Συνεχίζονται οι εξελίξεις στην ελληνική βιομηχανία γάλακτος, η οποία τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει μια κινητικότητα είτε με επενδύσεις είτε με εξαγορές, πολλές από αυτές οδηγούν σε συγκέντρωση, η οποία σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μπορεί να αλλάξει και τους συσχετισμούς που ίσχυαν ως σήμερα.
Η ΑΓΝΟ στην Ελληνικά Γαλακτοκομεία
Η τελευταία εξέλιξη είναι αυτή της απόκτησης του εμπορικού σήματος και του εργοστασίου της ΑΓΝΟ από την εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Ολύμπος) μετά από πλειστηριασμό.
Ο πλειστηριασμός αφορούσε στην εκποίηση της έκτασης 132.239 τετραγωνικών μέτρων στις περιοχές των δημοτικών κοινοτήτων Περιβολακίου, Λαγυνών και Καβαλλαρίου μαζί με τα κτίρια και τον εξοπλισμό, του κατοχυρωμένου εμπορικού σήματος ΑΓΝΟ και όλων των άλλων κατοχυρωμένων από την ΑΓΝΟ εμπορικών σημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την απόκτηση του σήματος και των περιουσιακών στοιχείων της ΑΓΝΟ ανήλθε σε 7,5 εκατ. ευρώ, περίπου.
Η συγκεκριμένη κίνηση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία έρχεται μετά από την ανακοίνωση της κατασκευής του νέου εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο, μία επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ καθώς και από την ανακοίνωση των εγκαινίων του νέου εργοστασίου της ιστορικής εταιρείας παραγωγής αναψυκτικών Κλιάφας στα Τρίκαλα που έχει προγραμματισθεί για τις 9 Απριλίου. Σημειώνεται ότι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία έχει εξαγοράσει την Κλιάφας τον Φεβρουάριο του 2020.
Νέες επενδύσεις
Η γαλακτοβιομηχανία Κρι- Κρι εγκαινίασε στις αρχές του μήνα την νέα μονάδα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βιοαερίου στις Σέρρες, επένδυση ύψους 6 εκατ. Ευρώ, με στόχο να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό μέρος του παραγωγικού της κόστους.
Η ΦΑΓΕ, η οποία για το 2021 κατέγραψε μικρή βελτίωση στον κύκλο εργασιών της αλλά μείωση της καθαρής της κερδοφορίας, λόγω των αυξήσεων των τιμών του γάλακτος, έχει ήδη ανακοινώσει από τον περασμένο Νοέμβριο την δημιουργία ενός νέου εργοστασίου παραγωγής γιαουρτιού στην Ολλανδία.
Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 150 εκατ. Ευρώ, η οποία θα αυξήσει την παραγωγική ικανότητα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας κατά 40.000 τόνους ετησίως. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας θα ήταν έτοιμο στο β' εξάμηνο του 2024, όμως με νεότερη ανακοίνωση της η ΦΑΓΕ ανέφερε ότι, τελικά το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει στο α΄ εξάμηνο του 2025.
Εξαγορές και συγκέντρωση δυνάμεων
Περί τα μέσα του Φεβρουαρίου , η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της εταιρείας εισαγωγής γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων «Δανιήλ Σ Γκατένιο & Υιος ΑΕ» από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, η οποία ανήκει στο Fund CVC το οποίο ελέγχει και την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.
Μάλιστα η απόκτηση από το επενδυτικό fund CVC και του ελέγχου της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, μετά την ΔΕΛΤΑ δημιουργεί νέες προοπτικές νέες προοπτικές και για τις δύο εταιρείες και αναμένεται να αναδιαμορφώσει το τοπίο στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας και να αλλάξει τους συσχετισμούς.
Άλλη μια σημαντική κίνηση ήταν αυτή του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος τον τελευταίο καιρό μονοπωλεί την επικαιρότητα μετά το deal για την απόκτηση του 45% της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ και των βορειοελλαδικών εταιρειών Έδεσμα και Αμβροσία.
Τον περασμένο Ιούλιο ο κ. Θεοδωρόπουλος απέκτησε από κοινού με την οικογένεια Χατζάκου το 43% της ΜΕΒΓΑΛ, το οποίο ως τότε κατείχε η Vivartia.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, η απόκτηση, του 45% της ΙΟΝ σε συνδυασμό με τον έλεγχο του 21,5% της ΜΕΒΓΑΛ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο θα δώσει την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν συνέργειες, αλλά και κοινές επενδύσεις.