Με ρεκόρ επταετίας στην τιμή του πετρελαίου - το brent αναρριχήθηκε στα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2014 - με το φυσικό αέριο να «επιμένει» πάνω από τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα και την τιμή χονδρικής του ρεύματος να σκαρφαλώνει για πρώτη φορά μέσα στο 2022, πάνω από τα 290 ευρώ η μεγαβατώρα. Έτσι, τα σημάδια της «Eλπίδας» δεν θα σβήσουν με το λιώσιμο των πάγων καθώς θα παραμείνουν έντονα τόσο στις πινακίδες των βενζινάδικων όσο και στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Θα είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης που οι υψηλές τιμές θα συνοδευτούν με τόσο αυξημένες καταναλώσεις κάτι που θα χρειαστεί προσεκτική πολιτική «διαχείριση» από την πλευρά της κυβέρνησης ειδικά όταν σε λίγα 24ωρα θα κληθεί να ανακοινώσει την παράταση των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και κατά τον μήνα Φεβρουάριο. Το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης μέχρι την παραλαβή των λογαριασμών «φωτιά» θα είναι πολύ σύντομο και είναι επόμενο να προκαλέσει νέο κύκλο δυσαρέσκειας.
Το «καινούργιο στοιχείο» στην ενεργειακή κρίση είναι αυτή τη φορά η αύξηση της τιμής του πετρελαίου το οποίο κινείται στα υψηλότερα επίπεδα τιμών από το 2014 και μετά. Αυτό θα αποτυπωθεί ύστερα από λίγα 24ωρα και στην τιμή της αντλίας με το πετρέλαιο κίνησης, την βενζίνη αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης να δημιουργούν ακόμη περισσότερους πονοκεφάλους στα νοικοκυριά που ήδη δοκιμάζονται από την ενεργειακή ακρίβεια αλλά και τη μετακύλιση του ενεργειακού κόστους στις τιμές άλλων προϊόντων κατά κύριο λόγο των τροφίμων.
Οι συγκρίσεις πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου θα αρχίσουν και πάλι να αποκτούν νόημα μετά την ανακοίνωση της επιδότησης του φυσικού αερίου αλλά και της επικείμενης αύξησης του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο έχει ήδη «πιάσει» τα 1,2 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί τα πρώτα 24ωρα του νέου έτους για «συγκράτηση» των τιμών, έχουν αρχίσει να διαψεύδονται με το που ξέσπασε η χιονοκαταιγίδα.
Η αναρρίχηση της τιμής χονδρικής στα 290 ευρώ τα τελευταία 24ωρα, έχει ήδη ανεβάσει τη μέση τιμή χονδρικής του Ιανουαρίου στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα κάτι που σημαίνει μεγάλες επιβαρύνσεις για ακόμη έναν μήνα εξαιτίας της «ρήτρας αναπροσαρμογής». Μάλιστα, ο Ιανουάριος έχει ακόμη ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Όσοι δεν έχουν δηλώσει το ακίνητο που ζουν ως κύρια κατοικία στην εφορία, θα χάσουν και την επιδότηση των 42 ευρώ με αποτέλεσμα να υποστούν ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση.