«Θολές» χαρακτήρισε τις προοπτικές για την ανάπτυξη από το β' εξάμηνο του 2022 και στη συνέχεια η, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την απόφαση του συμβουλίου της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι ανεπιθύμητα υψηλός και αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για κάποιο χρονικό διάστημα ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Όπως ανέφερε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έκρινε ότι είναι σκόπιμο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία ομαλοποίησης των επιτοκίων πολιτικής του από αυτό που είχε σηματοδοτήσει στην προηγούμενη συνεδρίασή του και η απόφαση αυτή βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμηση για τους κινδύνους πληθωρισμού και στην ενισχυμένη υποστήριξη που παρέχεται από το TPI για την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
«Στις προσεχείς συνεδριάσεις μας, θα είναι κατάλληλη η περαιτέρω εξομάλυνση των επιτοκίων. Η μελλοντική μας πορεία των επιτοκίων πολιτικής θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα δεδομένα και θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό δύο τοις εκατό μεσοπρόθεσμα. Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης της πολιτικής μας, θα αξιολογήσουμε επιλογές για την αποζημίωση πλεονάζουσας διακράτησης ρευστότητας», ανέφερε η Κρ. Λαγκάρντ.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται καθώς η αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία είναι μια συνεχής τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
«Ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη, οι συνεχείς περιορισμοί προσφοράς και η υψηλότερη αβεβαιότητα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος και διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, αν και υπάρχουν ενδεικτικές ενδείξεις ότι ορισμένα από τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό χαλαρώνουν. Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες θολώνουν σημαντικά τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά.
Ταυτόχρονα, η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να επωφελείται από το άνοιγμα της οικονομίας, την ισχυρή αγορά εργασίας και τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής. Ειδικότερα, το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας στηρίζει τις δαπάνες στον τομέα των υπηρεσιών. Καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν ξανά, ο τουρισμός αναμένεται να βοηθήσει την οικονομία το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μια ισχυρή αγορά εργασίας.
Η δημοσιονομική πολιτική βοηθά να μετριαστεί ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία για όσους φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Προσωρινά και στοχευμένα μέτρα θα πρέπει να προσαρμοστούν έτσι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος τροφοδότησης πληθωριστικών πιέσεων. Οι δημοσιονομικές πολιτικές σε όλες τις χώρες θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο για την ενίσχυση της ανάκαμψης», επισάμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Για τον πληθωρισμό τόνισε ότι αυξήθηκε περαιτέρω στο 8,6% τον Ιούνιο κυρίως λόγω των αυξανόμενων τιμών στην ενέργεια. «Οι δείκτες που βασίζονται στην αγορά υποδηλώνουν ότι οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξήθηκε επίσης περαιτέρω, φθάνοντας στο 8,9% τον Ιούνιο, εν μέρει αντανακλά τη σημασία της Ουκρανίας και της Ρωσίας ως παραγωγών γεωργικών αγαθών.
«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει ανεπιθύμητα υψηλός για κάποιο χρονικό διάστημα, λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων από τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και των πιέσεων στους αγωγούς στην αλυσίδα τιμολόγησης. Οι υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις προέρχονται επίσης από την υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. Αλλά κοιτάζοντας πιο μπροστά, ελλείψει νέων διαταραχών, το ενεργειακό κόστος θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό θα πρέπει να αμβλυνθούν, γεγονός που, μαζί με τη συνεχιζόμενη ομαλοποίηση της πολιτικής, θα πρέπει να υποστηρίξει την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας», συμπλήρωσε.
Συνέχισε λέγοντας ότι η αύξηση των μισθών, επίσης σύμφωνα με δείκτες που αφορούν το μέλλον, συνέχισε να αυξάνεται σταδιακά τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει συγκρατημένη συνολικά. «Με την πάροδο του χρόνου, η ενίσχυση της οικονομίας και ορισμένες επιδράσεις κάλυψης της διαφοράς αναμένεται να υποστηρίξουν την ταχύτερη αύξηση των μισθών. Οι περισσότεροι δείκτες μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό βρίσκονται επί του παρόντος σε περίπου 2%, αν και οι πρόσφατες αναθεωρήσεις ορισμένων δεικτών πάνω από τον στόχο απαιτούν συνεχή παρακολούθηση», ανέφερε η Κρ. Λαγκάρντ.
Συνοψίζοντας, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι ανεπιθύμητα υψηλός και αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, θολώνοντας τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά. Ταυτόχρονα, αυτή η επιβράδυνση μετριάζεται από μια σειρά υποστηρικτικών παραγόντων.
Θεσπίζεται το TPI - Οι όροι
Το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού (Transmission Protection Instrument, TPI), ο οποίος αποτελεί «σοβαρό» κίνδυνο και όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στόχος είναι να «διαφυλάξει την ομαλή μετάδοση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής του σε όλη τη ζώνη του ευρώ».
To TPI θα είναι επιλέξιμο για όλα τα κράτη-μέλη, όπως τόνισε η Λαγκάρντ και ανέφερε τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για την χρήση του. Η συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε., η απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών, η βιωσιμότητα του χρέους και οι υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές που να συνάδουν με αυτές για το Ταμείο Ανάκαμψης. Προσέθεσε δε, ότι η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα λαμβάνει υπόψη τις αναλύσεις της Κομισιόν, του ESM και του ΔΝΤ.
Πιο συγκεκριμένα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίζει να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική, το TPI θα διασφαλίζει ότι η κατεύθυνση της πολιτικής μεταδίδεται ομαλά σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Ο ενιαίος χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου είναι προαπαιτούμενο προκειμένου η ΕΚΤ να μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της όσον αφορά τη σταθερότητα των τιμών.
Το TPI θα αποτελέσει μια προσθήκη στην εργαλειοθήκη του Διοικητικού Συμβούλιο και μπορεί να ενεργοποιηθεί για να αντισταθμίσει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Η κλίμακα των αγορών μέσω του TPI εξαρτάται από τη σοβαρότητα των κινδύνων που τίθενται για τη μετάδοση της πολιτικής. Οι αγορές δεν περιορίζονται εκ των προτέρων. Διαφυλάσσοντας τον μηχανισμό μετάδοσης, το TPI θα επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών.
Σε κάθε περίπτωση, η ευελιξία όσον αφορά τις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) καθώς φθάνουν στη λήξη τους εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης που σχετίζονται με την πανδημία.