Στο φουλ τις μηχανές για την επίσπευση του ενεργειακού προγραμματισμού της βάζει η Κύπρος με στόχο τόσο την διενέργεια νέων γεωτρήσεων από τον ιταλικό κολοσσό ΕΝΙ όσο και για την εξόρυξη και εκμετάλλευση του πρώτου και μονού μέχρι στιγμής διαπιστωμένου κοιτάσματος φυσικού αεριού, της Αφροδίτης.
Οι συνομιλίες που είχαν στη Λευκωσία ο Ν. Αναστασιάδης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Fattah el-Sisi, και η συμφωνία για τη δυνατότητα κατασκευής αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στις μονάδες LNG της Αιγύπτου (η συμφωνία θα υπογραφεί στις 21 Δεκεμβρίου) διευκολύνουν τις διαδικασίες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της εταιρείας ΕΝΙ, υπό τον ισχυρό άνδρας της εταιρείας, Claudio Descalzi παρουσία του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι ήταν πολύ εποικοδομητική η συνάντηση με την ηγεσία της ΕΝΙ, «η οποία δραστηριοποιείται έντονα τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο.
Ουσιαστικά συζητήθηκαν τρία θέματα.
Πρώτον, το ερευνητικό πρόγραμμα για το αμέσως επόμενο διάστημα. Η εταιρεία ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις, η μια πίσω από την άλλη, αρχίζοντας από το στόχο Καλψώ στο Οικόπεδο 6 και αμέσως μετά με τον στόχο Σουπιά στο Οικόπεδο 3.
Η γεώτρηση θα αρχίσει περί τα τέλη του μήνα και είναι στα τελικά στάδια λήψης των απαραιτήτων αδειών για το περιβάλλον και την ασφάλεια και άλλα.
Δεύτερον, συζητήθηκε την πιθανότητα συνεργασίας με τις υποδομές που συμμετέχει η εταιρεία στην Αίγυπτο, πιο συγκεκριμένα για την Νταμιέτα και τους υποθαλάσσιους αγωγούς και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν συζητήσεις και κυρίως να συνεχίσουν οι εταιρείες τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Τρίτον, συζητήθηκαν άλλες συνέργειες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο ιδιαίτερα λόγω και του σημαίνοντα ρόλου της ΕΝΙ ως ένας από τους κυριότερους αν όχι ο πιο κύριος πρωταγωνιστής στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το Οικόπεδο 6 είναι αυτό, για το οποίο η Τουρκία έχει εγείρει παράνομες διεκδικήσεις θεωρώντας ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα επικαλύπτει ένα σημαντικό μέρος του Οικοπέδου αυτού.
Ερωτηθείς αν τη συνάντηση απασχόλησαν οι τουρκικές προκλήσεις για το Οικόπεδο 6, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ως Κυβέρνηση είχαμε πάρει την απόφαση για αδειοδότηση του τεμαχίου και το αδειοδοτήσαμε σε μια ισχυρή κοινοπραξία που αποτελείται από την ΕΝΙ και την TOTAL και το κάναμε γιατί ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε και στις γεωτρήσεις, πεποίθηση που σήμερα και η εταιρεία εξέφρασε ότι, δηλαδή, οι προοπτικές είναι να προχωρήσουμε στον στόχο Καλυψώ».
Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «συμφωνήσαμε για τη γεώτρηση μόλις εννέα μήνες μετά την αδειοδότηση και αυτός είναι χρόνος ρεκόρ».
Στην Κύπρο, όμως, ήταν και αντιπροσωπεία της Union Fenosa Gas (UFG) για επαφές με την Κύπρο και αναζήτηση τρόπων συνεργασίας για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς το τερματικό LNG στη Νταμιέττα της Αιγύπτου που διαχειρίζεται η συγκεκριμένη εταιρεία.
Καθώς η ΕΝΙ κατέχει σημαντικό μερίδιο της UFG, ο ιταλικός κολοσσός με αυτή την διπλή κίνηση στέλνει μηνύματα στους ανταγωνιστές του αλλά συγχρόνως δείχνει την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει στην έρευνα των Οικοπέδων για τα οποία εχει κερδίσει δικαιώματα (2,3,8,9,6,11 της κυπριακής ΑΟΖ).
Ταυτόχρονα, αποβλέπει στο να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα που θα εντοπισθούν σε συνδυασμό με τις υποδομές που ήδη διαθέτει στην Αίγυπτο, όπου πριν ένα χρόνο ανακάλυψε και το τεράστιο κοίτασμα Zohr στα όρια της Αιγυπτιακής ΑΟΖ με την Κυπριακή.
Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κυπριακών ΜΜΕ, είχε επισκεφθεί την Λευκωσία και η υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Shell που διαχειρίζεται το τερματικό LNG της Αιγύπτου στο Ιτκού.
Σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις είναι σαφές ότι ο Ν. Αναστασιάδης θα επιθυμούσε η ΕΝΙ να πραγματοποιήσει την επόμενη γεώτρηση είτε το Δεκέμβριο είτε τον Ιανουάριο, καθώς, όπως πιστεύει το επιτελείο του, αυτό θα του έδινε πόντους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου.
Ν.Μ.