Του Γιάννη Σιδέρη
Γράφαμε χθες και ήμασταν οι μόνοι που το θέσαμε τόσο νωρίς: «Το ερώτημα που πλανάται, αλλά είναι παρακινδυνευμένο να τύχει απαντήσεως, είναι γιατί ο κ. Τσίπρας ύψωσε τόσο έντονα τη συγκρουσιακή του διάθεση έναντι των δανειστών και έθεσε ως προμετωπίδα την απόσυρση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφού το έχει σύμμαχο στη διευθέτηση του χρέους. Εκτελεί μια θεατρική παράσταση σύγκρουσης προκειμένου να ανυψώσει το ηθικό των βουλευτών του και να αποσπάσει ευκολότερα την ψήφο τους στο ασφαλιστικό ή συμβαίνει κάτι άλλο;».
Η ευκρινής απάντηση ακόμη αιωρείται, μόνο το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού την γνωρίζει, ωστόσο, μετά το προχθεσινό κρεσέντο αποφασιστικότητας, χθες οι τόνοι άρχισαν να καταλαγιάζουν.
Κυβερνο - τούμπα
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο». Αναφέρθηκε στις θέσεις Σόιμπλε που «συχνά ηττήθηκαν στην Ε.Ε», και για το ΔΝΤ σημείωσε πως πολλές φορές εκφράζει νεοφιλελεύθερες απόψεις, αλλά τόνισε πως «δεν μπορεί να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης»! Όπερ σημαίνει ότι ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης το Ταμείο μπορεί και να παραμείνει…
Η θέση της κυβέρνησης, μετά τα ηρωικά περί αποπομπής, έγινε ασθενέστερη καθώς:
Κυβερνητικά στελέχη, αντιστρέφοντας τις δικές τους δηλώσεις, δήλωναν σε δημοσιογράφους (και στο liberal) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε πως θέλει να φύγει το Ταμείο, εκτός αν αυτό… φύγει οικειοθελώς!
Επανήλθε στην επικαιρότητα η είδηση ότι πριν πέντε μήνες (23 Ιουλίου 2015), με επιστολή του το υπουργείο Οικονομικών (την οποία δημοσίευσε χθες το liberal), ζητούσε νέα χρηματοδοτική συμφωνία και παρείχε διαβεβαιώσεις για τη δέσμευση της Ελλάδας να εφαρμόσει πολιτικές που θα ενισχύουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Η επιστολή κατέληγε: «Προσβλέπουμε στη συνεχιζόμενη συνεργασία με το Ταμείο». Η επιστολή υπογραφόταν από τον Ευ. Τσακαλώτο, ο οποίος χθες, σε ομήγυρη δημοσιογράφων στη Βουλή, έλεγε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη στρατηγική του ΔΝΤ.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι η παρουσία του Ταμείου είναι θεμελιωμένη στα σχετικά νομικά κείμενα της συμφωνίας του Αυγούστου. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, σημείωσε ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου».
Ήττα η μη αποχώρηση του ΔΝΤ...
Δεν αποδέχτηκαν οι Αμερικανοί την κυβερνητική θέληση για απομάκρυνση του Ταμείου.
Να θυμίσουμε ότι και πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, σχεδόν ένα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβρη του '14, είχε μιλήσει για αποχώρηση του ΔΝΤ. Ως γνωστόν, δεν εισακούστηκε από τους δανειστές. Σημειολογικά εκτιμάται ότι από τότε άρχισε η πορεία που θα τον έφερνε εκτός εξουσίας. Η διαφορά όμως του πρώην και του νυν πρωθυπουργού είναι ότι ο πρώτος δεν χρησιμοποιούσε εριστικό ύφος στην πρότασή του, γι' αυτό και δεν εξελήφθη ως στρατηγική ήττα του η μη αποχώρηση του Ταμείου. Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας, όπως πάντα, από τον καιρό της αντιπολίτευσης, χρησιμοποιεί «πολεμικούς» τόνους απόλυτης αποφασιστικότητας, με αποτέλεσμα η όποια υπαναχώρησή του στο θέμα «αποχώρηση του ΔΝΤ» να προσμετρηθεί ως ήττα.
Οπωσδήποτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν στερείται δίκιου όσον αφορά την πολιτική του Ταμείου. Αυτό έχει διαχρονικά υιοθετήσει ένα «manual» που εκπορεύεται από ιδεολογικές παραμέτρους, επιμένει εμμονικά στη μείωση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού, και στις σωρηδόν ιδιωτικοποιήσεις, σε όποιο μέρος του πλανήτη εκλήθη να συμβάλει.
...ελλείψει επιχειρημάτων και οικονομικών αποτελεσμάτων
Όμως η κυβέρνηση κατάφερε να στερείται επιχειρημάτων, αφού το εξάμηνο του κ. Βαρουφάκη -με την ανοχή του κ. Τσίπρα - τα capital controls, η έλλειψη σχεδίου και ρεαλιστικής θέασης των πραγμάτων τσάκισαν περαιτέρω την οικονομία. Η κυβέρνηση στερείται οικονομικών αποτελεσμάτων, άρα και επιχειρημάτων, ώστε να αντιταχθεί στη σαρωτική τακτική του ΔΝΤ.
Τα κατάφερε έτσι ώστε τα εμμονικά προτάγματα του ΔΝΤ να ηχούν ως… ορθολογική λύση στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας!