Αντιμέτωπο με το κουαρτέτο και τη «σκληροπυρηνική» Ντέλια Βελκουλέσκου, του ΔΝΤ, που προσγειώνεται και πάλι στην Αθήνα για να κλείσει το πρώτο και να ανοίξει τις συζητήσεις για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, θα βρεθεί σε λίγες ώρες και πάλι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Με κομμένα τα φτερά, από το πρόσφατο Eurogroup, όπου δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη πολιτικής λύσης ειδικά όσον αφορά το «αγκάθι» της προστασίας της πρώτης κατοικίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης θα κάνουν το τελευταίο «παζάρι», προκειμένου να περισώσουν ό,τι και όσους δανειολήπτες μπορούν από τον «εφιάλτη» να χάσουν τα σπίτια τους.
Οι ελπίδες πλέον απειροελάχιστες, όπως παραδέχτηκαν στο Liberal.gr κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αφού στο μόνο που ελπίζουν όλοι είναι όπως τελικά η πρόταση που υιοθετηθεί να «σώσει» το 65% και ότι το 55% των δανειοληπτών, από το 80% - 90% που ήταν η αρχική κυβερνητική θέση.
Το μόνο που μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ώστε και η κυβέρνηση με τη σειρά της να χρυσώσει το «χάπι» στους δανειολήπτες, είναι να περάσει η Γαλλική συμβιβαστική μεταξύ των δυο πλευρών πρόταση για περίοδο χάριτος 3 ετών, στους δανειολήπτες που είναι στο «κόκκινο».
Όσον αφορά δε τα νέα όρια, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Liberal.gr, έχουν κλειδώσει για με την αξία των ακινήτων στις 180.000 ευρώ, με προσαύξηση 50.000 για ζευγάρι και 25.000 για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμη αυτό του εισοδήματος αφού η Αθήνα εξακολουθεί να κινείται πέριξ των 30.000 ευρώ σε αντίθεση με τους δανειστές που εμφανίζονται να μην ανεβαίνουν από τις 20.000 ευρώ. Πάντως και οι δυο συμφωνούν ότι στα συνολικά χρέη του οφειλέτη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς, το όριο θα τεθεί στις 200.000 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά ο «σκόπελος» των 100 δόσεων μάλλον φαίνεται ότι ξεπερνιέται μετά το κυβερνητικό τρικ, να αποβάλλεται από τη ρύθμιση όποιος δεν πληρώσει μια οφειλή του εντός 20 ημερών τον πρώτο χρόνο, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2016, και εντός 10 ημερών από το Νοέμβριο του 2016 έως το Νοέμβριο 2017. Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι δανειστές δεν έχουν αποδεχθεί τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς φυσικά απέχει από τη δική τους με βάση την οποία θέλουν άμεση αποβολή για όποιον καθυστερήσει οφειλή του έστω και μια ημέρα, αλλά σίγουρα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων και την εξετάζουν. Άλλωστε είναι γνωστή και η στάση τους, ότι πάντα στο τέλος κάτι δίνουν για να «πανηγυρίσει» και ο αντίπαλος.
Το «ευχάριστο» είναι για τους φορολογούμενους ότι για τη ρύθμιση των 12 δόσεων έχει τεθεί μόνο θέμα αυστηροποίησης των κριτηρίων υπαγωγής, καθώς θα πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα δεν ισχύει κανένα κριτήριο από αυτά που προβλέπονται στο νόμο, αφού έχουν «παγώσει». Ουσιαστικά οι δανειστές έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τα προβλεπόμενα κριτήρια, γεγονός πάντως που θα σημάνει ότι δεν θα είναι τόσο εύκολη η υπαγωγή στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, αφού αυτά που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία είναι ήδη αρκετά αυστηρά.
Και βέβαια μόλις κλείσει το πρώτο «πακέτο», το αργότερο μέχρι την προσεχή Δευτέρα έχει η κυβέρνηση περιθώριο για να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή, ανοίγει το δεύτερο και πιο σκληρό «πακέτο» του Ασφαλιστικού και της φορολογίας, χωρίς να υπάρχουν φυσικά κι άλλα ισοδύναμα. Άλλωστε όσα κατάφερε το οικονομικό επιτελείο να «εμπνευστεί» για να μην επιβάλλει ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση εξαντλήθηκαν στην επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτών στο τζόγο…