Λαγκάρντ: Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια
AP
AP

Λαγκάρντ: Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της ακόμη και αν αναμένεται «σημαντική επιβράδυνση» της δραστηριότητας, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ.


Αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, που μπορεί να φτάσει και το 10% τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια τον Σεπτέμβριο κατά 75 μονάδες βάσης, επιπλέον της πρώτης αύξησης εδώ και έντεκα χρόνια και κατά 50 μονάδες που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο.

«Όπως έχουν τα πράγματα, αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια στις προσεχείς συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο μιας επίμονης αύξησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», είπε σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτή η σύσφιγξη θα έρθει καθώς η ΕΚΤ αναμένει «σημαντική επιβράδυνση της δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα», πρόσθεσε η Λαγκάρντ λόγω του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης, της χαμηλότερης παγκόσμιας ζήτησης και της συνακόλουθης μείωσης της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η ΕΚΤ αναμένει ακόμη και μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Προερχόμενη από χρόνια πολύ χαμηλών επιτοκίων, σε ένα πλαίσιο υποτονικού πληθωρισμού, η ΕΚΤ θέλει τώρα να τα αυξήσει σε ένα επίπεδο που θεωρείται «ουδέτερο», το οποίο ούτε υποστηρίζει ούτε τιμωρεί την οικονομία.

Ωστόσο, «δεν είμαστε ακόμη εκεί», προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας.

Μόλις επιτευχθεί αυτό το «ουδέτερο» επίπεδο, η ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογήσει εάν ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επανέλθει στον στόχο του 2%.

Εάν αυτό δεν συμβεί, «ίσως χρειαστεί να λάβουμε άλλα μέτρα», συνέχισε η κ. Λαγκάρντ.

Με άλλα λόγια, τα επιτόκια θα μπορούσαν στιγμιαία να ανέβουν πάνω από το λεγόμενο «ουδέτερο» επίπεδο και να περάσουν στη λεγόμενη «περιοριστική επικράτεια».

Η ΕΚΤ θέλει πάση θυσία να καταπολεμήσει τον τρέχοντα πληθωρισμό, που τροφοδοτείται από τον πόλεμο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και να αποτρέψει τον πληθωρισμό να ριζώσει στην οικονομία, λαμβάνοντας μέτρα που θα μειώσουν τη ζήτηση και θα μπορούσαν επομένως να επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη.