Οι πιέσεις που δέχονται οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις από τον πληθωρισμό και κυρίως από τις τιμές της ενέργειας είναι σημαντικές, ωστόσο η ΕΚΤ πιστεύει ότι μεσοσταθμικά ο πληθωρισμός τα επόμενα χρόνια θα κινηθεί κοντά στο 2%. Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ σε σημερινή συνέντευξη τύπου, σημείωσε πως η μείωση στην αγορά ομολόγων θα είναι σταδιακή και σταθερή. Την ίδια στιγμή τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει σύγκριση της ΕΚΤ με τη FED, καθώς «ξεκινάμε από διαφορετικές αφετηρίες».
Όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ «άλλες οι συνθήκες, τα προβλήματα και η λειτουργία της FED και άλλη η ΕΚΤ», προσθέτοντας πως δεν γίνεται να υπάρξει συνεχής σύγκριση μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών, τονίζοντας πως «ξεκινάμε από άλλες βάσεις και έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλες συνθήκες και προβλήματα στις οικονομίες των χωρών».
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τις τιμές καταναλωτή η ΕΚΤ αναθεώρησε, αναφέρονται πως το 2021 θα κλείσουν στο 2,6%, το 2022 το 3,2% και το 2023 με 2024 θα πέσουν κάτω από 2%, στο 1,8%.
Περιγράφοντας τον περιορισμό του προγράμματος PEPP, η Κρ.Λαγκάρντ επεσήμανε πως η μείωση της αγοράς ομολόγων θα είναι σταδιακή και αργή. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει μια επιβράδυνση των αγορών ομολόγων κατά το α' τρίμηνο του 2022, πριν έρθει το τέλος του στο τέλος Μαρτίου του 2022.
Στέλνοντας μηνύματα, ίσως και στο εσωτερικό της ΕΚΤ, τόνισε πως υπάρχει πρόβλεψη για ευελιξία στην αγορά ομολόγων σε περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες. Σε ό,τι αφορά για τα ελληνικά ομόλογα και την πιθανότητα να συμπεριληφθούν στο κανονικό πρόγραμμα APP, η πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρη: «Οι κανόνες είναι σαφείς και η υπαγωγή στο QE απαιτεί επενδυτική βαθμίδα» απάντησε σε σχετική ερώτηση.
Στο σκεπτικό της ειδικής αναφοράς για τη χώρα μας, σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει και αυτό έχει βελτιώσει τις αξιολογήσεις της. Για αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε ειδική αναφορά στη σχετική ανακοίνωση».
Αναφερόμενη στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη, επεσήμανε τον πληθωρισμό και την αύξηση στις τιμές της ενέργειας. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τις τιμές ενέργειας. Υπάρχουν παράγοντες όπως η γεωπολιτική, η κλιματική κρίση και ο εφοδιασμός που δεν μπορούμε να τους μετρήσουμε» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η Κρ.Λαγκάρντ τόνισε πως η ΕΚΤ αναμένει η Ευρωζώνη να καταγράψει ανάπτυξη 5,1% το 2021, 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024.