Στην Αθήνα «προσγειώνονται», τις επόμενες ώρες, οι επικεφαλής του κουαρτέτου, ανοίγοντας τον δεύτερο κύκλο της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις αρχές Μαΐου, ώστε τον Απρίλιο να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος.
Σε αυτό το μήκος κινήθηκαν άλλωστε χθες οι δηλώσεις όλων των αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες, οι οποίες θα πρέπει να αναφερθεί ότι, πέρα από τις αόριστες τοποθετήσεις, όλες περιείχαν ένα σαφές μήνυμα, το οποίο φυσικά δεν είναι άλλο από το ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να τηρήσει απαρέγκλιτα όσα έχουν συμφωνηθεί και υιοθετηθεί με το Μνημόνιο ΙΙΙ.
Τουτέστιν, η συζήτηση για το χρέος μπορεί να ανοίξει, αλλά εάν προηγουμένως δεν έχει υλοποιηθεί και η τελευταία υποχρέωση που απορρέει από τη συμφωνία του Αυγούστου, δεν πρόκειται να κλείσει μέχρι οι δανειστές να έχουν το 100% των συμφωνηθέντων ψηφισμένο.
Και το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν πλέον τα κυβερνητικά στελέχη, πριν αρχίσουν τους πανηγυρισμούς για τη νέα μεγάλη νίκη της Πρώτης Φοράς Αριστερά, η οποία κατατρόπωσε τους μέχρι πρότινος «εχθρούς» τους οποίους, ειρήσθω εν παρόδω, θα θεωρεί ότι τους ξεγέλασε για μια ακόμη φορά, είναι το αν πιστεύει κανείς ότι τα ανοιχτά «μέτωπα» μπορούν να κλείσουν με «εκπτώσεις»;
«Όχι» των δανειστών σε μεσοβέζικες λύσεις
Πολύ απλά, διότι οι «σκόπελοι» που πρέπει να ξεπεραστούν είναι και πολλοί και χρειάζονται σκληρές αποφάσεις για να προσεγγιστούν οι θέσεις των δανειστών, βάσει Μνημονίου, που απλά σημαίνει ότι «μεσοβέζικες» λύσεις δεν πρόκειται να τις δεχθούν.
Το ΔΝΤ εξάλλου ούτε καν θα συζητήσει τυχόν «εκπτώσεις», με δεδομένο ότι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν παρεκκλίνει ξανά για την Ελλάδα από τις αρχές και το καταστατικό του.
Τα ποσά που πρέπει να καλυφθούν
Επομένως πώς μπορούν να κλείσουν οι εκκρεμότητες χωρίς τεράστιες παραχωρήσεις από κυβερνητικής πλευράς, αφού τα ποσά που πρέπει να καλυφθούν για την επίτευξη των στόχων είναι παρά πολλά, καθώς αναζητούνται:
- Μεσοπρόθεσμο: θα πρέπει να βρεθούν νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2017 - 2018. Ποια θα είναι αυτά και κυρίως από ποιές «πηγές» αφού όλες έχουν στερεύσει;
- Ασφαλιστικό: αγνοείται ακόμη από πού θα βρεθούν για φέτος τα 1,8 δισ. ευρώ και πώς θα καταστεί βιώσιμο, ειδικά μετά το 2022.
- «Κόκκινα» δάνεια: ποια θα «θυσιαστούν» στα «κοράκια», μόνο τα επιχειρηματικά; Ή και κάποια από τα στεγαστικά; Και πώς θα γίνει η επιλογή, ποιος θα καθορίσει τα κριτήρια;
- Φορολογικό: μόνο με την αύξηση της άμεσης φορολογίας και τη θέσπιση ανώτατου συντελεστή στο 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ δεν λύνεται η υστέρηση των εσόδων και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Οι κινήσεις άλλωστε αυτές, όπως έχουν ήδη διαμηνύσει και οι δανειστές, μόνο δεινά θα φέρουν στην κατανάλωση, στις υγιείς επιχειρήσεις, στην αγορά, στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ ήδη εκφράζονται φόβοι ότι το «ποτάμι» των ληξιπροθέσμων χρεών προς τις Εφορίες, που ξεπερνά τα 88 δισ. Ευρώ, θα «φουσκώσει» σύντομα και θα λάβει τις διαστάσεις Πανελλαδικού Κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.
- Δημοσιονομικό κενό: το ποσό «αγνοείται» ακόμη για φέτος και μένει να καθοριστεί στις επικείμενες συζητήσεις. Όμως όποιο κι αν είναι αυτό, είτε 2, είτε 3 ή 3,5 δισ. ευρώ που υποστηρίζει το ΔΝΤ, θα πρέπει να μεταφραστεί σε νέα μέτρα.
- Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων: μένει ακόμη στα χαρτιά, ενώ οι δανειστές θέλουν ουσιαστικά τον πλήρη έλεγχό του και όλα τα «ασημικά» του Δημοσίου να ανήκουν σε αυτό, ούτως ώστε να είναι ευκολότερη υπόθεση το «ξεπούλημά» τους. Με ποιου υπογραφή θα πουληθεί η δημόσια περιουσία;
- Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων: ίσως είναι από τα ευκολότερα προαπαιτούμενα, αφού ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία, μέχρι να επιτευχθεί τουλάχιστον η πλήρης ανεξαρτητοποίησή της.
- Απελευθέρωση Επαγγελμάτων: μένουν πολλά ακόμη με βάση τη λίστα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και φυσικά είναι άγνωστο εάν η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει κι άλλα «μέτωπα» στο εσωτερικό, την ώρα που στο «κίνημα της γραβάτας» καθημερινά εντάσσονται όλο και περισσότεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες κ.α.
Απαιτητή από την τρόικα η ποσοτικοποίηση των προτάσεων
Είναι λοιπόν φανερό ότι εάν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει αξιόπιστες και σοβαρές προτάσεις, με ποσοτικοποιημένα τα νέα μέτρα, αλλά και τα ισοδύναμα για τις «παροχές» που σχεδιάζει, όπως το αφορολόγητο των αγροτών ή χαμηλότερη για φέτος και τα επόμενα χρόνια φορολόγησή τους, τότε οι συζητήσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν την 1η Μαΐου, όπως δήλωσε χθες και ελπίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Θα τραβήξουν σε μάκρος και οι εταίροι μας έχουν αποδείξει ότι ξέρουν πολύ καλά να περιμένουν, όπως έκαναν άλλωστε στις περυσινές διαπραγματεύσεις σε όλη πορεία μέχρι το δημοψήφισμα και τα capital controls.
Το ερώτημα είναι φυσικά εάν η κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί, της έχει γίνει μάθημα, ή θα επαναλάβει τις δημιουργικές ασάφειες…. που μας έχουν οδηγήσει σε οικονομικό χάος.