Μας ζητούν μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση μιλάει για «αντίμετρα»

Μας ζητούν μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση μιλάει για «αντίμετρα»

Ενώ η μεγάλη διακύβευση σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, μέσα από περικοπές συντάξεων και αύξησης φόρων, το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης με τα «αναπτυξιακά αντίμετρα» καλά κρατεί.

Οι μόνες πληροφορίες που «διέρρευσαν» στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αμέσως μετά από την τρίωρη συνάντησή τους με τους επικεφαλής του κουαρτέτου δεν είχαν να κάνουν με τα νέα μέτρα λιτότητας, στα οποία φέρεται ήδη να έχει «ενδώσει» η κυβέρνηση, αλλά με τα αντίμετρα που θα τα συνοδεύουν και τα οποία σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης συζητήθηκαν σήμερα.

«Σε κάποια συμφωνούν και η συζήτηση είναι σε καλό δρόμο, σε άλλα διαφωνούν και σε άλλα ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, εστιάζοντας στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να «μαλακώσει» τον αντίκτυπο των νέων δημοσιονομικών μέτρων για τα οποία δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφόρηση αν και σε ποιο βαθμό έχουν συμφωνηθεί.

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε παράλληλα πως όλη η διαπραγμάτευση που αφορά τα λεγόμενα «θετικά μέτρα» θα είναι δύσκολη καθώς η προσέγγιση των δανειστών για το μείγμα των ελαφρύνσεων είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησης υπό την έννοια ότι αν πρόκειται να γίνουν μειώσεις φόρων στο μέλλον αυτές ζητείται να αφορούν μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων ή σε τομείς που μπορούν να έχουν άμεση επίπτωση στην «ανάπτυξη».

Οι συζητήσεις σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου την Παρασκευή ενώ αύριο οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί επίσης να αναδεικνύει ως προοπτική το συνολικό βάρος των πρόσθετων μέτρων μέσα από περικοπές στις συντάξεις και αφορολόγητο, να είναι κατά τι χαμηλότερο των 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) παραπέμποντας στους νέους υπολογισμούς που θα κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όταν θα έχει στη διάθεσή του τα επίσημα στοιχεία της Eurostat τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση αυτά θα δείχνουν σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 (2,5% έως 3% του ΑΕΠ έναντι στόχους για 0,5%) και θα επιτρέπουν να εκτιμηθεί από καλύτερη βάση η μόνιμη απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί τα επόμενα χρόνια. 

Βασίλης Γεώργας