«Κύκνειο άσμα» για την αγορά η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου

«Κύκνειο άσμα» για την αγορά η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου

Το νέο «χτύπημα» που θα δεχθεί η πραγματική οικονομία θα είναι ανελέητο, καθώς το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται προς ψήφιση την Κυριακή φέρνει αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών και οδηγεί σε οικονομική εξόντωση των νοικοκυριών.

Τα εισοδήματα των πολιτών, κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων, θα μειωθούν περαιτέρω, η κατανάλωση θα συρρικνωθεί, οι τζίροι των καταστημάτων θα βρεθούν σε ελεύθερη πτώση, τα λουκέτα θα είναι καθημερινό φαινόμενο και η ανεργία θα δείχνει και πάλι τα δόντια της, χαρίζοντας το τίτλο του «πρωταθλητή» στη χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το κλίμα στην πραγματική οικονομία θα γίνει εκρηκτικό, με αποτέλεσμα όχι μόνο να εκφράζονται ήδη φόβοι ότι τα έσοδα του δημοσίου δεν θα αυξηθούν, αλλά και ότι η ύφεση θα ενταθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιθυμεί εναγωνίως η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τον «κόφτη» δαπανών που κρύβει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων του προγράμματος.

Ένας «κόφτης» που δεν θα περιλαμβάνεται στο νέο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, αλλά θα κατατεθεί ως τροπολογία - και όσο κι αν το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να τον «ωραιοποιήσει», θα ενεργοποιείται σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους  των πρωτογενών πλεονασμάτων και με βάση πάντα τις «διαθέσεις» των δανειστών, κυρίως του ΔΝΤ, που θα έχει τον τελικό λόγο για το ποιες δαπάνες θα περικοπούν, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Liberal.gr, όπως και για το εάν θα δέχεται ισοδύναμα δηλαδή νέες αυξήσεις σε φόρους, που βέβαια είναι αντίθετο με τη φιλοσοφία του.

Άλλωστε όλοι οι διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί, έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι η φοροδοτική ικανότητα και όσων ακόμη έχουν παραμείνει «όρθιοι», μετά από έξι χρόνια κρίσης, έχει εξαντληθεί με αποτέλεσμα ουδείς να μπορεί να ανταπεξέλθει στο εξής στις υποχρεώσεις του και στα νέα βάρη.

Βάρη που στόχο έχουν να στερήσουν από τους πολίτες, άρα και από την αγορά, 1,8 δισ. ευρώ - αφού το νέο «πακέτο» έρχεται να προστεθεί στις ψηφισθείσες επώδυνες αλλαγές του φορο-ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Από τον επόμενο μήνα όχι μόνο αυξάνεται η παρακράτηση φόρου, μειώνοντας τα μηναία εισοδήματα, αλλά έρχεται και το νέο «τσουνάμι» επιβαρύνσεων που το μόνο σίγουρο είναι ότι όχι μόνο στην πολυπόθητη ανάπτυξη της οικονομίας δεν συμβάλλει, το αντίθετο μάλιστα καθώς η υψηλή φορολογία απομακρύνει το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά ούτε και στη σταθεροποίησή της.

Η νέα φοροκαταιγίδα εξάλλου, μεταξύ άλλων, φέρνει:

- αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στο 24% από την 1η Ιουνίου 2016 σε προϊόντα και υπηρεσίες

- ανατροπές από την 1η Ιουνίου στα τέλη ταξινόμησης, τα οποία συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους, με αποτέλεσμα να έρχονται μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Τα νέα τέλη ταξινόμησης διαμορφώνονται σε:

* 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ

* 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ

* 20% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ

* 25% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ

* 32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω

Επισημαίνεται μάλιστα ότι στα τέλη ταξινόμησης που θα προκύπτουν θα επιβάλλονται συντελεστές αύξησης ή μείωσής τους ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων. Έτσι, εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη ταξινόμησης θα μειώνονται κατά 5%, όμως από την άλλη πλευρά θα αυξάνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.

- αυξάνεται, από την 1η Ιουνίου, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στα 700 ευρώ, με αποτέλεσμα η αύξηση στην αγορά να μεταφράζεται σε 5 λεπτά/λίτρο και τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 1,35-1,40 ευρώ. Ταυτόχρονα όμως αυξάνεται ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο, που σημαίνει επιβάρυνση 8 λεπτών ανά λίτρο από το 1 ευρώ στο 1,08 ευρώ, καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 230 στα 280 ευρώ, δηλαδή από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά.

Άγνωστο παραμένει ακόμη εάν θα εξισωθεί και ο ΕΦΚ στο υγραέριο, στα 330 ευρώ ανά τόνο.

- αυξάνεται από την 1η Ιουνίου υπέρμετρα η τιμή της μπύρας, αφού ο ΕΦΚ θα πρέπει να φτάσει στο ήμισυ του ΕΦΚ που επιβάλλεται στα οινοπνευματώδη ποτά, με αποτέλεσμα από τα 650 ευρώ να φτάσει στα 1.275 ευρώ.

- καταργείται από την 1η Ιουνίου και η έκπτωση 50% που ισχύει στον ΕΦΚ στα Δωδεκάνησα

- αυξάνεται, από την 1η Ιανουαρίου 2017, στα τσιγάρα ο αναλογικός φόρος από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής ενώ διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα. Αύξηση που μεταφράζεται σε επιπλέον μισό ευρώ στην τιμή του πακέτου.

- επιβάλλεται, από την 1η Ιανουαρίου 2017, νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το ύψος του θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

- επιβάλλεται, από την 1η Ιανουαρίου 2017, φόρος από 2 έως 4 ευρώ κατά την εισαγωγή του καφέ. Για μη καβουρδισμένο καφέ, ο φόρος θα είναι 2 ευρώ ανά κιλό, για τον καβουρδισμένο, 3 ευρώ ανά κιλό και για τον στιγμιαίο, φόρος 4 ευρώ ανά κιλό.

- επιβάλλεται, από την 1η Ιανουαρίου 2017, νέο ειδικό τέλος 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης.

- επιβάλλεται, από την 1η Ιανουαρίου 2017, νέο ειδικό τέλος 5% στους λογαριασμούς της σταθερής τηλεφωνίας.

- επιβάλλεται, από την 1η Ιανουαρίου 2018, φόρος διαμονής, ανά διανυκτέρευση, ανά δωμάτιο. Στα ξενοδοχεία τριών αστέρων η επιβάρυνση θα είναι 2 ευρώ ανά δωμάτιο, στα τεσσάρων αστέρων 3 ευρώ και στα πέντε αστέρων 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

- επιβαρύνεται, από την 1η Ιανουαρίου 2018, η διαμονή σε δωμάτιο τριών κλειδιών με 0,5 ευρώ για κάθε ημέρα και στα 4 κλειδιά με 1 ευρώ.

Φυσικά οι επιβαρύνσεις δεν τελειώνουν εδώ, αφού από την 1η Ιουλίου 2016, χωρίς να αποκλείεται και από τον επόμενο μήνα, καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο και Σίφνο.

Στο «τρομο-πολυνομοσχέδιο» θα ρυθμίζονται επίσης και θέματα που αφορούν το νέο μισθολόγιο των ένστολων, τα κλειστά επαγγέλματα, την πολεοδομία, ενώ θα περιληφθούν οι αλλαγές στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η νέα ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια στα οποία μπαίνει «πωλητήριο» με εξαίρεση την πρώτη κατοικία αξίας έως 140.000 ευρώ, αλλά και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων από το οποίο αναμένονται μέσα σε ένα έτος έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ.