Με... mega-deals επιστρέφει η εμπιστοσύνη των επενδυτών

Με... mega-deals επιστρέφει η εμπιστοσύνη των επενδυτών

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Έχουν περάσει 4,5 χρόνια από την ημέρα που οι αγορές και ο επενδυτικός κόσμος συνειδητοποίησαν ότι η Ελλάδα αντί να βγει από την κρίση, αποφάσισε να αλλάξει απότομα κατεύθυνση και να... πάει στα βράχια. Ήταν Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, μόλις δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όταν η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 10% (για να ξεπεράσει στο αποκορύφωμα της κρίσης το 15%) και οι τράπεζες έχασαν σε μια ημέρα σχεδόν το 30% της χρηματιστηριακής τους αξίας.

Ο φόβος και η αβεβαιότητα κατέκλυσαν τα πάντα, η κυβέρνηση δεν είχε αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα, οι επενδύσεις πάγωσαν και η χώρα χρειάστηκε να φτάσει στο γκρεμό, με αποτέλεσμα η ανευθυνότητα και τα πισωγυρίσματα να ακολουθούν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα. Ακόμη και όταν η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια και ο Αλέξης Τσίπρας εφάρμοζε κατά γράμμα τις απαιτήσεις των δανειστών, οι αγορές δεν είχαν μεγάλες προσδοκίες και οι επενδυτές έβλεπαν την Ελλάδα ως έναν προορισμό υψηλού κινδύνου.

Αυτό άλλαξε όταν η Νέα Δημοκρατία εξέπληξε τους πάντες με τη διαφορά που πέτυχε στις ευρωεκλογές και όταν ο πρωθυπουργός προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Από τότε, τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές εμφανίζουν εξαιρετικές αντοχές, συνέχεια και περιορισμένη μεταβλητότητα, με το 10ετές να υποχωρεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες και τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ να ενισχύεται άνω του 17%. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές τράπεζες συνάπτουν συμφωνίες-ορόσημα για την εξυγίανση των ισολογισμών τους και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το mega-deal της Τρ. Πειραιώς με την Intrum για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ και το επίσης mega-deal της Eurobank με τον παγκόσμιο κολοσσό PIMCO, αλλάζουν τα δεδομένα στην ελληνική αγορά και σηματοδοτούν την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βάλει στόχο να «καθαρίσουν» με τα NPEs ταχύτερα από ότι έχουν συμφωνήσει με τον SSM και η βελτίωση του κλίματος συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Ποιος περίμενε πριν από ένα χρόνο ότι ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές ομολόγων στον κόσμο, η PIMCO, με κεφάλαια υπό διαχείριση που ξεπερνούν τα 1,76 τρισ. δολάρια, θα έβλεπε καν την Ελλάδα, πόσω μάλλον να ποντάρει στην ανάκαμψή της. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο επικεφαλής της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, έχει συγκεκριμένο πλάνο για την Eurobank και μπορεί να προσελκύσει παγκόσμιους παίκτες. Η Eurobank αλλάζει σελίδα και στέλνει μήνυμα πραγματικής επιστροφής καθώς με τη μεταβίβαση των δανείων της στις θυγατρικές της PIMCO, θα καταφέρει να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια κατά 10 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και το ποσοστό των NPEs στο 16%.

Πληροφορίες του liberal.gr, αναφέρουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε σοβαρές επενδυτικές συμφωνίες και εκτός τραπεζικού κλάδου, από επενδυτές που βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες σε αναμονή για να τοποθετηθούν στην Ελλάδα μετά τις εκλογές. Εκπρόσωποι μακροπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους λόγω διαφόρων project που «τρέχουν» στην Ελλάδα, περιγράφουν στο Liberal την αντίληψη που επικρατεί σήμερα στην επενδυτική κοινότητα για την Ελλάδα και τη διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή.

Η Ελλάδα δεν άλλαξε μέσα σε ένα μήνα, σημειώνουν, αλλά οι προσδοκίες για την επόμενη ημέρα. Πρωτίστως, αυτό που άλλαξε είναι το διεθνές περιβάλλον. Οι επενδυτές, εκεί που πίστευαν ότι οι κεντρικές τράπεζες οδεύουν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής - καθώς είχε ξεκινήσει αύξηση των επιτοκίων από την Fed και τελείωσε το QE - είδαν τους κεντρικούς τραπεζίτες να κάνουν στροφή και μάλιστα 180 μοιρών και να δεσμεύονται να ανοίξουν ξανά τις στρόφιγγες της φθηνής ρευστότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι ροές των κεφαλαίων προς αναδυόμενες αγορές και assets ρίσκου ανακάμπτουν.

Η πολιτική αλλαγή βάζει την Ελλάδα στις αγορές που έχουν προοπτικές και δεν θεωρούνται στάσιμες. Η διαφορά είναι ότι σήμερα η χώρα ωφελείται από το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, ενώ στο παρελθόν όχι, καθώς αποτελούσε «απαγορευμένη περιοχή» για μακροπρόθεσμους επενδυτές ενώ ακόμη και τα distressed funds δίσταζαν να… ακουμπήσουν ελληνικά assets. Σήμερα, οι επενδυτές ποντάρουν ότι η Ελλάδα έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω της και περιμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμορφώσει ένα πιο φιλικό περιβάλλον για να προσελκύσει ξένα κεφάλαια. Αναμένουν η Ελλάδα να έχει μία ισχυρή κυβέρνηση που θα αφήσει πίσω της το λαϊκισμό και θα επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.