Funds από το «πάνω ράφι» της παγκόσμιας αγοράς, από εκείνα που υπόσχονται εξαιρετικές αποδόσεις σε όσους τους εμπιστεύονται κεφάλαια δισεκατομμυρίων, είναι ανάμεσα στους δεκαεννέα που «φλερτάρουν» με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Ξεχωρίζει η πασίγνωστη Blackrock, το μεγαλύτερο επενδυτικό fund του πλανήτη με έδρα την Νέα Υόρκη, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 7,8 τρισ δολάρια. Στους υποψηφίους που ανταποκρίθηκαν στο market test ξεχωρίζουν επίσης σύμφωνα με τις πληροφορίες του Liberal Markets ο αμερικανικός κολοσσός της ΚΚR, με κεφάλαια 220 δισ δολάρια. Το ίδιο ισχύει για την Ardian, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds της Ευρώπης με έδρα το Παρίσι, συμμετοχές σε πάνω από 150 εταιρείες και υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 100 δισ δολάρια.
Τι βλέπουν στην θυγατρική της ΔΕΗ διαχειριστές δισεκατομμυρίων, που δεν έχουν καμία σχέση με distressed funds, όπως οι παραπάνω ; Eνα κοιμώμενο ενεργειακό γίγαντα με κρυμμένες υπεραξίες, ένα ελκυστικό «στόρυ» - από το τεράστιο έργο της αντικατάστασης 7,5 εκατομμυρίων παλιών ρολογιών με νέα, προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, έως τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού δικτύων και το deal με τις οπτικές ίνες- και φυσικά αποδόσεις που δύσκολα θα βρει κανείς αλλού στην Ευρώπη.
Το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ (WACC), δηλαδή η ελάχιστη απόδοση που θα καταβάλει η επιχείρηση στους μετόχους της, έχει οριστεί στο 6,7% για την επόμενη τετραετία. Είναι από τα υψηλότερα επίπεδα πανευρωπαϊκά. Σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες δεν ξεπερνά το 2,5%-3%.
Κοντά όμως στο καλό «στόρυ», έπαιξε ρόλο και η τύχη : Οι 19 δυνητικοί μνηστήρες θα ήταν ενδεχομένως λιγότεροι αν δεν συνέτρεχαν δύο καθαρά συγκυριακοί παράγοντες.
Η πανδημία είναι ο ένας. Εξαιτίας της έχει συσσωρευτεί μια τεράστια ρευστότητα παγκοσμίως που «κραυγάζει» για την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών. Δεν πρέπει να έχει υπάρξει άλλη περίοδος εδώ και πολλές δεκαετίες που να έχουν συγκεντρωθεί τόσα πολλά τρισεκατομμύρια αδιάθετων κεφαλαίων σε τόσους πολλούς παίκτες. Η ποσότητα κεφαλαίων που αναζητά αποδόσεις στην σημερινή «θάλασσα» μηδενικών επιτοκίων είναι αδιανόητη, όπως διαπιστώνουν άνθρωποι των αγορών.
Ο δεύτερος λόγος και αυτός συγκυριακός συνδέεται με το γεγονός ότι αυτή την περίοδο δεν πωλείται κανένας άλλος ευρωπαϊκός διαχειριστής δικτύων. Φυσιολογικό επομένως ο ΔΕΔΔΗΕ να συγκεντρώνει ακόμη περισσότερα βλέμματα funds και όσων αναζητούν υψηλές αποδόσεις σε ενεργειακές υποδομές με σταθερές υψηλές αποδοσεις που δεν επηρεάζονται από χρηματιστηριακές αναταράξεις.
Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος για το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η εμπιστοσύνη στην διακυβέρνηση της χώρας, όπως λένε άνθρωποι με γνώση των διεργασιών. Αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα όταν πρόκειται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις όπως αυτή σε έναν διαχειριστή δικτύων, μεγέθους ΔΕΔΔΗΕ.
Mιλάμε για μια εταιρεία με δίκτυα μήκους 242.000 χλμ, 240 υποσταθμούς υψηλής τάσης και 163 χαμηλής, 5.800 άτομα προσωπικό, η οποία εξυπηρετεί 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές. Δηλαδή καλύπτει μια ετήσια ζήτηση 43,194 GWh και 57.752 έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 3,926 MW. Δεν επενδύσει κανείς σε μια τέτοια εταιρεία αν δεν βλέπει μια οικονομία στην αρχή της κυκλικής ανάκαμψης με σταθερή διακυβέρνηση.
Σαφή εικόνα για το πόσοι και ποιοί θα εμφανιστούν στις 29 Ιανουαρίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% της εταιρείας, συν ισχυρά δικαιώματα στο μάνατζμεντ, φυσικά και δεν μπορεί να υπάρχει. Εχει όμως την δική του αξία ότι ποτέ μέχρι σήμερα σε διαδικασία market test για να διερευνηθεί το ενδιαφέρον γύρω από κάποιο ελληνικό asset ανεξαρτήτως κλάδου, δεν είχαν εμφανιστεί 19 ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων πολύ μεγάλα ονόματα.
Τρία μόνο funds από τα 19 διαχειρίζονται κεφάλαια πάνω από 8 τρισ. δολάρια. Δεν ανήκουν στα distressed funds, που αγοράζουν προβληματικές επιχειρήσεις και υπόσχονται υπεραποδόσεις, αλλά στην κατηγορία εκείνων που δεσμεύονται ότι θα εξασφαλίσουν εξαιρετικές αποδόσεις σε όσους τους εμπιστευτούν τα κεφάλαιά τους και κρίνοντας από τους πελάτες τους μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια.