(Φωτ.: Ο κ. Oliver Iltisberge, πρόεδρος για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της Landis+Gyr και ο κ. Δημήτριος Αβράμπος, διευθύνων σύμβουλος της Landis+Gyr Ελλάδος.)
Του Απόστολου Σκουμπούρη
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση στην Κορινθία μετά τη Motor Oil και η τρίτη σ'' όλη την Πελοπόννησο μετά και τη μεγάλη και ιστορική καπνοβιομηχανία Καρέλιας, απασχολεί περί τους 500 εργαζόμενους, ενώ εξάγει άνω του 90% της παραγωγής της! Και όμως, πρόκειται για ελάχιστα γνωστή εταιρεία, καθώς η διοίκησή της προτιμά το απόλυτα χαμηλό προφίλ, τόσο χαμηλό που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι μετέφερε το εργοστάσιό της από την Ελβετία στην Κόρινθο! Ο λόγος για τη Landis+Gyr, που σε μια συγκυρία αποκλειστικά αρνητικών ειδήσεων σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την ανεργία, ξάφνιασε θετικά, εγκαινιάζοντας την περασμένη Πέμπτη 31 Μαρτίου τη νέα Μονάδα Παραγωγής Βιομηχανικών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στην Κόρινθο.
(Φωτ.: Αεροφωτογραφία του εργοστασίου της Landis+Gyr στην Κόρινθο.)
Σε μια συγκυρία πλήρους αποβιομηχάνισης της χώρας, φυγής εταιρειών στο εξωτερικό και γενικώς «στέγνωμα» της επιχειρηματικής - ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η επένδυση της ελβετικής εταιρείας είναι εξαιρετικά σημαντική. Η εταιρεία Landis+Gyr δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από τις αρχές της 10ετίας του 1970, έχοντας από τότε εγκαταστάσεις στην Κόρινθο, όμως τα πρόσφατα εγκαίνια αφορούν τη νέα επέκταση εγκαταστάσεων παραγωγής. Μετά από περισσότερα από 100 χρόνια παραγωγής στο Zug (Τσουγκ) της Ελβετίας, η πολυεθνική εταιρεία αποφάσισε τον περασμένο Μάιο να κλείσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής στην εν λόγω χώρα και να μεταφέρει την παραγωγή στην Κόρινθο.
Πρόκειται για εργοστάσιο παραγωγής βιομηχανικών και εμπορικών συσκευών μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο δημιουργήθηκε στον Ισθμό της Κορίνθου. Το έργο της μετεγκατάστασης αντιπροσωπεύει μια σημαντική βιομηχανική επένδυση για την περιοχή της Κορίνθου.
Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής της Landis + Gyr στην Κόρινθο που έχουν έκταση 55.000 τ.μ., προστέθηκαν νέα κτίρια που θα φιλοξενήσουν νέες γραμμές παραγωγής, καθώς και αυτές που μεταφέρθηκαν από την Ελβετία. Το εργοστάσιο στην Κόρινθο, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ το έτος, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής μετρητών, με τα προϊόντα του να εξάγονται σε 80 χώρες παγκοσμίως.
Το εργοστάσιο της Κορίνθου έχει αποσπάσει βραβεία ποιότητας και καλύτερης εξαγωγικής εταιρείας, ενώ, για την ασφάλεια της πληροφορίας, έχει πάρει ειδικά ISO, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υποκλοπών.
Η λειτουργία της νέας μονάδας δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, κυρίως όχι μόνον για εργαζόμενους γραμμών παραγωγής, αλλά και για μηχανικούς υψηλής εξειδίκευσης, ενώ για τις ανάγκες των γραμμών παραγωγής της νέας μονάδας πραγματοποιήθηκαν προγράμματα επιπρόσθετης εκπαίδευσης στην Ελβετία.
