Σε νέα ρεκόρ οδεύουν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ με αιχμή του δόρατος τα φωτοβολταικά και ενώ η φετινή χρονιά κλείνει με ένα πρωτοφανές εγχώριο και ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον, βάζοντας τις βάσεις για ένα ακόμη καλύτερο 2021.
Tα ανεπίσημα στατιστικά που έχουν συγκεντρώσει οι φορείς του χώρου, ειδικά στα φωτοβολταικά, δείχνουν ότι φέτος προστέθηκαν γύρω στα 600 MW νέων έργων, μια από τις καλύτερες ιστορικά επιδόσεις της τελευταίας 20ετίας.
Ενας καταιγισμός νέων επενδύσεων που σημαίνει ότι παρά τα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, εντούτις η συνολική εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταικών στην χώρα θα σπάσει φέτος το «φράγμα» των 3 γιγαβάτ και θα κλείσει γύρω στα 3,4 GW. Οσο για τα αιολικά και εδώ τα νέα είναι αισιόδοξα. Η αγορά αναμένεται να ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 4 γιγαβάτ με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει εξαιρετικά ισχυρό, όπως έδειξε και το τεράστιο ενδιαφέρον για νέες αιτήσεις στον κύκλο Δεκεμβρίου της ΡΑΕ, όπου αυτές έφτασαν τα 8,6 γιγαβάτ έργων.
Αιτήσεις... 2 φορές πάνω από τον εθνικό στόχο
Ενα μπαράζ αιτήσεων με πρωταγωνιστές τα φωτοβολταικά, οι οποίες αντιπροσωπεύουν νέα ισχύ ίση με 36,2 γιγαβάτ. Συνολικά το πλήθος των υποβληθέντων φακέλων ανήλθε σε 1.857 αντιπροσωπεύοντας το "αστρονομικό" νούμερο των 45,55 γιγαβάτ !
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το πλάνο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαική Επιτροπή, έχει θέσει ως στόχο για το τέλος της δεκαετίας τα 19 GW από ΑΠΕ και ενώ η υφιστάμενη εγκατεστημένη ισχύς είναι ήδη τα 10 GW. Επομένως, το σύνολο των νέων αιτήσεων για έργα ΑΠΕ που υποβλήθηκαν μόνο στον κύκλο Δεκεμβρίου της ΡΑΕ ξεπερνά πάνω από… δύο φορές τον εθνικό στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση μέχρι το 2030 !
Σε επίπεδο Νομού η εξέταση των φακέλων
Το επενδυτικό ενδιαφέρον συντηρείται και ενισχύεται από εξελίξεις που μειώνουν την γραφειοκρατία και επιταχύνουν το διαδικαστικό σκέλος των επενδύσεων, όπως αυτή που ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΕΝ για επιτάχυνση της χορήγησης Προσφορών Σύνδεσης Σταθμών ΑΠΕ από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Σήμερα στα γραφεία του διαχειριστή ανά την επικράτεια μπορεί να εκκρεμούν ακομη και… 10.000 αιτήσεις για φωτοβολταικά κάθε κατηγορίας και μεγέθους. Το μεχρι σήμερα καθεστώς προέβλεπε ότι η εξέταση των αιτήσεων γινόταν σε επίπεδο Περιφέρειας, με αποτέλεσμα πρακτικά αυτή να σέρνεται επί χρόνια. Πλέον αυτό αλλάζει, η εξέταση των αιτήσεων θα γίνεται σε επίπεδο Νομού με στοχο του ΔΕΔΔΗΕ να έχει αποφασίσει, ανεξάρτητα αν θα τις εγκρίνει ή θα τις απορρίψει, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Τότε αναμένεται και να έχει αποσυμφορήσει την κατάσταση και «ξεσκαρτάρει» ποιες αιτήσεις θα προχωρήσουν και ποιες θα κοπούν. Σύμφωνα και με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, οι σημαντικότερες αλλαγές που έρχονται είναι οι εξής:
1. Στο εξής ο ΔΕΔΔΗΕ θα κατατάσσει τις αιτήσεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης σε σειρά προτεραιότητας αυτοτελώς ανά Περιοχή του Διαχειριστή του Δικτύου και όχι ανά Διεύθυνση Περιφέρειας όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ο στόχος της αποσυμφόρησης, καθώς η αξιολόγηση θα «τρέχει» παράλληλα σε κάθε Περιοχή (που αντιστοιχεί περίπου ανά Περιφερειακή Ενότητα) εντός των Περιφερειών.
2. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ΔΕΔΔΗΕ διαπιστώνει προφανή αδυναμία σύνδεσης, θα εκδίδει αρνητική απόφαση χωρίς τη διενέργεια τεχνικής εξέτασης, ανεξάρτητα από τη σειρά προτεραιότητας εξέτασης των αιτήσεων για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Προφανής επιδίωξη είναι και εδώ η πιο γρήγορη έκδοση των απορριπτικών αποφάσεων, ώστε να υπάρχει πιο καθαρός ορίζοντας αναφορικά με τα έργα που προχωρούν και την αξιοποίηση του ηλεκτρικού χώρου για νέους παραγωγούς ΑΠΕ.