Ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ προτίθεται να επενδύσει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank Group) μέσω της θυγατρικής της Διεθνής Εταιρεία Χρηματοδοτήσεων (IFC) όπως ελέχθει χθες σε ειδική εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσία και του Έλληνα εκπροσώπου στην WBG Χρήστου Παπουτσή.
Θα πρόκειται για την πρώτη επενδυτική κίνηση που θα γίνει στην Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα μετά από 24 χρόνια, μιας και η τελευταία της επενδυτική κίνηση χρονολογείται στο μακρινό 1991. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες το απόγευμα θα συνέρχονταν το δ.σ. της Παγκόσμιας Τράπεζας ώστε να εγκρίνει την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ στις αμκ των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Για την εν λόγω επενδυτική πρόθεση, το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρίσκεται στην Αθήνα έχει ενημερώσει από την περασμένη Τετάρτη τον υπ. Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
Θεσμικά και στρατηγικά, τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και το IFC υποστηρίζουν κατά βάση αναδυόμενες οικονομίες. Η ενεργοποίησή τους στη συγκεκριμένη συγκυρία στην ελληνική (τραπεζική) αγορά, αποτελεί μια καταστατική εξαίρεση, η οποία επιβλήθηκε δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.
Στη χθεσινή εκδήλωση του Χ.Α. το παρόν έδωσαν στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιχειρηματίες και παράγοντες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και κεφαλαιαγοράς.
Αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Διεθνής Τραπεζικός Οργανισμός για την χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων τα στελέχη της WBG αναφέρθηκαν σε φορολικά και άλλα γραφειοκρατικά ζητήματα.
Ο Dirk Reineerman Manager υπεύθυνος της Νότιας Ευρώπης μίλησε για τα προβλήματα αδειοδότησης των επιχειρήσεων και παρά τις όποιες προσπάθειες που έχουν γίνει, ακόμη παραμένει μία δύσκολη υπόθεση η έκδοση και άδεια λειτουργίας.
Τόνισε ότι πρέπει να επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών έναντι της χώρας και των επιχειρήσεων. Ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης από το 2012, ο κ. Dirk Reineerman πρότεινε να θεσπιστεί ένα κατώτατο ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα για την προστασία της μεσαίας τάξης, ενώ άλλα στελέχη έχουν ζητήσει να καταγραφούν όλα τα επιδόματα που δίνονται στους πολίτες για να γνωρίζουν έτσι οι φορολογούμενοι ποιους πληρώνουν και γιατί.
Ο κ. Δημήτρης Τσιτσιράγκος, αντιπρόεδρος του IFC με έδρα την Ουάσινγκτον, επισήμανε ότι η απόφαση συνδρομής και υποστήριξης του ελληνικού πιστωτικού συστήματος, αποτελεί μια έμπρακτη προσπάθεια κινητοποίησης των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.
Το ανώτερο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας Patrizio Pagano ανέφερε ότι η Ελλάδα με βάση την κατάταξη σε διεθνείς Οργανισμούς βρίσκεται στην 60η θέση ενώ τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν χώρες που βρίσκονται πιο χαμηλά από την 20η θέση για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.
Οι πρωτοβουλίες της World Bank Group σε παγκόσμιο επίπεδο
Αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο ο κ. Patrizio Pagan γνωστοποίησε ότι η θυγατρική εταιρεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η IFC πραγματοποίησε άμεσες επενδύσεις ύψους 12 δισ. δολάρια και επιπλέον 6 δισ. δολάρια έγιναν με πρόγραμμα αναχρηματοδότησης. Ο ένας και μοναδικός στόχος είναι να υποχωρήσει κάτω από το 3% το όριο της φτώχειας σε Ινδία και Κίνα μέχρι το 2030 διότι σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με 1,9 δολάρια την ημέρα.
Τόνισε ότι ο Διεθνής Τραπεζικός Οργανισμός χρηματοδότησε έργα αξίας 60 δισ δολαρίων το 2015, και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα σχετικά μικρό κεφάλαιο σε σχέση με τις ροές των ιδιωτικών κεφαλαίων που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά.
Οι επενδύσεις σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ανήλθαν φέτος στο 1 δισ. δολάρια.
Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης αφού ευχαρίστησε τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Χ.Α. για τον προσανατολισμό των εισηγμένων επιχειρήσεων και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε αγορές του εξωτερικού.
Απ. Σκουμπούρης