Tου Βασίλη Γεώργα
Η σημερινή ημέρα είναι η πιο κρίσιμη των τελευταίων τεσσάρων ετών από τότε που παραχωρήθηκε για 25 χρόνια (έως το 2035) η διοργάνωση των ιπποδρομιών και η διεξαγωγή του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην ΟΠΑΠ Α.Ε. μέσω της εταιρείας Ιπποδρομίες Α.Ε. Το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει ή να απορρίψει την τροπολογία συμπλήρωσης και τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης, με την οποία επιχειρείται όχι μόνο να «αναστηθούν» οι ιπποδρομίες στην Ελλάδα, η διεξαγωγή των οποίων έχει διακοπεί, αλλά να διασωθεί έστω και την τελευταία στιγμή αυτή καθαυτή η λειτουργία του ιπποδρόμου και ταυτόχρονα να δρομολογηθούν μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακά έργα για την ανάπλαση της έκτασης του ολυμπιακού ακινήτου που θα δώσουν νέα πνοή στην περιοχή του Μαρκόπουλου.
Από το τι θα αποφασίσουν να ψηφίσουν οι βουλευτές θα κριθεί η επόμενη μέρα όχι για το ιπποδρομιακό στοίχημα -το οποίο ούτως ή άλλως θα μπορεί να διεξάγει ο ΟΠΑΠ με κούρσες από τη Γαλλία, τη Νότια Αφρική και την Αγγλία- αλλά η ίδια η λειτουργία των ελληνικών ιπποδρομιών. Για τον ίδιο τον ΟΠΑΠ η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης δείχνει να είναι ασύμφορη, καθώς ιπποδρομίες δεν πραγματοποιούνται, το κόστος συντήρησης είναι δυσανάλογα υψηλό των εσόδων, η δραστηριότητα βαριά ζημιογόνος ενώ η εταιρεία προσφέρει από την πρώτη στιγμή περισσότερα απ'' όσα προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, σε μια προσπάθεια να καταστήσει ελκυστικότερες τις ιπποδρομίες.
Όσοι αντιδρούν στο περιεχόμενο της τροπολογίας ισχυρίζονται πως οι τροποποιήσεις που προβλέπονται αποτελούν «δώρο» προς την ΟΠΑΠ Α.Ε., με το επιχείρημα ότι η εταιρεία πρόκειται να αποκομίσει οφέλη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα 20 χρόνια ισχύος της σύμβασης με την προβλεπόμενη μείωση του ενοικίου, την πιθανή απορρόφηση της ζημιογόνου θυγατρικής Ιπποδρομίες Α.Ε. και τη δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου του ιπποδρόμου.
Σημειώνεται ότι η πολύκροτη τροπολογία, που θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία στις 2 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης έπειτα από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, προβλέπει:
1. Τη δυνατότητα συγχώνευσης της εταιρείας Ιπποδρομίες Α.Ε. με τη μητρική εταιρεία ΟΠΑΠ Α.Ε.
2. Τη δυνατότητα να αλλάζει το τίμημα του καταβαλλόμενου μισθώματος, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ ετησίως (δύναται στην επόμενη τριετία, όπως άλλωστε το ίδιο δικαίωμα δίνεται και στην υπάρχουσα σύμβαση, να συμψηφίζει με το καταβαλλόμενο τίμημα, έξοδα ανάπτυξης και συντήρησης του ιπποδρόμου).
3. Την αλλαγή των χρήσεων γης του ακινήτου που στεγάζει τον ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο, ώστε να αποκτήσει τις ίδιες χρήσεις με το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου, οι οποίες εμπίπτουν στην κατηγορία τουρισμού - αναψυχής. Αυτό σημαίνει ότι εκεί θα μπορούν να δημιουργηθούν μεταξύ άλλων θεματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα, κέντρα αναψυχής κ.ά., με εξαίρεση τη δημιουργία καζίνο.
Δώρον... άδωρον
Από το περιεχόμενο της αρχικής σύμβασης παραχώρησης προκύπτει πως από την πρώτη μέρα και μέχρι σήμερα οι συμβατικές υποχρεώσεις δεν τηρούνται όχι προς όφελος αλλά εις βάρος της ΟΠΑΠ Α.Ε., με απόφαση όμως της ίδιας της εταιρείας προκειμένου να κρατήσει ζωντανές τις ιπποδρομιακές διοργανώσεις.
