Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων σημείωσαν άλμα τη Δευτέρα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, η κατάρρευση της συμφωνίας απειλεί να ανεβάσει τις τιμές των τροφίμων για τους καταναλωτές παγκοσμίως αλλά και να οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα.
Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι η συμφωνία ήταν «σημαντική» για τη μείωση των τιμών των τροφίμων σε όλο τον κόσμο, οι οποίες εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας θα επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια και θα βλάψει εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Χρηματιστήριο Εμπορίου του Σικάγο σημείωσαν άλμα 2,7% στα 6,80 δολάρια το μπούσελ και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι σημείωσαν άνοδο 0,94% στα 5,11 δολάρια το μπούσελ, καθώς οι έμποροι φοβήθηκαν μια επικείμενη κρίση εφοδιασμού των βασικών τροφίμων.
Ωστόσο, οι τιμές του σιταριού εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά 52% από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και οι τιμές του καλαμποκιού είναι 38% χαμηλότερες από ό,τι ήταν τον Απρίλιο 2022, όταν έφτασαν σε υψηλό 10 ετών.
Τι είχε συμβεί μέχρι τώρα
Η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα - που είχε αρχικά συναφθεί από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη πριν από ένα χρόνο - εξασφάλισε την ασφαλή διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από τα ουκρανικά λιμάνια. Η συμφωνία θα λήξει τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα στην Κωνσταντινούπολη, το Κίεβο και τη Μόσχα).
Μέχρι στιγμής η συμφωνία έχει επιτρέψει την εξαγωγή σχεδόν 33 εκατ. μετρικών τόνων τροφίμων μέσω ουκρανικών λιμανιών, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Η συμφωνία είχε ανανεωθεί τρεις φορές, αλλά η Ρωσία επανειλημμένα απειλούσε να αποχωρήσει, υποστηρίζοντας ότι εμποδίζεται να εξάγει τα δικά της προϊόντα.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι δεν θα ανανεώσει το σύμφωνο, λέγοντας ότι ο κύριος σκοπός του -η προμήθεια σιτηρών σε χώρες που έχουν ανάγκη- «δεν έχει υλοποιηθεί».
Και τώρα τι;
Η κατάρρευση της συμφωνίας είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη.
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η κατάρρευση της συμφωνίας «θα πλήξει περισσότερο εκείνους που βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας». Η προειδοποίηση ήρθε αφού η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για αρκετές ημέρες μετά τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σεβαστούπολη, ένα λιμάνι στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία.
Οι πλουσιότερες χώρες είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις από ό,τι ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, δήλωσε στο CNN η Καρολάιν Μπέιν, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics.
«Μια νέα άνοδος των τιμών των γεωργικών προϊόντων θα ωθήσει προφανώς τις τιμές λιανικής πώλησης των τροφίμων, αλλά ίσως όχι τόσο πολύ όσο νομίζετε, ιδίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν τόσα πολλά έξοδα στην πορεία από το σιτάρι σε μια φρατζόλα ψωμί, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, της επεξεργασίας, της συσκευασίας, της εργασίας», είπε η Μπέιν, προσθέτοντας ότι οι τιμές της ενέργειας αποτελούν επίσης μεγάλο παράγοντα του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων.
Διαβάστε επίσης:
Σολτς: Η υπαναχώρηση της Ρωσίας σημαίνει άσχημα νέα για όλο τον κόσμο
Η ΕΕ καταδικάζει την διακοπή από τη Ρωσία της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία
Ερντογάν: Επιμένει ότι ο Πούτιν θέλει συνέχιση της συμφωνία για τα σιτηρά
Συμφωνία για τα σιτηρά: Έκκληση Γερμανίας σε Ρωσία για νέα παράταση
Κρεμλίνο: Τέλος στη συμμετοχή στη Συμφωνία για τα σιτηρά - Εκτοξεύτηκε η τιμή στην αγορά του Σικάγο