Κόρμαν (ΟΟΣΑ): Πρέπει να βρούμε καλύτερες πολιτικές για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων
Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Κόρμαν (ΟΟΣΑ): Πρέπει να βρούμε καλύτερες πολιτικές για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων

Την αναγκαιότητα εξεύρεσης και υλοποίησης «καλύτερων πολιτικών» για μία «καλύτερη ζωή των ανθρώπων», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ματίας Κόρμαν, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στα ερωτηματικά και στις προκλήσεις, όπως είπε, στις οποίες θα πρέπει να ανταπεξέλθει η κοινωνία και οι κυβερνήσεις.

Ερωτήματα που αφορούν τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας και την αντιμετώπιση της γεωπολιτικής έντασης, τη διεθνή συνεργασία, την κλιματική κρίση - με τις αλλαγές που επιφέρει και την απαίτηση για παγκόσμια συνεργασία - την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και τα ρίσκα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Πρέπει να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, έχοντας στόχο την επίλυση μεγάλων θεμάτων, όπως η κρίση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και την απάντηση στο μεγάλο ερώτημα του πώς θα διευκολύνουμε την παγκόσμια συνεργασία για να αποκλιμακωθούν αυτές οι κρίσεις».

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα των πολιτών, τόνισε ότι στόχος είναι να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων, το επίπεδο διαβίωσης και να αναλάβουμε αποτελεσματική δράση για το κλίμα. Επίσης, είπε, να βρούμε τον τρόπο για να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογική πρόοδο και, κυρίως, την Τεχνητή Νοημοσύνη και να ενισχύσουμε τις οικονομίες για να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές κρίσεις.

Τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα, παρά τις προκλήσεις, η απασχόληση αυξάνεται, η ανάκαμψη από την πανδημία συνεχίζεται, όμως, «θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο για να στηρίξουμε την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Όπως είπε, φέτος η αύξηση στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα φτάσει το 2,9% και του χρόνου το 3%, ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία έχει καλύτερη απόδοση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Όμως, συμπλήρωσε, οι γεωπολιτικές κρίσεις δημιουργούν νέες προκλήσεις για τις αγορές και δεδομένου ότι η ελληνική ναυτιλία αντιπροσωπεύει το 1/5 της παγκόσμιας ναυτιλίας, είναι σημαντικό να ξεπεραστούν οι προκλήσεις.

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων χωρίς να περιοριστεί η ανάπτυξη και στην αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια γήρανση του πληθυσμού, γεγονός και εξέλιξη που αυτομάτως σημαίνει μείωση του εργατικού δυναμικού και, κατά συνέπεια, μείωση των κρατικών εσόδων και αύξηση των δαπανών υγείας. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, η γήρανση αποτελεί ήδη μεγάλο πρόβλημα (βάσει των στοιχείων που καταγράφει ο ΟΟΣΑ και εν συντομία παρουσίασε ο κ. Κόρμαν) και η μετανάστευση θα μπορούσε να αποτελέσει μία λύση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ υπεραμύνθηκε, τέλος, του ανοικτού συστήματος εκπαίδευσης για την απόκτηση γνώσεων, προσόντων και δεξιοτήτων ενώ, όπως είπε, προσδοκά από τη συζήτηση των πολλών θεμάτων που θα πραγματοποιηθεί τις ημέρες που διαρκεί το φόρουμ, να εξαχθούν σημαντικά και χρήσιμα συμπεράσματα για τον καθορισμό καλύτερων και αποδοτικότερων πολιτικών.