Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα βιαστεί να αποσύρει τη χαλαρή νομισματική πολιτική, καθώς γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί ο πληθωρισμός, τόνισε η Πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για πληθωρισμό κατά σχεδόν τετραπλάσιο του στόχου του 2%, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν χρειάζεται πανικός και σημειώνοντας, «δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση αυξανόμενης ζήτησης αυτή τη στιγμή» και πως «πρόκειται για έναν πληθωρισμό που τροφοδοτείται από την πλευρά της προσφοράς της οικονομίας».
Μάλιστα, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, «σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, προφανώς, αλλά δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε και δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε».
Τους τελευταίους μήνες η τιμή των καυσίμων εκτινάχθηκε λόγω παραγόντων, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μεταδόθηκε σε άλλα αγαθά.
Πιθανό το τέλος των αρνητικών επιτοκίων
Σε δηλώσεις της τη Δευτέρα, ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα μπορούσε να το αυξήσει περαιτέρω εάν ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί στο 2%, όπως μετέδιδε το Reuters.
«Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να εξέλθουμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου», δήλωσε η Λαγκάρντ σε ανάρτηση της στον ιστότοπο της ΕΚΤ. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ είναι επί του παρόντος -0,5%, που σημαίνει ότι οι τράπεζες χρεώνονται για να καταθέσουν μετρητά στην κεντρική τράπεζα και είναι κάτω από το μηδέν από το 2014 καθώς η κεντρική τράπεζα έδινε μάχη με τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό.
Ο βασικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 7,4% τον Απρίλιο και ακόμη και παρά τα μέτρα για τρόφιμα και ενέργεια ξεπέρασαν κατά πολύ τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.
«Εάν δούμε τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται στο 2% μεσοπρόθεσμα, θα είναι σκόπιμη μια προοδευτική περαιτέρω ομαλοποίηση των επιτοκίων προς το ουδέτερο επιτόκιο», είχε δηλώσει η Λαγκάρντ. «Εάν η οικονομία της ζώνης του ευρώ υπερθερμαίνεται ως αποτέλεσμα ενός θετικού σοκ ζήτησης, θα ήταν λογικό τα επιτόκια πολιτικής να αυξάνονται διαδοχικά πάνω από το ουδέτερο επιτόκιο», όπως είπε.
Επιπλέον η πρόεδρος της ΕΚΤ είχε αναφέρει ότι ο ρυθμός και το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων δεν μπορούσαν να προσδιοριστούν εξαρχής, καθώς η οικονομία αντιμετώπισε κραδασμούς στην προσφορά, όπως οι περιορισμοί της Κίνας που σχετίζονται με την πανδημία και οι διακοπές που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.