Με πολλές κίτρινες κάρτες ξεκινά η αξιολόγηση

Με πολλές κίτρινες κάρτες ξεκινά η αξιολόγηση

Σε μια χώρα που βράζει από αγανάκτηση και η οργή στην κοινωνία ξεχειλίζει, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Το κουαρτέτο προσγειώνεται, εκτός απροόπτου, το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, που μοιάζει πλέον με πυριτιδαποθήκη, καθώς «πολιορκείται» καθημερινά από ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επιτηδευματίες, ναυτεργάτες, εργαζόμενους στους ΟΤΑ και δασκάλους, ενώ και ο αγροτικός κόσμος σφίγγει περισσότερο τον κλοιό, αντιδρώντας στις ανατροπές του Ασφαλιστικού.

Συνθήκες τις οποίες ωστόσο θα επιχειρήσει, όπως υποστηρίζουν μάλιστα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, μετατρέποντας τις αντιδράσεις σε ισχυρό «χαρτί», προκειμένου να αποκρούσει τυχόν νέες απαιτήσεις των δανειστών για σκληρότερα μέτρα, τουλάχιστον στο Ασφαλιστικό, με τη δικαιολογία ότι δεν θα μπορέσει να τα περάσει ούτε από τη Βουλή, ούτε φυσικά και στην κοινωνία.

Παραβλέπουν ωστόσο τη στάση που έχουν κρατήσει οι δανειστές σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που είναι μια, η απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων χωρίς να παρεκκλίνουν γραμμή.

Με το «καλημέρα» οι προθέσεις

Για τον λόγο αυτό πάντως και στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν την άφιξη του κουαρτέτου με κομμένη την ανάσα, αφού γνωρίζουν ότι με το «καλημέρα» θα φανούν οι προθέσεις των δανειστών, ενώ από τη «γραμμή» που θα κρατήσουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα εξαρτηθεί η πορεία και ο χρόνος της αξιολόγησης.

Ήδη πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει στείλει τα μηνύματα, τα οποία κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι για το Μέγαρο Μαξίμου αφού επιθυμεί μείωση όλων των συντάξεων, παλαιών και νέων, κατά μέσο όρο 15% αλλά και να μην αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές, καθώς θεωρεί το μέτρο αντιαναπτυξιακό που θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα και θα αυξήσει την ανεργία.

Ακόμη όμως και αν, από θαύμα, υποχωρήσει το ΔΝΤ από τις απαιτήσεις του, τα «αγκάθια» του Ασφαλιστικού είναι πολλά και ήδη οι δανειστές έχουν πολλές «απορίες» και ενστάσεις που θα βάλουν άμεσα στο τραπέζι αφού, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το liberal.gr, πρέπει να πάρουν άμεσα απαντήσεις για τα εξής:

  • Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη φέτος.
  • Ποιες είναι οι επιπτώσεις από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αφού οι αναλογιστικές μελέτες δεν είναι ακόμη έτοιμες και οι δανειστές θέλουν να δουν με νούμερα πώς η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα ξεπεράσει το 15,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
  • Ποιες και οι οικονομικές επιπτώσεις από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, αλλά και περίπου 600.000 αγρότες. Προς το παρόν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ευνοούνται 8 στους 10 ασφαλισμένους που δηλώνουν κάτω όμως από 10.000 ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά δεν έχει παρουσιάσει ακόμη στοιχεία για το τι γίνεται με όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα.

Νέα «δώρα» στο τραπέζι

Το σίγουρο είναι πλέον ότι το κουαρτέτο εκτός από το Ασφαλιστικό, θα ανοίξει και τους «καυτούς» φακέλους των εργασιακών, των κόκκινων στεγαστικών δανείων, αλλά και των αμοιβών στο δημόσιο τομέα, ενώ αναμένεται να ζητήσει και νέα μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 το οποίο με βάση τους υπολογισμούς τους ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Ειδικά στα εργασιακά, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το liberal.gr, οι δανειστές εντείνουν τις πιέσεις ζητώντας παρεμβάσεις έως τον Σεπτέμβριο στο σκέλος των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στο συνδικαλιστικό νόμο, ακολουθώντας τις «βέλτιστες πρακτικές» που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όσον αφορά το νέο «πακέτο» μέτρων άνω των 2 δισ. ευρώ έως το 2018, η «εξίσωση» είναι πολύ δύσκολη για την κυβέρνηση αφού μόνο με νέα φοροεισπρακτική επιδρομή θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, 0,5% φέτος, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018, καθώς στο σκέλος των δαπανών οποιαδήποτε παρέμβαση είναι απαγορευτική πλέον.

Ουδείς γνωρίζει φυσικά ακόμη πώς θα καλυφθεί και η φετινή «τρύπα» των περίπου 900 εκατ. ευρώ, ούτε φυσικά πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς να έχουν κατατεθεί στη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν τη φορολογία εξόντωσης των αγροτών, αφού οι επιβαρύνσεις θα ξεπεράσουν το 52%, ή ακόμη κι αυτό που αφορά τη φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια που θα «γονατίσει» τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Ακόμη κι αν, σε ένα φανταστικό σενάριο, υποχωρήσει σε όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» το κουαρτέτο, είναι δεδομένο ότι την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που περιλαμβάνονται όλα στο Μνημόνιο ΙΙΙ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θα τη «χαρίσει», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιολόγηση και τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους.