Διακυμάνσεις παρατηρούνται στις Κυκλάδες, ενώ η Αθήνα παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία με αύξηση συνολικής πληρότητας 10% και αύξηση της μέσης τιμής πώλησης 5%-10%.
Κυρίαρχες τάσεις στον τομέα των boutique ξενοδοχείων

Κυρίαρχες τάσεις στον τομέα των boutique ξενοδοχείων

Διακυμάνσεις παρατηρούνται στις Κυκλάδες, ενώ η Αθήνα παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία με αύξηση συνολικής πληρότητας 10% και αύξηση της μέσης τιμής πώλησης 5%-10%.

Ο τουρισμός είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα assets της ελληνικής οικονομίας, αφού η άμεση συμβολή του στο ΑΕΠ φτάνει το 13% και η έμμεση στο 19,2%. Ο τομέας των boutique ξενοδοχείων κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο κομμάτι του τουρισμού, καθώς προσφέρει μια μοναδική τουριστική εμπειρία. 

Η Square Lime, εταιρεία διαχείρισης boutique hotels & villas, παρουσιάζει τις κυρίαρχες τάσεις στον τομέα των boutique ξενοδοχείων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις διεθνείς αγορές.  

Τάσεις προορισμών στην Ελλάδα 

Τα στοιχεία έως το Μάρτιο 2025 αποτυπώνουν τη δυναμική σημαντικών περιοχών για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με την ανάλυση της Square Lime και συγκεκριμένα για τις Κυκλάδες:

- Η Μύκονος προς το παρόν για το 2025 δεν παρουσιάζει απτές ενδείξεις ανάκαμψης, ενώ χαρακτηριστική είναι η μείωση της μέσης τιμής πώλησης και η επανεξέταση της εποχικότητας με στόχο την προσαρμογή τιμολόγησης. 

- Για την Ίο, η παραδοσιακή high season (Ιούλιος-Αύγουστος) δεν έχει προς το παρόν επιδείξει τη δυναμική προηγούμενων ετών, παρόλα αυτά η μέση τιμή παραμένει σταθερή. H πληρότητα του νησιού επηρεάζεται σημαντικά από την αντίστοιχη της Σαντορίνης.

- Στην Πάρο, ο Μάιος και ο Ιούνιος 2025 έχουν φτάσει ήδη στο 75% της συνολικής ζήτησης, συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2024, ενώ σημειώνεται αύξηση κρατήσεων σε low season μήνες, όπου τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πιο οικονομικά. Η Πάρος ωφελείται από την επιλογή ταξιδιωτών να ταξιδεύουν σε περιόδους value for money και η σταδιακή ανακατανομή της ζήτησης οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν.

- Τέλος η Νάξος, που αποτελεί το πιο ώριμο μοντέλο ανάπτυξης προορισμού στο χαρτοφυλάκιο της Square Lime, παρουσιάζει και το 2025 αύξηση 10%-15% στις πληρότητες χωρίς απώλεια ταυτότητας και με έλεγχο στη διανομή, διαμορφώνοντας ένα πραγματικό παράδειγμα σταδιακής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα και παρά τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στις Κυκλάδες, η Αθήνα παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία με αύξηση συνολικής πληρότητας 10% και αύξηση της μέσης τιμής πώλησης 5%-10%.

Αλλά και για τη Μάνη υπάρχει δυναμική άνοδος της ζήτησης, ιδιαίτερα από τα τέλη Μαΐου έως και τον Οκτώβριο, με έμφαση το μήνα Αύγουστο, καθώς μεγαλώνει συνεχώς το ενδιαφέρον από Ευρωπαίους που αναζητούν δροσερότερους και πιο ήσυχους προορισμούς εντός καλοκαιριού. Έτσι στην περιοχή η αύξηση της συνολικής πληρότητας φτάνει το 20%, κάτι στο οποίο βοηθά και η ενισχυμένη αεροπορική συνδεσιμότητα μέσω του Αεροδρομίου Καλαμάτας. 

Διεθνείς τάσεις

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το τμήμα αναλύσεων της Square Lime, έως τον Μάρτιο φέτος, η ζήτηση στην Ευρώπη παραμένει σταθερή, αλλά με «αυξημένη ευαισθησία» στις τιμές και έμφαση στην αυθεντικότητα και την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας. 

Σε γενικές γραμμές, η οικονομική αστάθεια που καταγράφεται συνολικά στην Ευρώπη, επηρεάζει και τον προγραμματισμό των ταξιδιωτών. 

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις ΗΠΑ, όπου οι ανησυχίες για ύφεση και η αστάθεια του δολαρίου έναντι του ευρώ επηρεάζουν τις αποφάσεις για ταξίδια στην Ευρώπη και την Ελλάδα, παρότι  η ζήτηση εμφανίζεται αυξημένη έως και κατά 20%.

Τα βασικότερα συμπεράσματα είναι ότι η μείωση του χρόνου μεταξύ κράτησης και άφιξης καθιστά την ευελιξία σε τιμές, όρους και προσφορές κρίσιμη, ενώ και οι επιθετικές στρατηγικές των OTAs (Online Travel Agencies) επηρεάζουν τις τιμές και μειώνουν τα περιθώρια κέρδους. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες αποφεύγουν πλέον τον συνδυασμό υψηλής θερμοκρασίας, κοσμοσυρροής και κόστους, επομένως η στρατηγική ανάπτυξη σε Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο γίνεται προτεραιότητα.