Ιδιαίτερα ισχυρό ενδιαφέρον προσελκύουν τα κτιριακά έργα που δημοπρατούνται ως Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Όσοι γνωρίζουν εξηγούν ότι η ζήτηση των τεχνικών εταιριών για αυτού του είδους τα projects δεν σχετίζεται μόνο με το αμιγώς κατασκευαστικό αντικείμενο, αλλά και με το χρηματοοικονομικό μοντέλο των ΣΔΙΤ.
Οι πληρωμές διαθεσιμότητας, δηλαδή οι εγγυημένες χρηματοροές που εισπράττει ο ανάδοχος ενός ΣΔΙΤ, για μία περίοδο παραχώρησης μεγαλύτερη από 20 χρόνια "μαγνητίζουν" το ισχυρό ενδιαφέρον.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το διάστημα έργα - ΣΔΙΤ αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ βρίσκονται στη φάση της δημοπράτησης.
Ένα από τα πλέον πρόσφατα περιλαμβάνει το έργο της Πολιτείας Καινοτομίας (σ.σ: κατ' εξαίρεση δεν προβλέπονται πληρωμές διαθεσιμότητας) για το οποίο εκδήλωσαν, χθες, ενδιαφέρον η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ελλάκτωρ, η κοινοπραξία της Intrakat, του ομίλου Intracom και ξένου επενδυτικού σχήματος, όπως και της εταιρείας Dimand.
H Πολιτεία Καινοτομίας που σχεδιάζει να υλοποιήσει το υπουργείο Ανάπτυξης στην οδό Πειραιώς, στην έκταση του πρώην εργοστασίου Χρωπεί είναι επένδυση 100 εκατ. ευρώ, έχοντας ως αντικείμενο την κατασκευή και τη λειτουργία του συγκροτήματος για τουλάχιστον 30 χρόνια (καθώς υφίσταται δικαίωμα δεκαπενταετούς παράτασης). Ο ανάδοχος θα αναλάβει την ανακατασκευή ή και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών ή και την κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων και υποδομών, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και θέσεις στάθμευσης, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου, καθώς και άλλου είδους εργασίες. Θα αναβαθμίσει ακόμη, τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ενώ οι νέες αναπτύξεις θα έχουν μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 46.000 τ.μ. και επιτρεπόμενη κάλυψη περίπου 10.000 τ.μ.
Στην λίστα των κτιριακών έργων ΣΔΙΤ προστέθηκε, πρόσφατα, το project της μετεγκατάστασης 9 υπουργείων στις εγκαταστάσεις της πρώην Πυρκάλ. Το σχέδιο αξιοποίησης προβλέπει την μετατροπή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής σε πάρκο, μέσω της απόδοσης 80 στρεμμάτων πρασίνου και 40 στρέμ. κοινόχρηστων χώρων στους πολίτες. Βασικό βέβαια, κομμάτι του project είναι η δημιουργία των απαιτούμενων κτιρίων που θα έχει συνολικό κόστος κατασκευής 250 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, ο ιδιώτης θα αναλάβει την παραχώρηση και εκμετάλλευση των ακινήτων για 30 χρόνια από τα οποία τα τρία αντιστοιχούν στην κατασκευαστική περίοδο. Μετά το πέρας της περιόδου παραχώρησης, το Δημόσιο θα ανακτήσει την κυριότητα των ακινήτων. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς το έργο θα εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή. Θα ακολουθήσει, μέχρι το τέλος του δεύτερου εξαμήνου, η απαλλοτρίωση, ενώ η έναρξη κατασκευής τοποθετείται μέσα στο 2023.
Ψηλά στην λίστα των νέων ΣΔΙΤ βρίσκεται και το έργο της κατασκευής 12 δικαστικών μεγάρων ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το έργο, εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή τον Μάρτιο και βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας (μέσω επιλογής συμβούλων κτλ,). Προβλέπεται η κατασκευή δώδεκα κτιρίων σε 12 περιοχές της χώρας, μέσω της υλοποίησης τριών διαγωνισμών. Από αυτούς ο πρώτος θα αφορά τα δικαστικά μέγαρα της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο), ο δεύτερος αυτά σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Σέρρες και Κιλκίς) και ο τρίτος τους «ναούς της δικαιοσύνης» στη Θεσσαλία (Λαμία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Βόλος).
Στα 130 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του έργου κατασκευής 13 περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων πολιτικής προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), ενός σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας. Το έργο προωθείται ως Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) 27ετούς διάρκειας, με το κάθε κτίριο να διαθέτει συνολική επιφάνεια 3 χιλ. τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο project πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο Ανάκαμψης, έχοντας εξασφαλίσει πόρους της τάξεως των 19 εκατ. ευρώ.
Τα κτίρια εκπαίδευσης
Από τα κτιριακά ΣΔΙΤ ξεχωρίζουν αυτά που αφορούν σχολεία και πανεπιστήμια. Πρόκειται μεταξύ άλλων, για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση (φύλαξη και ασφάλιση) 17 νέων σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 129 εκατ. ευρώ.
Όπως και για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το συγκεκριμένο έργο είναι ύψους 116,6 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης του βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου. Επιπρόσθετα, στην ο ανάδοχος θα κατασκευάσει φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές.
Υψηλό ενδιαφέρον έχει καταγραφεί και για το έργο ΣΔΙΤ που αφορά στην κατασκευή του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ.