Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο με τις προσφορές να φτάνουν τα 13,4 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,45%. Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε κοντά στο 4,5% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 4,45%. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 3,5 δισ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ κατευθύνεται στην ανταλλαγή ομολόγων λήξης 2023 και 2024.
Το Ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές, για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, δημοπρατώντας το νέο 15ετές ομόλογο. Το κλίμα στην ελληνική αγορά ομολόγων παραμένει θετικό, ωστόσο σε ολόκληρη την ευρωζώνη οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται ανοδικά.
Παράλληλα σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης της λεγόμενης καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει την επαναγορά δυο τίτλων του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για τον τίτλο με επιτόκιο 3,45% λήξης το 2024 συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ και τίτλο με επιτόκιο 3,375% λήξης το 2025 συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.
Το εγχείρημα ανέλαβαν οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα. Στην ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ γνωστοποιεί ότι για τους δυο τίτλους προσφέρει τιμή επαναγοράς 100,150.
Σημειώνεται ότι όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Δημόσιο θα προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο δανείων του Μνημονίου. To τεστ εξόδου στις αγορές κρίνεται ιδιαιτέρως θετικό για την Ελλάδα, τα ομόλογα της οποίας συγκεντρώνουν τα επενδυτικά βλέμματα. Το επιτόκιο δείχνει πως οι αγορές ήδη τιμολογούν επενδυτική βαθμίδα, η οποία αναμένεται να κατακτηθεί εντός του τρέχοντος έτους.