Μερική αμνηστία για όσους επιστρέψουν αδήλωτα από εξωτερικό

Μερική αμνηστία για όσους επιστρέψουν αδήλωτα από εξωτερικό

Μερική αμνηστία για όσους επιστρέψουν στην χώρα κρυμμένα κεφάλαια από το εξωτερικό, υπόσχεται ο υφυπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στο Bloomberg.

Στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, ετοιμάζεται νόμος που θα παρέχει κίνητρα για την επιστροφή αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων από το εξωτερικό. Η εν λόγω νομοθεσία θα καταργεί τα πρόστιμα και ορισμένες προσαυξήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στο Bloomberg ο Τρ. Αλεξιάδης, αν και δεν θα παρέχεται πλήρης αμνηστία, τα κίνητρα είναι πιθανό να περιλαμβάνουν την απόσυρση ποινικών κατηγοριών. Το νομοσχέδιο είναι υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές και ενδεχομένως θα υποβληθεί σύντομα στο κοινοβούλιο, ενημέρωσε.

«Δεν πρόκειται να συγχωρούμε τα πάντα, ωστόσο θα δίνουμε κίνητρα προκειμένου να συμμετέχουν άνθρωποι σε αυτό», δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης, προσθέτοντας ότι τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία θα φορολογούνται με το συντελεστή που ήταν σε ισχύ την περίοδο που αποκτήθηκαν.

«Αν κάποιος είχε δηλώσει, ας πούμε, εισόδημα 200.000 ευρώ ένα συγκεκριμένο έτος αλλά είχε αποταμιεύσει 500.000 ευρώ, τότε θα καλείται να καλύψει τη διαφορά (σ.σ. η οποία θα προκύπτει από τη φορολόγηση που θα του επιβαλλόταν εκείνο το έτος εφόσον είχε δηλώσει το πλήρες εισόδημα). Προτάσεις για φορολόγηση ύψους 10% - 15% δεν είναι σοβαρές, το ποσοστό θα είναι υψηλότερο», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Όπως επισήμανε ο Τρ. Αλεξιάδης, η φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο, εκτιμάται ότι αποστερούν από τα δημόσια ταμεία από 15 έως 20 δισ. ευρώ ετησίως.

Λίστα Λαγκάρντ

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, για υποθέσεις φοροδιαφυγής σχετικά με πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ.

Παρόλο που η φοροδιαφυγή παραμένει ακόμα διευρυμένη, τα κρατικά έσοδα από φόρους κυμάνθηκαν εντός των στόχων του προϋπολογισμού, τόνισε ο υφυπουργός. Επιπλέον πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τους φόρους εισοδήματος και ενοικίων, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Αρνήθηκε, ωστόσο, να αποκαλύψει ποια άλλα φορολογικά μέτρα εξετάζονται για να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του τελευταίου πακέτου διάσωσης και να σχολιάσει τις αναφορές περί φόρου τραπεζικών συναλλαγών.

Διαπραγμάτευση

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά και τα πράγματα πηγαίνουν καλά», είπε αναφορικά με τον επερχόμενο νέο κύκλο συζητήσεων με τους Θεσμούς.

«Θα υπάρξουν μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν ορισμένους φορολογούμενους καθώς πρέπει να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό», επιβεβαίωσε ο Τρ. Αλεξιάδης. Ωστόσο τόνισε ότι «δεν καταλαβαίνω όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για την εφαρμογή μέτρων που περιλάμβανε η συμφωνία με τους δανειστές, τη στιγμή που την αποδέχονται».

Ερωτώμενος, τέλος, κατά πόσο θα μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε περίπτωση που δεν έχει επέλθει συμφωνία μέχρι την ημερομηνία η οποία έχει τεθεί ως στόχος, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει κανένα άμεσο πρόβλημα ρευστότητας.

«Θα υπάρχει κινδυνολογία, όπως υπήρξε και προηγουμένως», σημείωσε. «Ωστόσο δεν υπήρξε πρόβλημα τότε και δεν θα υπάρξει ούτε και τώρα».