«Έχουμε κλείσει σχεδόν τα πάντα» ανακοίνωσε κυβερνητική πηγή μετά το τέλος της μαραθώνιας τηλεδιάσκεψης με τους θεσμούς. Εντός της ημέρας αναμένεται νέα τηλεδιάσκεψη.
Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, βρέθηκαν συντάξεις, ειδικά μισθολόγια, ενεργειακά, αλλά και οι τελευταίες λεπτομέρειες του νόμου για τα εγγυημένα από το Δημόσιο «κόκκινα» δάνεια.
Η κυβερνητική πηγή παραδέχθηκε ότι «απομένουν λεπτομέρειες προς διευθέτηση» λέγοντας ότι «θα κλείσουν σήμερα», ενώ προανήγγειλε νέο γύρο επαφών, ενδεχομένως και σε τεχνικό επίπεδο, παράλληλα με την κατάθεση των τροπολογιών στη Βουλή.
Οι εκκρεμότητες των προαπαιτουμένων που ζητούν οι θεσμοί, κατατίθενται σήμερα και αύριο Πέμπτη στη Βουλή -με τη μορφή τροπολογιών- προκείμενου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η υποδόση, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Στην Ολομέλεια συζητούνται κυρώσεις διακρατικών συμφωνιών.
Ο κ. Βούτσης ενημέρωσε επίσης τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί εντός της ημέρα ή την Πέμπτη το πρωί, και θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.
Τι συμφωνήθηκε με τους θεσμούς
Σύμφωνα με πληροφορίες έκλεισε όλο το πακέτο των συντάξεων ενώ στα ενεργειακά οι εταίροι απέσυραν την πίεση για πρόβλεψη ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.
Αποφασίστηκε επίσης ότι όσοι συνταξιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ, ενώ γλιτώνουν 5 μηνών αναδρομικά, θα χρειαστεί να επιστρέψουν -σε δόσεις- το ΕΚΑΣ του Ιουνίου που ήδη το εισέπραξαν.
Ωστόσο, δεν επήλθε συμφωνία για τα εγγυημένα από το δημόσιο «κόκκινα» δάνεια, εκκρεμότητα η οποία αποφασίστηκε να μετατεθεί για το Σεπτέμβριο. Η πρόταση πάντως της ελληνικής πλευράς προέβλεπε την εξαίρεση από την πώληση σε funds δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου που έχουν δοθεί σε πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους, αναξιοπαθούντες και επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε ακόμα:
- Τάζουν στους δανειστές ταχύτερη κατάργηση του ΕΚΑΣ για να «σωθεί» η αξιολόγηση