Με «δημιουργικές» και ασαφείς προτάσεις θα επιχειρήσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο να ξεπεράσει τους «σκοπέλους» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα – κουαρτέτο, προκειμένου να αποφύγει αναταράξεις που μπορεί να στοιχίσουν Χριστουγεννιάτικα στην ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία.
Κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια στα «κοράκια», μειώσεις στις συντάξεις και περικοπές στους μισθούς, πώληση ΑΔΜΗΕ, είναι τα βασικά «αγκάθια» που προσπαθεί να αποφύγει με νέα τρικ η κυβέρνηση ώστε να προλάβει να ολοκληρωθεί εγκαίρως και το δεύτερο πακέτο των 13 προαπαιτούμενων, για να εκταμιευτεί εντός του έτους και η τελευταία υποδόση του 1 δις. ευρώ.
Οι συναντήσεις ξεκινούν σε λίγη ώρα (5 μ.μ.) και ο πρώτος που θα καθίσει απέναντι από τους δανειστές είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, για να ακολουθήσουν λίγο αργότερα (στις 8.30 μ.μ.) οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.
Το σίγουρο είναι ότι και οι τρεις δεν έχουν να κομίσουν κάτι καινούργιο σε σχέση με όσα παρουσίασαν χθες στο κουαρτέτο και, όπως επεσήμανε το Liberal.gr, οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συζητήσεις, παρά μόνο θα αλλάξουν λίγο το … «περιτύλιγμα».
Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Liberal.gr, για να ξεπεραστεί η «κρίση» του ΑΔΜΗΕ ο κ. Σκουρλέτης προσέρχεται στη συζήτηση έχοντας έτοιμη πρόταση για έλεγχο του ΑΔΜΗΕ από νομικό πρόσωπο στο οποίο την πλειοψηφία των μετοχών θα έχει το δημόσιο.
Μόνο έτσι φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει άλλωστε να δεχθεί αλλά κυρίως να «περάσει» από τη Βουλή το αίτημα των δανειστών όπως το management περάσει σε ιδιωτικά χέρια.
Υπενθυμίζεται ότι χθες κατατέθηκε πρόταση για την εξαγορά της εταιρείας από το δημόσιο κι εν συνεχεία την πώληση του 49%, χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει από πού θα βρεθεί το 1,2 δις. ευρώ που απαιτείται για το εγχείρημα. Η πρόταση, όπως ήταν φυσικό, απορρίφθηκε καθώς δεν ήταν συμβατή και με τους κανόνες της Ε.Ε..
Όσον αφορά τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα τα «θυσιάσει» στα distressed funds, προκειμένου να σπεκουλάρει με τη δήθεν «διάσωση» των «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών και των μ.μ. επιχειρήσεων.
Προσπάθεια που δύσκολα θα στεφθεί με επιτυχία καθώς οι δανειστές θέλουν συνολική και ενιαία λύση, χωρίς όμως να αποκλείεται να κάνουν κι ένα βήμα πίσω προκειμένου να πάρουν αυτό που θέλουν και αυτό δεν είναι άλλο από την περιουσία των μεγάλων επιχειρήσεων, ειδικά των ξενοδοχειακών.
Στα μισθολογικά του δημοσίου άγνωστο παραμένει ακόμη πώς η κυβέρνηση θα καταφέρει να αποσυνδέσει την αξιολόγηση των υπαλλήλων από τη μισθολογική τους εξέλιξη και θα τη συνδέει μόνο με τη βαθμολογική, αφού οι δανειστές διαμηνύουν ότι το εν λόγω «μοντέλο» δεν υπάρχει…
Το «πικρό ποτήρι» ετοιμάζεται να πιεί η κυβέρνηση και για τις κύριες συντάξεις, αφού προς το παρόν εμφανίζεται ανίκανη να βρει ισοδύναμα ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ προκειμένου να τις «σώσει».
Ωστόσο επειδή η «μάχη» έχει ήδη χαθεί για τις επικουρικές, τα εφάπαξ και το ΕΚΑΣ, το οικονομικό επιτελείο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και για να λύσει πρόσκαιρα, πάλι, το πρόβλημα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα λογιστικό τρικ προτείνοντας τη «μεταφορά» πόρων μεταξύ των ταμείων.
Λύση που δύσκολα θα δεχτεί το κουαρτέτο, αφού όλα σχεδόν τα ταμεία είναι στο «κόκκινο» και ούτως ή άλλως τις «τρύπες» τους θα κληθεί ο προϋπολογισμός να τις κλείσει, και επομένως θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις αφού οι δανειστές αποκλείουν κατηγορηματικά την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.