H οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής, αλλά η ανάκαμψή της πρέπει να είναι σταθερή και διατηρήσιμη πριν μπορέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συζητήσει για τη διακοπή της έκτακτης στήριξης, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο Politico.
Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αγοράς ομολόγων για να κρατήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της δεν εξέτασαν καν το ζήτημα της σταδιακής μείωσης της στήριξης παρά την ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη. «Δεν λέω ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) θα σταματήσει στις 31 Μαρτίου», δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Έχουμε μεγάλη ευελιξία, αλλά όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».
«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να συζητήσουμε τα θέματα αυτά», σημείωσε σχετικά με τη σταδιακή ολοκλήρωση του PEPP, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 31 Μαρτίου ή έως ότου περάσει η κρίση της πανδημίας.
Στροφή προς αγορά τίτλων;
Οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να συζητά για την ολοκλήρωση του PEPP στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και η μεγάλη πλειονότητα των παρατηρητών της ΕΚΤ που ρωτήθηκαν από το Reuters δεν αναμένουν το PEPP να αυξηθεί ξανά και να επεκταθεί χρονικά.
Αντίθετα, η ΕΚΤ είναι πιθανότερο να στρέψει την πολιτική στήριξής της προς τα παλαιότερο και πιο άκαμπτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (Asset Purchase Programme, APP), το οποίο μπορεί να ισχύει επ' αόριστον ενόσω ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλότερος από τον στόχο της τα επόμενα χρόνια.
«Είμαστε σε σημείο καμπής όπου, έχοντας κατά νου άλλες μεταλλάξεις (του ιού), είμαστε σε αυτή την πορεία ανάκαμψης, κινούμενοι σταθερά προς την επάνοδο στο προ της COVID-19 επίπεδο», σημείωσε η Λαγκάρντ.