Με τους φόρους παρά πόδας η κυβέρνηση

Με τους φόρους παρά πόδας η κυβέρνηση

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Αρνούνται να δεχθούν στην κυβέρνηση ότι δεν μπορούν οι ίδιοι να αποφασίζουν πως θα διαθέσουν τα 88 δισ. ευρώ που εισπράττει ετησίως ο προϋπολογισμός. Που θα κόψουν δαπάνες, ποιους θα φορολογήσουν, πως θα γίνει η μοιρασιά της πίτας των έργων (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις έργων το καταφέρουν) του ΕΣΠΑ.

Στις συζητήσεις με τους πιστωτές της χώρας εκνευρίζονται όταν οι τελευταίοι τους υποδεικνύουν τι είναι σωστό και πως θα καταφέρει η χώρα να παρουσιάσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι τρελό όλοι οι γείτονες να έχουν εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις (10%)  και η κυβέρνηση να τους διατηρεί στο 29%.

Από τη μία θέλουν επενδύσεις, επιμένουν μάλιστα ότι θα επιτύχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και το 2018 αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ακούν για μείωση της φορολογίας στα νομικά πρόσωπα, μείωση των ανώτατων κλιμακίων τόσο στη φορολογία εισοδήματος όσο και στον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο. Τα χούγια δεν αλλάζουν. Το κεφάλαιο είναι μισητός εχθρός.

Η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το πιο γραφειοκρατικό σύστημα, μόλις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή, να πέσει από το 29% στο 27%.

Αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν στη μείωσή τους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.  Όπως επίσης επιμένουν τα αντίμετρα να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Κάτι που επίσης δεν δέχεται, προς το παρόν η κυβέρνηση.

Για την παρούσα κυβέρνηση, οι φόροι είναι πολιτικό «όπλο». Όχι με στόχο την αναδιανομή του πλούτου ή τη δημιουργία κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά, για τη διασφάλιση ψήφων, του πελατειακού κράτους, του οποίου το εισόδημα εξαρτάται από αυτά τα 88 δισ. που εισπράττει το ελληνικό δημόσιο.

Αν και ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε προσφάτως ότι οι επενδύσεις είναι ο μόνος δρόμος για να επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη, δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα στους επενδυτές, από αυτά που συνήθως περιμένουν οι επιχειρηματίες προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.

Και δυστυχώς αυτό δεν το καταλαβαίνει η κυβέρνηση. Όπως δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές σε βάθος στη φορολογική διοίκηση, στον τρόπο είσπραξης των φόρων, στο να περιορισθεί η φοροδιαφυγή. Θα πρέπει επίσης να γίνει μία σοβαρή προσπάθεια αλλαγής του σημερινού συστήματος επιβολής των φόρων αλλά και των συντελεστών φορολόγησης, ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματική παραγωγή.