεί ανησυχίες.
Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ο κ. Κάλλιας έχουμε τις φυσικές καταστροφές , όπως οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και οι πυρκαγιές που, ήδη, έχουν ξεκινήσει και φέτος.
Εκτός από την κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη του τουρισμού της γεωργίας και της αλιείας, ο άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι αυτός των υψηλών επιτοκίων που αυξάνουν τα επίπεδα του δημόσιου χρέους και εμποδίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.Σε ό,τι αφορά τις λύσεις για την αντιμετώπιση όλων ετών των προκλήσεων, αυτές συνοψίζονται, όπως επεσήμανε ο κ. Κάλλιας σε έξι κατευθύνσεις:
-Συνέχιση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μείωση χρέους, και σταθεροποίηση της οικονομίας.
-Προώθηση περιβαλλοντικά βιώσιμων πρακτικών για την βιαντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως επενδύσεις σε ΑΠΕ και προστασία φυσικών πόρων.
-Ενίσχυση διεθνούς συνεργασίας.
-Ενδυνάμωση εγχώριων πολιτικών.
-Προώθηση καινοτομίας και τεχνολογίας με τη στήριξη Έρευνας και Ανάπτυξης
-Ενίσχυση οικονομικών κανόνων.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εφαρμογές της ο κ. Κάλλιας τόνισε ότι έχει αναδειχθεί σε ένα από τους πιό ισχυρούς παράγοντες της οικονομίας παγκοσμίως. Μάλιστα θα επιφέρει αλλαγές σε πολλούς τομείς, όπως βιομηχανία, υπηρεσίες, υγεία κλπ. Βέβαια υπάρχουν, ακόμη, πολλά εμπόδια την εφαρμογή της που πρέπει να αντιμετωπισθούν.
Παράλληλα «έκρουσε και τον κώδωνα» του κινδύνου σχετικά με τον οικονομικό αναλφαβητισμό, ο οποίος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα καθώς οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε λάθος αποφάσεις.
Για τον σκοπό αυτό η χώρα πρέπει να επενδύσει σε εκπαίδευση και κατάρτιση. Η έλλειψη χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης είναι εμφανής πρέπει να αντιμετωπισθεί, κατέληξε.