«Όποιος στρέφει την Ευρώπη και τη Γερμανία την μια κατά της άλλης διαπράττει αμάρτημα ως προς το μέλλον της χώρας μας. Δεν είναι συνετό να έρχεται προς συζήτηση συνεχώς το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά κατά εκείνων οι οποίοι διχάζουν την Ευρώπη. Γι' αυτό και η πρόσφατη φλυαρία για το Grexit είνα επικίνδυνη», δήλωσε ο Martin Schulz στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
«Σε αυτούς τους καιρούς της παγκόσμιας ανησυχίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη. Μια λειτουργούσα Ευρώπη στην οποία οι μικροί και οι μεγάλοι συζητούν ως ίσος προς ίσον είναι επίσης η καλύτερη προστασία για τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία», προσέθεσε ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD).
Βαυαρός ΥΠΟΙΚ: Βοήθεια στην Ελλάδα μόνο με ενέχυρο μετρητά, χρυσό ή γη
Την περεταίρω εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης απαιτεί ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Markus Soeder (CSU), ο οποίος θέλει να συνδέσει την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις.
Ο βουλευτής του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild πως τα επόμενα δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν μόνο εάν η Αθήνα προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων.
Αλλά ακόμα και τότε, δήλωσε, η βοήθεια θα πρέπει να δοθεί με ενέχυρο "μετρητά, χρυσό ή ακίνητη περιουσία", ενώ συμπλήρωσε πως «χρειαζόμαστε ένα plan Β».
Wolfgang Steiger: Η Ελλάδα αιωρείται μεταξύ του ενός και του άλλου δανείου
Ακόμα και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει να εξεταστεί τουλάχιστον κατά το μεσοδιάστημα», δήλωσε ο Wolfgang Steiger, γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, στην εφημερίδα «Neue Osnabrucker Zeitung». Ο συντηρητικός πολιτικός απέρριψε επίσης «άλλες εκπτώσεις» προς την Αθήνα.
«Η Ελλάδα αιωρείται μεταξύ του ενός και του άλλου δανείου και μέχρι τώρα δεν έχει εκπληρώσει του όρους λιτότητας της Κομισιόν, της ΕΤΚ και του ΔΝΤ», σύμφωνα με την οικονομική επιτροπή του CDU, γράφει η γερμανική εφημερίδα. Στην κατάσταση αυτή «είναι το λάθος μήνυμα» να εξασφαλιστούν ελαφρύνσεις χρέους. «Κάτι τέτοιο θα ήταν σαν παραδοχή της συνεχούς χρηματοδότησης της Ελλάδας σε βάρος αξιόπιστων χωρών και των αποταμιευτών», σύμφωνα με την επιτροπή.
Klaus-Peter Willsch: Ενδεδειγμένη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα
Ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) στη γερμανική Βουλή θεωρεί την «έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για ένα χρονικό διάστημα» ως ενδεδειγμένη. «Με αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα η χώρα να προωθήσει την εξυγίανση της οικονομίας της», είπε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).
Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, η Ελλάδα έχοντας τη δική της νομισματική πολιτική θα έχει την δυνατότητα να ανακάμψει. «Μετά μπορεί να συζητηθεί σε μια διάσκεψη δανειστών το ποσοστό αποπληρωμής των δανείων».
Ο Klaus-Peter Willsch απορρίπτει το «κούρεμα» το ελληνικού χρέους διότι με τα μέτρα σωτηρίας έχουν εν τω μεταξύ συσσωρευτεί τεράστια νέα χρέη: «Το να τρέχεις πίσω από αυτήν την κατάσταση θα σήμαινε να πετάς φρέσκο χρήμα πάνω στα χαμένα λεφτά» είπε στο DLF.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
(Φωτογραφία: Sooc)
Διαβάστε ακόμα: