Ζήτημα μερικών εβδομάδων θεωρείται το κλείσιμο μιας από τις πιο εμβληματικές συμφωνίες στην αγορά των ΑΠΕ. Με σύμμαχο το γερμανικό κολοσσό της RWE, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον κλάδο των ΑΠΕ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες βρίσκεται στο τελικό στάδιο για να υπογράψει μια συμμαχία- «κλειδί» για την επόμενη ημέρα της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού.
Στο επίκεντρό της, βρίσκεται η επένδυση για την εγκατάσταση των μεγάλων φωτοβολταϊκών στις εκτάσεις ορυχείων της Πτολεμαiδας στην Δυτική Μακεδονία, αλλά και η πιθανή μετατροπή κάποιων λιγνιτικών μονάδων στην ίδια περιοχή σε μονάδες με καύση βιομάζας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, τα περισσότερα από τα ανοικτά ζητήματα της συμφωνίας έχουν κλείσει και όλα δείχνουν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα πέσουν από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών οι τελικές υπογραφές.
Τα προς συζήτηση ζητήματα αφορούσαν τα έργα που είναι διατεθειμένη να εισφέρουν ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE στο κοινό σχήμα, άρα και τα ποσοστά σε αυτό το joint venture. Καμβάς για τα σχέδια των δύο εταιρειών αποτελεί το masterplan της απολιγνιτοποίησης, όπου η ΔΕΗΑΝ διαθέτει άδειες φωτοβολταϊκών και θα αναπτυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των projects, ανάμεσα στα οποία και δύο εμβληματικά. Το mega φωτοβολταικό 230 MW στην Πτολεμαΐδα και εκείνο των 50 MW στη Μεγαλόπολη. Ειδικά στο πρώτο μέσα στον Ιανουάριο πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των πρώτων 15 MW και ενός υποσταθμού υψηλής τάσης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή επιπλέον 15 MW και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 τοποθετείται η έναρξη των επιπροσθέτων 200 MW.
Η συμφωνία, με βάση και το μνημόνιο που έχουν υπογράψει από το Μάρτιο τα δύο μέρη, θα παρέχει την δυνατότητα στην ΔΕΗ και την RWE να εκμεταλλευθούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία.
Την περίοδο αυτή η RWE, που σημειωτέον απασχολεί γύρω στους 19.000 εργαζόμενους, δηλαδή όσους περίπου και η ΔΕΗ, «τρέχει» ένα γενναίο πρόγραμμα απόσυρσης μονάδων άνθρακα, με στόχο μέσα στην επόμενη τετραετία να έχει «σβήσει» εργοστάσια συνολικής ισχύος 2.500 MW.
Τελικός της στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχει κλείσει το 70% της σημερινής της ανθρακικής δυναμικότητας, διαδικασία που μεταφράζεται σε μείωση προσωπικού κατά τουλάχιστον 3.000 έως το τέλος του 2022, αριθμός που θα φτάσει τους 6.000 έως τα τέλη της δεκαετίας. Αθροιστικά μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, προβλέπεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων της RWE στις μονάδες άνθρακα θα έχει μειωθεί σε ποσοστό άνω του 60% σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.