Καθ'' υπερβολήν θα μπορούσε κανείς να πει πως «δώρο» για την ΟΠΑΠ Α.Ε. θα αποτελούσε η καταψήφιση της τροπολογίας και το «λουκέτο» στον Ιππόδρομο, καθώς σήμερα η εταιρεία υφίσταται οικονομική αιμορραγία 8 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται τα περίπου 4 εκατ. ευρώ των εξόδων συντήρησης. Από την άλλη, μεγάλοι χαμένοι θα ήταν το ίδιο το Δημόσιο, λόγω της απώλειας εσόδων, οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι και οικογένειες τους, που βιοπορίζονται από τον ιππόδρομο, οι αναβάτες, οι ιδιοκτήτες αλόγων και οι λάτρεις των ιπποδρομιών.
Από πού χάνει και τι κερδίζει ο ΟΠΑΠ
Στη σύμβαση παραχώρησης, με την οποία η ΟΠΑΠ Α.Ε. απέκτησε για 20 χρόνια τα αποκλειστικά δικαιώματα διεξαγωγής ιπποδρομιών, προβλέπεται ότι οι ιπποδρομίες διεξάγονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες το μίνιμουμ ποσό των επάθλων ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ ετησίως και ότι ο ιππικός πληθυσμός (τα άλογα που συμμετέχουν στις κούρσες) είναι περισσότερα από 300.
Ωστόσο, για να δώσει ανάσα στις καθημαγμένες ιπποδρομίες και να προσελκύσει ενδιαφέρον, ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να θεσπίσει αυξημένα έπαθλα της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των αλόγων από τα μόλις 180 που υπήρχαν διαθέσιμα για κούρσες.
Αυτή τη στιγμή και παρότι τα έπαθλα είναι περίπου στα 2 εκατ. ευρώ ετησίως (100% πάνω από το μίνιμουμ ποσό) και τα άλογα περίπου 200, οι ιπποδρομίες έχουν σταματήσει, λόγω της έντονης αντιπαράθεσης που υπήρξε μεταξύ των ιδιοκτητών και αναβατών δρομώνων ίππων με τη Φίλιππο Ένωση Ελλάδος, η οποία ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπάγεται στον υπουργείο Αθλητισμού και έχει την εποπτεία της τεχνικής διεξαγωγής των ιπποδρομιών και τον έλεγχο όσων εμπλέκονται σ' αυτές (ιδιοκτήτες ίππων, προπονητές, αναβάτες) με αρμοδιότητα τη χορήγηση και άρση αδειών λειτουργίας ιπποδρόμων στην Ελλάδα.
Με βάση τα παραπάνω μπορεί κανείς να συμπεράνει πως αν ο ΟΠΑΠ επιστρέψει στις συμβατικές του υποχρεώσεις όπως αυτές καθορίζονται με την αρχική σύμβαση, δηλαδή τα έπαθλα να μειωθούν στο 1 εκατ. ευρώ, οι ιδιοκτήτες αλόγων θα αποχωρήσουν από τη διοργάνωση, ο ιππικός πληθυσμός θα μειωθεί κατακόρυφα και πρακτικά ο ιππόδρομος θα κλείσει χωρίς να μπορεί να επαναλειτουργήσει αλλού, εφόσον ο ΟΠΑΠ έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα διεξαγωγής ιπποδρομιών. Από την άλλη, η εταιρεία θα σταματήσει να αιμορραγεί οικονομικά και μέσα σε λίγους μήνες θα εξαλείψει τις ζημιές της.
Επιπλέον υπάρχει ακόμη μία ρήτρα στη σύμβαση, σύμφωνα με την οποία στην πενταετία ο ΟΠΑΠ δικαιούται να εγκαταλείψει το Μαρκόπουλο. Αν η εταιρεία κρίνει σκόπιμο να ενεργοποιήσει τη ρήτρα θεωρώντας ασύμφορη την περαιτέρω παραμονή της, το ολυμπιακό ακίνητο, αντί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο με την προσθήκη νέων εμπορικών χρήσεων που θα συνδυάζονται με τον ιππόδρομο, μοιραία θα μαραζώσει.
Το όφελος για τον ΟΠΑΠ θα είναι διπλό, αφού η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει παράλληλα και το ιπποδρομιακό στοίχημα, μπορεί να μην έχει «κουπόνι» με ελληνικές ιπποδρομίες, θα συνεχίσει όμως να βάζει αγώνες από το εξωτερικό (Νότια Αφρική, Γαλλία και Αγγλία).