Το κυβερνητικό σχέδιο για να «πάρουν μπροστά» επενδύσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Το κυβερνητικό σχέδιο για να «πάρουν μπροστά» επενδύσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις

Να ανοίξει περαιτέρω τον δρόμο για επιπλέον επενδύσεις και εξαγορές-συγχωνεύσεις επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα επενδυτικό κύμα που θα μεγεθύνει την ελληνική οικονομία. Το πλέγμα των παρεμβάσεων που προωθείται περιλαμβάνει νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και μια νέα επιλογή για την απόκτηση Golden Visa από πολίτες τρίτων χωρών, ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο.

Μια νέα…φόρμουλα προσέλκυσης επενδυτών έρχεται μέσω της Startup Visa. Σήμερα, η χορήγηση άδειας παραμονής μέσω Golden Visa ισχύει για εισφορά κεφαλαίου, ύψους 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε επιχειρήσεις με έδρα ή εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Πλέον, το οικονομικό επιτελείο παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής (στα πρότυπα της Golden visa) για επένδυση 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece). Μια από τις βασικές προϋποθέσεις είναι να δημιουργηθούν δυο νέες θέσεις εργασίας εντός του πρώτου έτους. Υπενθυμίζεται πως έως σήμερα οι πολίτες τρίτων χωρών αποκτούσαν άδεια παραμονής στη χώρα μας υπό την προϋπόθεση της αγοράς ακινήτου.

Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό επιτελείο βάζει στην πρώτη γραμμή και μέρος του προγράμματος «Πισσαρίδη», δηλαδή την έκθεση που…συνόδευε τη συμφωνία για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης στην Κομισιόν. Στο τραπέζι μπαίνουν πρόσθετα χρηματοδοτικά κίνητρα για τις εξαγορές – συγχωνεύσεις και την καινοτομία, μέτρα που έρχονται να «κουμπώσουν»... αρμονικά στα ήδη θεσπισμένα φορολογικά κίνητρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επερχόμενη δράση του ΕΣΠΑ ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναμένεται να προβλέπει επιπλέον 10% επιχορήγηση για επενδύσεις από επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης. Παράλληλα, δημιουργείται μέχρι το τέλος του έτους Patent Fund από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσω του οποίου θα χρηματοδοτείται η απόκτηση διεθνούς πατέντας, καθώς και η ανάπτυξη ενός βιώσιμου προϊόντος (Minimum Viable Product) με βάση την πατέντα αυτή.

Επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για τις δημόσιες επενδύσεις

Την ίδια στιγμή, ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «κλειδώνει» στα 13,1 δις ευρώ, μετά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου να ενισχύσει το πρόγραμμα για το 2024 με επιπλέον 900 εκατ. ευρώ. Μια αύξηση που «τροφοδοτείται» από την ανάπτυξη της οικονομίας που επιτρέπει την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου χωρίς αύξηση των φόρων, καθώς και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, «η χώρα, πρέπει να στέλνει διαρκώς ισχυρό αναπτυξιακό μήνυμα. Δεν θέλουμε εκκρεμότητες στις δημόσιες επενδύσεις και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας».

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται ήδη στα 12,2 δισ. ευρώ- προϋπολογισμός ρεκόρ των τελευταίων 14 ετών, ενώ για την υλοποίηση της αύξησής του θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ταυτόχρονα με το νέο νομοσχέδιο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στόχος είναι να μπει μια τάξη στο διάσπαρτο πλαίσιο και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση του κόστους συντήρησης των έργων που έχουν δοθεί σε χρήση, το οποίο απαιτεί και τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασής τους. Με βάση τις νέες διατάξεις, από το 2026 θα τεθεί σε λειτουργία ειδική εποπτεία των μεγάλων έργων και ειδικά αυτών που κατασκευάζονται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.