Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μετά τους θετικό πρώτο Eurogroup (στο Ελσίνκι) στο οποίο συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας οι συζητήσεις που έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα, δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2019, παρά τις ελαφρύνσεις σε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, θα εκτελεσθεί κανονικά χωρίς να υπάρχει δημοσιονομικό κενό.
Αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση «βλέπει» για το 2019 πρωτογενές πλεόνασμα που θα φθάσει στο 4% του ΑΕΠ εξέλιξη που θα καθοδηγήσει και τις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. ΟΙ οριστικές όμως αποφάσεις για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ληφθούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου όπου οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν εάν θα τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία αποδίδονται στη χώρα μας θα προσμετρηθούν στον προϋπολογισμό και κατ' επέκταση θα οδηγήσουν στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αν και η συζητήσεις δεν μπήκαν στα βαθιά το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2020 μπορεί να οδηγήσει σε ρυθμό ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 3%. Οι συζητήσει πάντως εντός ελληνικών συνόρων θα ολοκληρωθούν την προσεχή Τετάρτη, αλλά θα συνεχισθούν με αλληλογραφία και αποστολή στοιχείων εκατέρωθεν .
Σήμερα πάντως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί και το ζήτημα των 120 δόσεων αλλά και της πάγιας ρύθμισης καθώς χθες όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις το θέμα δεν τέθηκε όπως επίσης και της παράτασης της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου.
Τα αγκάθια των ρυθμίσεων θα λυθούν κατά πάσα πιθανότητα σήμερα στη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια έχουν εγείρει ενστάσεις.
Στην τελευταία όμως σύσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων υπήρξε σύγκλιση σε ότι αφορά την νέα πάγια ρύθμιση για χρέη στην εφορία. Συγκεκριμένα φαίνεται να συμφωνούν στον διπλασιασμό του αριθμό του δόσεων και ελάχιστη μηνιαία δόση 15 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών θα προβλέπει:
1. Τον διπλασιασμό των οφειλών. Για τις τακτικές οφειλές όπως φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα θα αυξάνεται έως και 24. Για τις έκτακτες οφειλές όπως φόρο κληρονομιάς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Εξετάζεται τα εισοδηματικά κριτήρια να ενεργοποιούνται για όσους διαλέξουν περισσότερες από 12 δόσεις.
2. Δόση: Καθορίζεται ελάχιστη μηνιαία δόση στα 15 ευρώ για τους οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
3. Οι οφειλέτες με εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
4. Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται σε 5% ετησίως, όσο δηλαδή είναι και σήμερα. Το επιτόκιο 3% αφορά μόνο την έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων
5. Οι οφειλέτες που θα χάσουν τη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ξανά στη ρύθμιση ωστόσο, θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο προσαυξήσεων.