Για την αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού και τις δράσεις που προτείνει ο ΣΕΒ για να μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει άμεσα και ουσιαστικά τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ψηφιακή Οικονομία και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, μίλησε ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ στο συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα: «Η Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας - Ο Δρόμος για την Ανάπτυξη».
«Ζούμε ήδη στην ψηφιακή εποχή. Συμμετέχουμε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Μια επανάσταση που αλλάζει τα πάντα. Τον τρόπο που μαθαίνουμε, που εργαζόμαστε, που ζούμε. Όσες χώρες δεν συμμετέχουν στη ψηφιακή επανάσταση θα πάψουν να ανήκουν στα αναπτυγμένα κράτη. Όσες επιχειρήσεις ή πολίτες δεν ακολουθήσουν την αλλαγή, θα μείνουν εκτός εποχής. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι θέμα επιβίωσης και, σε δεύτερο χρόνο, ανάπτυξης», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής του ΣΕΒ για την Ψηφιακή Οικονομία. Και πρόσθεσε: «Σε σχέση με τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πίσω (…) Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. Να καταλάβουμε ότι η αντιμετώπιση του ψηφιακού ελλείμματος της χώρας μας είναι η βάση για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση, πέρα και πάνω από τα μνημόνια. Ότι δεν είναι θέμα ενός κόμματος ή μίας κυβέρνησης. Είναι υπερκομματικό, είναι υπερεθνικό. Είναι ζήτημα επιβίωσης της χώρας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να γίνει η Νο1 προτεραιότητά μας».
Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, η Πολιτεία φαίνεται να το αντιλαμβάνεται, γι αυτό και έχουν γίνει σημαντικά πρώτα βήματα, όπως η Θεσμοθέτηση Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, η εκπόνηση Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, η προώθηση και έγκριση Δράσεων για Δίκτυα Νέας Γενιάς, ο νέος επενδυτικός νόμος που δίνει έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, και η προώθηση των Ηλεκτρονικών Συναλλαγών. «Σε όλο τον πολιτικό κόσμο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, υπάρχουν ευήκοα ώτα», τόνισε. «Μπορούν όμως, και πρέπει, να γίνουν πολύ περισσότερα».
Σε αυτό το πλαίσιο, η ειδική Επιτροπή του ΣΕΒ, στην οποία προεδρεύει ο CEΟ του Ομίλου ΟΤΕ, ξεκίνησε το έργο της με την πρωτοβουλία εκπόνησης μελέτης με θέμα «Ψηφιακή Στρατηγική για την Ελλάδα». Στόχοι της, η αποτύπωση της σημερινής θέσης της χώρας, και κυρίως ο καθορισμός του ψηφιακού οράματος, των επιμέρους στόχων για την Ψηφιακή Οικονομία και η εκπόνηση οδικού χάρτη για την ψηφιακή μετάβαση. Με βάση τη μελέτη, ο ΣΕΒ προτείνει ένα στρατηγικό σχέδιο 4 αξόνων, με συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους.
«Πρέπει να δράσουμε άμεσα», είπε ο κ. Τσαμάζ, σημειώνοντας ότι κάτω από αυτούς τους 4 άξονες, ο ΣΕΒ προτείνει συνολικά 60 δράσεις, μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική ψηφιακή στρατηγική που συμπληρώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης.
Ο κ. Τσαμάζ παρέθεσε ενδεικτικά κάποιες από τις εμβληματικές δράσεις:
· Ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων Νέας Γενιάς Σταθερής και Κινητής.
· Εφαρμογή της ενιαίας ψηφιακής αναγνώρισης (eID) και καθιέρωση της ψηφιακής υπογραφής.
· Παροχή στοχευμένων και οριζόντιων φορολογικών κινήτρων.
· Απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου.
· Απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, και στενή διασύνδεση με την παραγωγή, ιδιαίτερα για τις πολυτεχνικές σχολές.
· Εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για το άνοιγμα και τη χρήση των δημόσιων δεδομένων, και μία πολιτική ανοιχτών δεδομένων που διευκολύνει το επιχειρείν.
· Συμφωνίες-πλαίσιο εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing) για ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου.
· Δημιουργία ενός Ελληνικού Ψηφιακού Κόμβου που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων τεχνολογίας και θα έχει στον πυρήνα του την ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου (big data analytics), τη δημιουργία καθετοποιημένων εφαρμογών και την υποστήριξη νέων επιχειρηματικών πρακτικών και μοντέλων.
Σύμφωνα με το μέλος ΔΣ του ΣΕΒ, εάν οι δράσεις αυτές υιοθετηθούν, μπορούν να αυξήσουν, μέχρι το 2021 τον εθνικό μας πλούτο επιπλέον κατά 4% ή 7,6 δις ευρώ περίπου, να δημιουργηθούν τουλάχιστον 50.000 νέες θέσεις απασχόλησης και να γίνει πιο ελκυστικό το επιχειρηματικό περιβάλλον προσελκύοντας νέες επενδύσεις.
Όπως τονίστηκε: «Η ψηφιακή στρατηγική πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το σύνολο της οικονομίας της χώρας και όχι μόνον τον δημόσιο τομέα και την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Γι' αυτό και μεταξύ των προτάσεων της μελέτης περιλαμβάνεται και η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου για την Ψηφιακή Οικονομία με την ενεργό συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Ο αγώνας είναι κοινός και αφορά το μέλλον μας. Ο στόχος είναι ένας: να εξασφαλίσει η χώρα τη βιωσιμότητά της και να κοιτάξει μπροστά. Για να πετύχουμε, πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι».
Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσαμάζ χαρακτήρισε τη μελέτη και το συνέδριο του ΣΕΒ ως wake up call. «Θέλουμε αυτή η πρωτοβουλία να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι. Να μας ξυπνήσει όλους από τον λήθαργο της πεπατημένης, από την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα κάνοντας ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει αυτή η χώρα και αυτή η κοινωνία. Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Τη φέρνει η νέα ψηφιακή εποχή. Πρέπει να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας. Διαφορετικά, στην νέα ψηφιακή εποχή, δεν θα έχουμε καμία τύχη», τόνισε.
Κλείνοντας, ο κ. Τσαμάζ είπε: «Το όραμα του ΣΕΒ είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε η Ελλάδα να αξιοποιήσει άμεσα και ουσιαστικά τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ψηφιακή Οικονομία, ώστε έως το 2021 να αυξήσουμε επιπλέον τον εθνικό πλούτο κατά 7,6 δις και μέχρι το 2030 να ανήκουμε στις ψηφιακά ώριμες χώρες. Είναι προφανές ότι η χώρα χρειάζεται να κάνει ένα άλμα, για να φτάσει τα επίπεδα των ψηφιακών κολοσσών. Δεν έχουμε την ωριμότητα για να κάνουμε αυτό το άλμα σήμερα ή αύριο. Μέσα στην επόμενη τετραετία χρειάζονται ρεαλιστικά βήματα και συγκεκριμένη, σαφής στρατηγική για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αυτό το άλμα. Όμως, αν όλοι, κράτος, επιχειρήσεις, πολίτες, αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, μπορούμε να βάλουμε την Ελλάδα στον κατάλογο των ώριμων ψηφιακά χωρών. Πρέπει να το πιστέψουμε. Και να το κάνουμε πράξη. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον των παιδιών μας».