Νέα δικαστική τροπή στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ μειώνει τις πιθανότητες να ολοκληρωθούν οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ και της Ειδικής Διαχείρισης της εταιρείας, για τους οποίους η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προτάσεων των ενδιαφερομένων επιχειρηματικών σχημάτων λήγει στις 31 ΜαρτίουΟ ειδικός διαχειριστής Γ. Μελέτης έδωσαν τη σχετική παράταση στα επιχειρηματικά σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, μετά την αίτηση ενός από αυτά προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα.
Οι ίδιες πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι η παράταση ζητήθηκε προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά στις δύο μεγάλες εκκρεμότητες που είναι οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις σχετικά με την θέσπιση περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων αλλά και η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας απόλυσης των 1.060 εργαζομένων.
Ενώ, λοιπόν, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας γνωμοδότησε θετικά για τη διαδικασία που προηγήθηκε ως προς την ομαδική απόλυση των εργαζομένων, οι οποίοι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση θα έπρεπε μέσα σε 20 ημέρες να τεθούν εκτός εργασίας, ήρθε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, την προηγούμενη εβδομάδα, με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή η προσφυγή των πέντε σωματείων.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή αναστέλλεται η διαδικασία διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, δηλαδή της αρμόδιας αρχής του υπουργείου της οποίας προΐσταται η γενική γραμματέας Αννα Στρατινάκη, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι στις 6 Μαΐου.
Σημειώνεται ό,τι από τα έξι ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τον Φεβρουάριο του 2021, δηλαδή για τις Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με την AD Holdings, Commodity & Mining Insight UK, η Trafigura Group, η Solway Investment και η Tharisa, έχει μείνει σύμφωνα με πληροφορίες μόνο ένας ενδιαφερόμενος.
Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος τότε η ΛΑΡΚΟ, η οποία είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου σε ολόκληρο τον κόσμο θα οδηγηθεί σε διαδικασία πτώχευσης και κλείσιμο.
Από την άλλη πλευρά η άνοδος των τιμών του νικελίου που κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ στις 100 χιλιάδες δολάρια ανά μετρικό τόνο στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME) και η σταθεροποίησή τους στα 37.000 δολάρια, επίσης υψηλή τιμή για το μέταλλο, μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για τους υποψήφιους επενδυτές. Σημειώνεται ότι το σιδηρονικέλιο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση λόγω της μεγάλης αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, η ΛΑΡΚΟ, σε περίπτωση που ευοδωθεί ο διαγωνισμός, πιθανότατα θα μετατραπεί σε κερδοφόρο βιομηχανία, αν καταφέρει να αντιμετωπίσει αφενός το αυξημένο κόστος της ενέργειας αλλά και τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές επενδύσεις, οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ για την παραγωγή σιδηρονικελίου και περί τα 400 εκατ. ευρώ για την παραγωγή νικελίου και κοβαλτίου.