Σε στοχευμένες ενέργειες προχωρά η εφορία με στόχο την αύξηση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμα χρέη, επικεντρώνοντας τις ενέργειές της σε φορολογούμενους που για πρώτη φορά παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Το επόμενο διάστημα, 60.000 οφειλέτες θα λάβουν τηλεφωνικές ειδοποιήσεις από την ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας επίτευξης εισπράξεων τουλάχιστον 40% των νέων αυτών χρεών. Το 2024, με έντονες πιέσεις, η «ράμπο» της φορολογικής αρχής κατάφεραν να συγκεντρώσουν έσοδα ύψους 6,33 δισ. ευρώ από καθυστερημένες φορολογικές οφειλές και 37,1 εκατ. ευρώ από τελωνειακές οφειλές.
Η φορολογική διοίκηση ενισχύει τη στρατηγική της για αύξηση εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η ΑΑΔΕ πρόκειται να εισάγει το 2025 ένα νέο πλέγμα δράσεων είσπραξης, σχεδιάζοντας την πλήρη υλοποίησή τους 2026. Μέσω αυτής της στρατηγικής, θα καταγραφεί το προφίλ κάθε φορολογούμενου, ενώ η ενημέρωση και οι ανάλογες ενέργειες θα γίνονται βάσει του προφίλ και της ηλικίας του χρέους. Χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία PARE, θα μπορεί να κατηγοριοποιήσει οφειλέτες και να εξειδικεύσει τις δράσεις διαχείρισης.
Αυτές οι ενέργειες συνοδεύονται από τη δημιουργία προγνωστικών μοντέλων για την ανίχνευση παραβατικών συμπεριφορών και την καταστολή συσσωρευμένων οφειλών. Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να ξεπερνούν τα 107,3 δισ. ευρώ, φιλοδοξούν να εξαιρέσουν 26,3 δισ. ευρώ ως μη εισπράξιμες, μειώνοντας το αποτελεσματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στα 81 δισ. ευρώ.
Οι κύριοι στόχοι για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιλαμβάνουν:
- Συγκέντρωση 3 δισ. ευρώ από παλιές οφειλές.
- Εισπράξεις 700 εκατ. ευρώ από στοχευμένες πρωτοβουλίες.
- Ανάκτηση 28 εκατ. ευρώ από τελωνειακές οφειλές.
- Εξασφάλιση εισπραξιμότητας 33% των νέων οφειλών.
- Χαρακτηρισμό 10 δισ. ευρώ ως μη εισπράξιμων από τη Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση.
- Προτεραιότητα στις πιο εισπράξιμες οφειλές μέσω ανάλυσης κινδύνου.
- Διαχείριση αιτήσεων αναδιάρθρωσης σε ποσοστό 90%.
- Περιοδική αξιολόγηση και επανεξέταση του 70% των μεγάλων οφειλετών.
Τέλος, η έγκριση και η εφαρμογή ενός συστήματος ηλεκτρονικού κατασχετηρίου μέσω του EISPRAXIS θα ενισχύσει τη διαδικασία, συμβάλλοντας στην επίτευξη των οικονομικών στόχων του κράτους για το διάστημα 2025-2029.