Του Σπύρου Μάλλιου*
Το κράτος χρειάζεται έσοδα για να χρηματοδοτεί τα έξοδα του. Επομένως όταν έχει έλλειμμα, έχει δύο επιλογές: είτε μειώνει τις δαπάνες, είτε αυξάνει τους φόρους. Αν και «αριθμητικά» φαίνεται ότι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, οι συνέπειες των δύο επιλογών είναι διαφορετικές.
Όταν το κράτος μειώνει τις δαπάνες, τις μειώνει για πάντα. Γλιτώνει τα φετινά έξοδα, τα έξοδα του επόμενου έτους, του μεθεπόμενου και ούτω καθ' εξής. Απεναντίας, όταν αυξάνει τους φόρους, έχει έσοδα για φέτος. Αλλά τί γίνεται του χρόνου; Με μια αύξηση της φορολογίας, οι άνθρωποι θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, θα παράγουν λιγότερο και θα αυξηθεί η ανεργία. Επενδύσεις θα φύγουν από την χώρα και άλλες δεν θα έρθουν. Επομένως τα έσοδα δεν θα καλύπτουν τις δαπάνες το επόμενο έτος και θα υπάρχει πάλι έλλειμμα.
Το σενάριο είναι γνωστό: νέοι φόροι κάθε χρόνο. Νέες επινοήσεις έρχονται στο φως για το τί θα μπορούσε να φορολογηθεί ώστε να «την βγάλουμε» και φέτος. Αυτή η κουτοπονηριά χρειάζεται να δώσει τη θέση της σε μια στρατηγική. Μια αντίληψη ότι θα φορολογούμε τους πολίτες «λογικά» (π.χ. 20% επί του εισοδήματος) και όσα χρήματα μαζεύουμε κάθε χρόνο τόσα θα δαπανούμε για υπαλλήλους, ρεύμα, ενοίκια. Όταν κάποια ομάδα διεκδικεί κάποιο «δικαίωμα», θα πρέπει να λέμε «τόσα έχουμε, τόσα δίνουμε». Εργαστείτε περισσότερο, εργαστείτε καλύτερα, ώστε να έχετε περισσότερα.
Αν οι πολίτες δεν πλήρωναν υπέρογκο ποσοστό του εισοδήματος τους σε φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα είχαν ανάγκη να διεκδικήσουν παροχές από το κράτος. Θα μπορούσαν να αποκτήσουν μόνοι τους όσα διεκδικούν. Θα είχαν καλύτερη παιδεία, καλύτερη υγεία, καλύτερη διαβίωση.
Χρειάζεται να καλλιεργήσουμε την υπευθυνότητα στους πολίτες. Να μάθουν να διαχειρίζονται τα χρήματά τους. Μόνο με υπεύθυνους πολίτες μπορούμε να έχουμε ένα σύγχρονο κράτος. Η μείωση των δαπανών του κράτους είναι η οδός προς την ωριμότητα. Ας την ακολουθήσουμε.
* Ο Σπύρος Μάλλιος είναι οικονομολόγος. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Αυστριακά Οικονομικά (Πανεπιστήμιο Rey Juan Carlos, Μαδρίτη) και πτυχίο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.