«Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, εν μέρει επειδή το υψηλό ενεργειακό κόστος επηρεάζει όλη την οικονομία», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση της τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε ακόμα μία παρόμοια αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου.
«Θα παραμείνουμε στην πορεία μας», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Όλα τα λογικά σενάρια λένε ότι θα χρειαστούν σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων, με σταθερό βηματισμό, ενώ τα επιτόκια θα πρέπει να μείνουν σε περιοριστικά επίπεδα για να μειωθεί ο πληθωρισμός», τόνισε.
«Δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να οδηγήσει τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα και να τα διατηρήσει εκεί, προκειμένου να οδηγήσει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», υπογράμμισε.
Να μειωθεί η στήριξη για συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια
Σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, σημείωσε ότι η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,1% το τέταρτο τρίμηνο και αναμένεται να παραμείνει αδύναμη στο εγγύς μέλλον, με τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης να επιβαρύνουν την οικονομία.
Ωστόσο, συνέχισε: «Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης έχουν μειωθεί», σημειώνοντας ότι ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο είναι πιο ασφαλής, οι πιέσεις στην προσφορά μειώνονται, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται και η αύξηση των μισθών και οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας θα ενισχύσουν την κατανάλωση.
«Συνολικά, η οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν και εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί τα επόμενα τρίμηνα», είπε.
Η Λαγκάρντ δήλωσε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τη στήριξη που σκοπεύει στη συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια για να αποφύγουν την αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων.
Δεύτερη συνεχόμενη αύξηση
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων και πλέον από τις 8 Φεβρουαρίου τα επιτόκια διευκόλυνσης χρηματοδότησης και αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3% και 3,25%.
Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιανουάριο, λόγω της σημαντικής μείωσης του κόστους της ενέργειας και διαμορφώθηκε στο 8,5%. Τον Δεκέμβριο, ήταν στο 9,2%.
Η ενέργεια παρέμεινε ο μεγαλύτερος παράγοντας κόστους τον Ιανουάριο, αλλά για άλλη μια φορά αμβλύνθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα επίπεδα, στο 17,2% τον Ιανουάριο, από 25,5% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε ελαφρώς από 13,8% τον Δεκέμβριο σε 14,1% τον Ιανουάριο.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μβ - Εντείνει τη νομισματική σύσφιξη