Μεγαλύτερες κατά 3 δισ. ευρώ είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τρίτους σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στο EWG και είχε σημειώσει εγκαίρως το Liberal.
Συγκεκριμένα τα χρέη προς τους προμηθευτές του δημοσίου ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ αντί για 5 δισ. ευρώ που είχε παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Η διαφορά αυτή αποκαλύπτεται στην έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών αναφορικά με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αντί τα χρέη να μειώνονται αυτά αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Στην έκθεση υπολογίζονται οφειλές τις οποίες η κυβέρνηση δεν εγγράφει, καθώς δεν έχουν τύχει επεξεργασίας από τις φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές.
Συγκεκριμένα αιτήματα επιστροφών φόρου τα οποία δεν έχουν επεξεργαστεί από τις εφορίες δεν περνούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη με την αιτιολογία ότι ενδεχομένως να μην είναι πραγματικές και σωστά τα στοιχεία δεδομένου ότι δεν έχουν ελεγχθεί.
Ειδικότερα τα επιπλέον ληξιπρόθεσμα χρέη που παρουσιάζει η έκθεση προέρχονται:
- Μη επεξεργασμένες επιστροφές φόρου 1,580 δισ. ευρώ
- Μη επεξεργασμένα αιτήματα συνταξιοδότησης 1,412 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με διαρροές του ΥΠΟΙΚ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνονται, κατά πάγια τακτική, μόνο εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι εξηγείται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η διαφορά που παρουσιάζεται μεταξύ των στοιχείων του υπουργείου και της Κομισιόν η οποία περιλαμβάνει και αυτές που δεν έχουν εκκαθαριστεί. Πρόκειται κυρίως για μη επεξεργασμένα αιτήματα συντάξεων κυρίως εφάπαξ καθώς και μη επεξεργασμένα αιτήματα επιστροφών φόρων.
Έτσι ενώ τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου του Δελτίου για την πορεία των μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης καταγράφουν σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4,9 δισ. ευρώ, αυτά της Κομισιόν δείχνουν 8,045 δισ. ευρώ αφού σ΄ αυτά περιλαμβάνονται και μη εκκαθαρισμένες οφειλές.