Αποφασισμένη να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της επαναφοράς της Ελλάδας σε ηγέτιδα δύναμη στις ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και να επεκτείνει τις εξαγωγές πέραν της Μεσογείου σε ειδικές αγορές, μέσω νέων προϊόντων προστιθέμενης αξίας, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και η ΗΠΑ, είναι η διοίκηση της Avramar που σχηματίστηκε μετά την συγχώνευση των Νηρέα, Σελόντα, Andromeda και Περσέα.
Ο όμιλος Avramar που αποτελεί την πρώτη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στην Ισπανία, και τον κυρίαρχο παίκτη της ελληνικής αγοράς με ποσοστό που ξεπερνά το 50% «τρέχει» επενδυτικό πλάνο 25 εκατ. ευρώ που αφορά τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, επέκταση σε καινούριες αγορές και ενίσχυση του χαρτοφυλακίου με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, εξυπηρετώντας τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών.
Έχοντας ως κυριότερες αγορές εξωτερικού όπου εξάγει το 80% της παραγωγής της, η Avramar τις Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, εξετάζει πλέον την επέκταση της στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ με δικό της concept, καθώς όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η απλή εξαγωγή ψαριών δεν αποτελεί στόχο αλλά η εξειδίκευση και τα προστιθέμενης αξίας προϊόντα μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρή δυναμική. Παράλληλα η εταιρεία εξάγει λαβράκι στην Αμερική, αγορά που παρουσιάζει ιδιαίτερη προοπτική για αρκετά είδη ψαριών και κυρίως για φιλεταρισμένα προϊόντα ή νέες ποικιλίες.
Σύμφωνα με το CEO της Avramar Alex Myers, το 2021 η εταιρεία μπορεί να κλείσει με θετικό EDITDA σημειώνοντας ότι το 2021 η εταιρεία καταγράφει αύξηση 10% σε επίπεδο όγκου στο εξάμηνο, ενώ η νεοσυσταθείσα εταιρεία εκτιμά ότι θα καλύψει τη μείωση 40% στην παραγωγή της στην Ισπανία, που προέκυψε εξαιτίας της καταιγίδας Gloria, μέχρι το β εξάμηνο του 2022. Σημειώνεται ότι το 2020 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου κινήθηκε σε περίπου 390 εκατ. ευρώ, με οριακά θετικό EBΙTDA
Ο όμιλος Avramar έχει έδρα στη Βαλένθια της Ισπανίας και ιδιοκτήτες του είναι δύο ξένα funds, το αμερικανικό AMERRA Capital και το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι Mubadala Investment. Παράγει το 80% των ψαριών του στην Ελλάδα και 20% στην Ισπανία, όπου διατηρεί 6 μεγάλες μονάδες
Βασική προτεραιότητα της εταιρείας είναι η αξιοποίηση της σύνθεσης των καλύτερων πρακτικών που έχουν να προσφέρουν οι 4 μεγάλες εταιρείες του κλάδου που συνθέτουν την AVRAMAR,καθώς μεσω αυτών διαθέτει 10 ιχθυογεννητικούς σταθμούς και 3 εργοστάσια τροφών παράλληλα με 70 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σε Ελλάδα και Ισπανία, οι οποίες βρίσκονται στρατηγικά τοποθετημένες σε ιδανικά σημεία, για να εξυπηρετήσουν τη διεθνή αγορά, τόσο από τα ανατολικά όσο και από τα δυτικά.
Επιπρόσθετα η επέκταση των υφιστάμενων φαρμών αλλά και η ενοποίηση για τη δημιουργία οικονομίας κλίμακος αποτελεί σημαντικό σημείο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάπτυξης μεγαλύτερων και πιο αποδοτικών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.
Το πενταετές στρατηγικό πλάνο της εταιρεία βασίζεται σε μια πλήρως καθετοποιημένη και ολοκληρωμένη αλυσίδα αξίας που ακολουθεί τη λογική «από το γόνο στο πιάτο».
Όσον αφορά τη διαδικασία ενοποίησης των 4 εταιρειών Ανδρομεδα, Σελόντα, Νηρεάς και Περσεύς προχωράει ομαλά και βάσει του στρατηγικού επιχειρησιακού και επιχειρηματικού πλάνου και πλέον η διαδικασία τιμολόγησης από τις 6 Ιουλίου γίνεται από μια εταιρεία για όλα τα προϊόντα ελληνικής προέλευσης και εντός του φθινοπώρου αναμένεται να γίνει αντίστοιχα και για τα ισπανικά προϊόντα.
Η εταιρεία αν και χαρακτηρίζει την τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας δύσκολη, ειδικά στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, διαβλέπει ευκαιρίες για ανάπτυξη του κλάδου και δυνατότητες για την εταιρεία καθώς ήδη από το 2021 η αγορά δείχνει σημαντικά σημεία ανάκαμψης λόγω της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων η οποία καταγράφηκε με αύξηση στον όγκο πωλήσεων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.