Την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 1.500 ευρώ, κλιμακωτά για κάθε παιδί, με αναδρομική ισχύ από το 2023, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και Κοινωνικής Συνοχής - Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Το τελικό ποσό θα ξεκινάει από τα 2.400 ευρώ - που σήμερα είναι 2.000 - μέχρι και τα 3.500 ευρώ.
Συγκεκριμένα, η αύξηση θα είναι κλιμακωτή ως εξής:
- 400 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί
- 800 ευρώ, δηλαδή 2.800 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το δεύτερο παιδί
- 1.200 ευρώ, δηλαδή, 3.200 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τρίτο παιδί
- 1.500 ευρώ, δηλαδή, 3.500 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τέταρτο παιδί και πάνω
Σύμφωνα με την Υπουργό η αύξηση θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2023 και θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, για πρώτη φορά τον Απρίλιο. Εν συνεχεία η πρώτη δόση θα καταβάλλεται τον πρώτο μήνα από τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη δόση μέσα στο πρώτο πεντάμηνο από τη γέννησή του, σημειώνοντας πως θα διατεθούν 90 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις σε 300.000 νέους γονείς.
Η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα το ζήτημα του κόστους ζωής, σε συνδυασμό και με τις αρνητικές δημογραφικές προβλέψεις, τόνισε και επισήμανε ότι «εκεί που πηγαίναμε σε ένα οριζόντιο πρόγραμμα, τώρα μιλάμε για εξαρτώμενα μέλη. Οπότε προσμετράται το πόσα παιδιά έχει ο καθένας. Το ποσό είναι σημαντικό όταν το λαμβάνει η οικογένεια. Έρχεται να προστεθεί στα παιδιά που ήδη έχεις».
Για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: το παιδί να έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000,00 ευρώ.
Επίσης, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν.
Ακόμα θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση. Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι σε νέους γονείς θα δοθούν περίπου 90 εκατ. ευρώ. «Μιλάμε για σχεδόν 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας. Είναι η απάντηση της κυβέρνησης βασικά στο πρόβλημα της ακρίβειας, μετά τα βαριά πρόστιμα, το πλαφόν που έχει εισαχθεί στο βρεφικό γάλα».
Ο υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε βάλει μπροστά τη μηχανή της οικονομίας και για αυτό μπορούμε να υποστηρίζουμε τέτοια κοινωνικά μέτρα» και πρόσθεσε δε, ότι εφέτος υπάρχουν νέα μέτρα για τους νέους γονείς.
«Πρόκειται για 14 πρωτοβουλίες στήριξης της οικογένειας, 441 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. Εξαντλούμε τις δυνατότητες», είπε και συμπλήρωσε ότι θα αυξηθεί και το επίδομα μητρότητας.
«Μεταξύ αυτών η αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες, η αύξηση από 20 έως 50 ευρώ για το επίδομα τέκνων δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση επιδόματος μητρότητας και η επέκταση σε αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες», συμπλήρωσε και έκανε συγκεκριμένες αναφορές, όπως:
- η αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου,
- η αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες,
- η προσαύξηση του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί,
- το κοινωνικό επίδομα
- η αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα και το πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα.
- η αύξηση του επιδόματος μητρότητας,
- η αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20% για το πρώτο παιδί και 50% από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί
«Είχαμε κατ' επανάληψη έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στο επίδομα τέκνου σε 800.00 δικαιούχους, με κόστος 355 εκατ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Επίσης, αναφέρθηκε και στα μέτρα της κυβέρνησης κατά την προηγούμενη τετραετία (φορολογικές ελαφρύνσεις, έκτακτα επιδόματα, απαλλαγή φόρου πολυτελείας ΙΧ για πολύτεκνες οικογένειες, σχολικά γεύματα, πρόγραμμα «Το Σπίτι μου» κ.λπ.) και σημείωσε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία της. «Έχουμε βάλει μπροστά την οικονομία της χώρας για να εφαρμόζουμε κοινωνικές πολιτικές που ελαφρύνουν τους ευάλωτους», πρόσθεσε.
Για τα σχολικά γεύματα η κ. Ζαχαράκη είπε ότι τα ποσά έχουν αυξηθεί και δίνονται μερίδες περισσότερες από ποτέ, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παρέμβαση για το ζήτημα.
Ο κ. Χατζηδάκης ερωτηθείς για τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά είπε ότι «την περίοδο 2018-2019, είχαμε 120.000 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, φέτος ο αριθμός έχει ανέβει στα 177.000, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Γίνεται συστηματική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα», κάνοντας αναφορά στο δημογραφικό.
Από την πλευρά της η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τη βοήθεια που παρέχεται σε νέα ζευγάρια μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου». Θα ωφελήσει 19.000 δικαιούχους, σημείωσε και πρόσθεσε πως θα υπάρξει και πρόγραμμα για την ανακαίνιση κατοικιών που είναι κλειστά στο Ε2 εδώ και δύο χρόνια.
«Το κράτος επιδιώκει να διευρύνει το οικιστικό απόθεμα, ώστε να ωφελήσει τις μακροχρόνιες μισθώσεις», υπογράμμισε. Παράλληλα, ανέφερε, υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα για τη στέγαση και τα ενοίκια, όπως η αύξηση των μισθών, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθούν περισσότερα ακίνητα στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.