Τα εγκαίνια και οι εξαγωγές στη Β. Αμερική
Στην τελετή εγκαινίων της Πέμπτης 31 Μαρτίου το παρόν έδωσε ο πρόεδρος της Landis + Gyr για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, κ. Oliver Iltisberger, ενώ συμμετείχε φυσικά η εδώ διοίκηση αλλά και εργαζόμενοι. Το εργοστάσιο της Landis + Gyr στην Ελλάδα παραδίδει στη Βόρεια Αμερική το ηλεκτρομηχανολογικό μέρος των «έξυπνων» μετρητών Landis + Gyr, που ονομάζεται FOCUS. Από το 2010 περισσότεροι από 8 εκατ. τέτοιες συσκευές έχουν εξαχθεί από την Κόρινθο προς τη Βόρεια Αμερική, αριθμός που αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο έσοδα της τάξεως των 30 εκατ. δολαρίων ετησίως.
(Φωτ.: Το κόψιμο της κορδέλας στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων στην Κόρινθο.)
Μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων, ο κ. Δημήτριος Αβράμπος, διευθύνων σύμβουλος της Landis + Gyr Α.Ε., τόνισε: «Η απόφαση για τη μεταφορά της σημαντικής αυτής γραμμής παραγωγής από την Ελβετία στην Ελλάδα αποτελεί έμπρακτη επιβράβευση της σκληρής και επαγγελματικής δουλειάς όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Κορίνθου. Σε συνδυασμό με τη βράβευση της εταιρείας μας από την Landis + Gyr Βορείου Αμερικής, καταδεικνύει την εξαιρετική ποιότητα των υψηλών βιομηχανικών προτύπων που επιτυγχάνει η Landis + Gyr στην Κόρινθο.».
Ο κ. Iltisberger δήλωσε: «Δεν είναι εύκολο για μια πολυεθνική εταιρεία να διακόψει την παραγωγή στις κεντρικές της εγκαταστάσεις, ιδίως όταν αυτές λειτουργούν για πάνω από 100 χρόνια. Η απόφαση για τη μεταφορά της παραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2015, ήταν μια τολμηρή απόφαση και η επιβολή των capital controls δυο μήνες μετά ανησύχησε πολλούς από εμάς. Ένα χρόνο μετά, η απόφασή μας δικαιώθηκε. Η μετεγκατάσταση ολοκληρώθηκε μέσα στα χρονικά όρια και τον προϋπολογισμό που θέσαμε και χωρίς διακοπές στην τροφοδοσία των πελατών μας. Είμαστε όλοι υπερήφανοι για τη δουλειά που έγινε.».
(Φωτ.: Ο κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, Head of Digital Operations της Landis+Gyr Ελλάδος, παραλαμβάνει το «κλειδί» των νέων εγκαταστάσεων από τον κ. Matteo Birolini, Operations and SCM Excellence της Landis+Gyr.)
Ιστορία 120 ετών - Διεθνής δραστηριοποίηση
Συνολικά η Landis+Gyr δραστηριοποιείται με εγκαταστάσεις σε 31 χώρες σε πέντε ηπείρους πλέον, αποκλειστικά στην παροχή λύσεων για την αποδοτικότερη διαχείριση της ενέργειας, έχοντας ενοποιημένες πωλήσεις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. δολάρια, απασχολώντας συνολικά 5.700 εργαζόμενους.
Έχει ιστορία 120 χρόνων, καθώς η μητρική Landis+Gyr ιδρύθηκε το 1896 στην Ελβετία, ενώ το 2011 η Toshiba Corporation απέκτησε την Landis+Gyr. Έκτοτε, η Landis+Gyr συνεχίζει ως μια ανεξάρτητη αναπτυξιακή πλατφόρμα εντός της Toshiba, συμβάλλοντας προς την κατεύθυνση βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, μείωσης ενεργειακού κόστους και αειφόρο χρήση των πόρων.
Πλέον η Landis+Gyr θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στη μέτρηση ηλεκτρικής ενέργειας και στα λεγόμενα «έξυπνα συστήματα μέτρησης».
Στο χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών και των προϊόντων που παρέχει στη βιομηχανία μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνοντας, συγκαταλέγονται συστήματα επικοινωνίας και λογισμικού, μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, αερίου και θερμομετρητές νερού, διαχείριση δεδομένων μέτρησης κ.α.
