Πρόγραμμα αποζημίωσης των επιχειρήσεων για τις ζημιές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Το έδαφος έχει ήδη καλλιεργηθεί ύστερα από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επιτρέπει στις χώρες μέλη να καλύψουν τις πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι εταιρείες εν μέσω πανδημίας. Το πρόγραμμα θα καλύψει ακόμη και το 70% των δαπανών που βάρυναν τις επιχειρήσεις και οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης όπως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας, οι επιστρεπτέες προκαταβολές κλπ. Το δε μέγιστο ποσό της κρατικής ενίσχυσης δια της συγκεκριμένης οδού, θα μπορεί να φτάσει ακόμη και στα τρία εκατομμύρια ευρώ.
Το μέτρο θα «τρέξει» μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Θα έχει προηγηθεί η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της 5ης και της 6ης επιστρεπτέας προκαταβολής και το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έρθει να λειτουργήσει ως μια στοχευμένη παρέμβαση με στόχο την ενίσχυση συγκεκριμένα των επιχειρήσεων που θα έχουν φορτωθεί τις περισσότερες ζημιές. Ζήτημα διπλής ενίσχυσης δεν θα τεθεί καθώς κατά τους υπολογισμούς θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ποσού που έχει εισπράξει η κάθε επιχείρηση μέσω των υπόλοιπων προγραμμάτων στήριξης.
Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να γνωστοποιήσουν εγκαίρως τις δαπάνες τους αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 καθώς το ζητούμενο είναι να δοθεί η οικονομική ενίσχυση εγκαίρως και να μην μείνουν ακάλυπτες οι εταιρείες που θα βρεθούν σε πραγματική αδυναμία. Τελικός στόχος, να αποφευχθούν τα λουκέτα και να διασωθούν θέσεις εργασίας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή προφανώς και εξυπηρετεί τον ίδιο στόχο αλλά το ζητούμενο πλέον είναι να φτιαχτεί ένα απολύτως στοχευμένο πρόγραμμα ενισχύσεων το οποίο θα αφορά αυτούς που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία.
Ουσιαστικά θα καλύπτονται οι πάγιες δαπάνες. Τα ενοίκια που κλήθηκαν να καταβάλλουν οι εταιρείες μετά το «κούρεμα», οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων που δεν μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, οι λογαριασμοί τηλεφώνου και ΔΕΚΟ, οι πάγιες προμήθειες κλπ. Πρακτικά, τις μεγαλύτερες οικονομικές ενισχύσεις –με ανώτατο πλαφόν τα τρία εκατομμύρια ευρώ- θα λάβουν οι εταιρείες που κλήθηκαν να ανταποκριθούν στις δαπάνες τους με ίδιους πόρους χωρίς αυτές οι δαπάνες να έχουν καλυφθεί από κάποιο μέτρο στήριξης.
Το πρόγραμμα δεν θα είναι «οριζόντιο». Δηλαδή, δεν θα έχουν δικαίωμα κάλυψης όλες οι επιχειρήσεις. Οι πολύ μεγάλες θα αποκλείονται από το πλαφόν της ενίσχυσης των τριών εκατομμυρίων ευρώ ενώ η ίδια η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβάλλει να υπάρχει μείωση εσόδων κατά τουλάχιστον 30% μέσα στο 2020. Η κοινοτική οδηγία επιτρέπει να καλύπτονται οι δαπάνες μέχρι και τον ιούνιο του 2021. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 χωρίς αυτό να αποκλείει επανάληψη σε περίπτωση συνέχισης των αναγκαστικών μέτρων. Όσο για την οικονομική ενίσχυση, δεν είναι απαραίτητο ότι θα δοθεί σε μετρητά. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμη και της έκπτωσης φόρου ή της δανειοδότησης.