Τη φετινή χρονιά θα φανεί κατά πόσο οι ψηφιακοί νομάδες, τα άτομα δηλαδή που εργάζονται από απόσταση από οποιοδήποτε σημείο της γης θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στο ελληνικό real estate, είτε ως υποψήφιοι αγοραστές είτε ως ενοικιαστές. Διεθνείς έρευνες, όπως αυτή της βρετανικής Property Guides, που εμφανίζουν την Αθήνα ως το δεύτερο καλύτερο προορισμό, παγκοσμίως, για τη μετέγκατασταση από το εξωτερικό, ενισχύουν τη δημοφιλία των ελληνικών ακινήτων στους ξένους. Την ίδια στιγμή, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ειδών συσκευασίας RAJA έδωσε στην Αθήνα τον τίτλο του καλύτερου μέρους για να μετακομίσει κανείς το 2022 με βάση το ποσοστό απασχόλησης, την ασφάλεια, το κόστος ζωής και την υγειονομική περίθαλψη.
Κάπως έτσι, αυξάνεται η προτίμηση ξένων στα αθηναϊκά ακίνητα. Ποιες είναι όμως, οι προϋποθέσεις για προκειμένου να χορηγηθεί σε κάποιον που εργάζεται από απόσταση για εργοδότη που βρίσκεται εκτός Ελλάδας δωδεκάμηνης ισχύος βίζα; Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι οι αλλοδαποί τηλεργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν καθαρό μηνιαίο εισόδημα (μετά από φόρους) που να καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό άνω των 3.500 ευρώ. Γι’ αυτό απαιτείται η προσκόμιση της σύμβασης εργασίας με έναν ή περισσότερους εργοδότες για την περίοδο που καλύπτει η βίζας ή πληροφορίες σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα (εάν πρόκειται για επιχειρηματίες).
Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για βίζα μπορούν να υποβληθούν στο ελληνικό προξενείο αυτοπροσώπως ή με email ή συστημένη επιστολή και διεκπεραιώνονται εντός 10 ημερών.
Όσοι καταθέτουν την αίτηση μπορούν να συνοδεύονται από μέλη της οικογένειάς τους, συζύγους ή συντρόφους με σύμφωνο συμβίωσης, όπως και παιδιά κάτω των 18 ετών. Ωστόσο, θα πρέπει να διαθέτουν μηνιαίο εισόδημα προσαυξημένο κατά 20% για τον/την σύζυγο ή τον συγκάτοικο και κατά 15% για κάθε παιδί. Το ελάχιστο εισόδημα για μια οικογένεια δύο ενηλίκων και δύο παιδιών θα πρέπει να είναι 5.250 ευρώ.
Όσοι, δε, ψηφιακοί νομάδες διαθέτουν βίζα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν προσωρινή άδεια διαμονής, η οποία είναι δυνατόν να ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην υπηρεσία Ασύλου, πληρώνοντας 1.000 ευρώ, να υποβάλουν μισθωτήριο συμβόλαιο και να διαμένουν στην Ελλάδα περισσότερο από έξι μήνες, ετησίως.
Ποια ακίνητα ψάχνουν οι ξένοι
Τι είδους όμως, ακίνητα αναζητούν οι ξένοι; Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ελληνικά νησιά γίνονται μία ολοένα και πιο δημοφιλή επιλογή για τους αλλοδαπούς, ενώ, ήδη, για την Κέα προωθείται ένα σχέδιο μετατροπής του νησιού σε προορισμό για όλο το χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, η ελβετική επενδυτική πλατφόρμα Viva Investment Partners επενδύει στη μετατροπή της Κέας σε προορισμό για όλο το χρόνο.
Για τους ξένους, η Ελλάδα διαθέτει τις χαμηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κυμαίνονται από 1.850 έως 3.500 ευρώ στην Αθήνα, 1.000 έως 1.500 ευρώ στην Κέρκυρα, 1.600 ευρώ στην Κρήτη και 1.350 έως 2.500 στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο φθηνά προγράμματα Χρυσής Βίζας, καθώς απαιτείται επένδυση της τάξεως των 250 χιλ. ευρώ για την απόκτηση άδειας διαμονής.
Σημειώνεται ότι το εννεάμηνο του 2021 οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν σε 797,2 εκατ. ευρώ έναντι 592 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και τοποθετούνται στο 1 δισ. ευρώ για το σύνολο της περασμένης χρονιάς.