Από το 1970 στην Ελλάδα
Η δραστηριοποίηση της Landis+Gyr στην Ελλάδα είναι… μακρά, χρονολογείται από τις αρχές της 10ετίας του '70, όταν έφερε μέρος της παραγωγής της στη χώρα μας. Η επένδυση ήταν από κοινού με την Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων, με αντικείμενο την παραγωγή μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στην Κόρινθο και μοναδικό πελάτη τη ΔΕΗ. Το γεγονός της… κλειστής έως και… καθεστωτικής (σε πολλούς κλάδους) ελληνικής αγοράς ασφαλώς και προξενεί πολλά προβλήματα, που άλλες χώρες δεν αντιμετωπίζουν.
Έτσι, η εταιρεία, παρότι πουλάει εκατομμύρια μετρητές στην Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν πουλάει (πλην όσων διανέμει στον ιδιωτικό τομέα, εργοστάσια, βιοτεχνίες κλπ), για μια σειρά από σύνθετους λόγους, που πρωτίστως συνδέονται με το μονοπωλιακό ενεργειακό καθεστώς στη χώρα μας και την απουσία αφομοίωσης ωφέλιμων ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων σ' όλη τη διάρθρωσή του.
Από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας και ειδικά το 2011 η Landis+Gyr άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς οικοδομές, εργοστάσια και άλλα κτίσματα –όπου πουλούσε μετρητές– δεν χτίζονταν.
Τότε ήρθαν και οι πρώτες –μετά από 40 χρόνια– ζημιογόνες χρήσεις, ενώ ακούστηκαν και σενάρια περί κλεισίματος του εργοστασίου στην Κόρινθο. Τελικώς δεν έγινε κάτι τέτοιο, το εργοστάσιο πήρε παράταση ζωής, ενώ μια μεγάλη συμφωνία με τον ισπανικό κολοσσό Iberdrola (που πριν λίγα χρόνια είχε εξαγοράσει τη γνωστή ενεργειακή εταιρεία της Αρκαδίας Ρόκας), έδωσε νέα πνοή, καθώς αφορούσε την κατασκευή 500.000 έξυπνων μετρητών. Παράλληλα, η μητρική υποστήριξε το εργοστάσιο στην Κόρινθο –που άλλωστε ανάλογα με τα μεγέθη της και σε σύγκριση με άλλα εργοστάσια θεωρείται εξαιρετικά μικρή μονάδα– δίνοντας εργολαβίες από άλλες χώρες.
Το project και το μεγάλο στοίχημα
Στην Ελλάδα, το μεγάλο project και το κεντρικό στοίχημα που είναι σε (μόνιμη)
(Φωτ.: Ο βιομηχανικός μετρητής της Landis+Gyr E650.)
αναμονή και διαρκείς αναβολές είναι η αντικατάσταση 7,5 εκατ. μετρητών της ΔΕΗ! Πρόκειται για τους αναλογικούς οικιακούς - κλασικούς μετρητές ρεύματος της ΔΕΗ, τις λεγόμενες «χελώνες», οι οποίοι πρέπει να αντικατασταθούν με τη νέα γενιά μετρητών (φωτ.). Η Ελλάδα, όπως και σ'' όλους τους τομείς δημόσιας διοίκησης και λειτουργίας του κράτους (ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κτηματολόγιο, ψηφιοποίηση στοιχείων κλπ), συνεχίζει να είναι ουραγός και να καθυστερεί στην αφομοίωση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων. Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, η μέτρηση της ενέργειας θα πρέπει να πραγματοποιείται ως το 2020 με συστήματα προηγμένης διαχείρισης μετρήσεων και «έξυπνους» ηλεκτρονικούς μετρητές. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα την αντικατάσταση όλων των περίπου 7,5 εκατομμυρίων μετρητών στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο που κωλυσιεργεί όλα τα τελευταία χρόνια.
Δουλειά για τη Ρώμη
Η εταιρεία Landis+Gyr Greece μπορεί να μην κάνει πολλά έργα στην Ελλάδα, όμως διεθνώς κάνει μεγάλες δουλειές. Προ λίγων ετών ολοκλήρωσε την αντικατάσταση όλων των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρώμη, κατασκευάζοντας για τον σκοπό αυτόν 1,7 εκατομμύρια μετρητές νέας γενιάς, αποκλειστικά στο εργοστάσιο της Κορίνθου. Στο ίδιο εργοστάσιο κατασκευάστηκαν και άνω του ενός εκατομμυρίου μετρητών νέας γενιάς για κάποιες σκανδιναβικές χώρες.